01:23 - 15/07/2020

Μετεωρίτης θα περάσει «ξυστά» από την Γη τον Σεπτέμβριο

Ο αστεροειδής 2011 ES4, που έχει διάμετρο 49 μέτρα, αναμένεται να προσεγγίσει την Γη με ταχύτητα 29.375 χλμ/ώρα μόλις στο ένα πέμπτο της απόστασης του πλανήτη μας από την Σελήνη

Οι «κυνηγοί αστεροειδών της NASA» εντόπισαν ακόμη πέντε ουράνια σώματα που αναμένεται να περάσουν από την «γειτονιά μας» αυτήν την εβδομάδα, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως έχουν επίσης εντοπίσει έναν μετεωρίτη που πολύ σύντομα θα περάσει μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS) της NASA, ανακοίνωσε πως ένας «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής αναμένεται να περάσει τον Σεπτέμβριο από την Γη σε απόσταση μόλις 71,805 χλμ. – μόλις το ένα πέμπτο δηλαδή της απόστασης του πλανήτη μας από την Σελήνη (384.399km).

Ο αστεροειδής 2011 ES4, που έχει διάμετρο 49 μέτρα, αναμένεται να προσεγγίσει την Γη με ταχύτητα 29.375 χλμ / ώρα την 1η Σεπτεμβρίου.

Δεδομένης της μικρής διαμέτρου του, ακόμα κι αν υπήρχε περίπτωση να μας χτυπήσει, δεν θα προκαλούσε φυσικά το τέλος της ζωής στη Γη, όπως την γνωρίζουμε, όμως θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα, ειδικά στην περιοχή που θα έπεφτε.

Για παράδειγμα, ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία στις 15 Φεβρουαρίου 2013 είχε διάμετρο μόλις 18 μέτρα, αλλά ήταν αποδείχτηκε αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην περιοχή.

Η έκρηξή του απελευθέρωσε 33 φορές την ενέργεια που απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Περίπου 1.491 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό εκείνο, κυρίως από συντρίμμια όπως θρυμματισμένα γυαλιά ή από εγκαύματα στο δέρμα τους λόγω της φωτεινότητας της έκρηξης, η οποία ήταν 30 φορές πιο έντονη από την φωτεινότητα που δεχόμαστε καθημερινά από τον Ήλιο.

Τουλάχιστον 112 νοσηλεύτηκαν αμέσως μετά το συμβάν, με δύο από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Έτσι, στην απίθανη περίπτωση που ο μετεωρίτης ES4, που είναι τριπλάσιος του μεγέθους του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, πέσει ή στην Γη ή εκραγεί σχετικά κοντά στην επιφάνεια, τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει, θα ήταν σημαντικά

Οι 5 αστεροειδής που θα περάσουν σχετικά κοντά μας αυτήν την εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα (13/07), δύο αστεροειδείς διαστάσεων τουλάχιστον 30 μέτρων, ο 2020 KJ7 (περίπου το μισό μέγεθος του Πύργου της Πίζας) και ο OS5 2009 με 42 μέτρα (το μισό του μέγεθος του Αγάλματος της Ελευθερίας) πέρασαν σε απόσταση 4,5 εκατομμυρίων και 6,75 εκατομμυρίων χιλιομέτρων αντίστοιχα από τον πλανήτη μας.

Την Τρίτη (14/07), ο αστεροειδής 2020 MQ2, με διάμετρο πέντε λεωφορείων του Λονδίνου, θα περάσει στα 6,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ θα τον ακολουθήσει την Πέμπτη (16/07) ο 2020 NM με 21 μέτρα (ή ενάμισι φορές το ύψος της πινακίδας του Χόλιγουντ), στην ασφαλή απόσταση των τεσσάρων εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Tέλος, την Παρασκευή έχει σειρά ο Arc de Triomphe 2020 MX με διάμετρο 48 μέτρων, ο οποίος θα περάσει γύρω στα 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας, κλείνοντας έτσι μια εβδομάδα γεμάτη από «μετεωρική κίνηση» κοντά στον πλανήτη μας.

vradini.gr

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh