Ακολουθηστε το Κατοχικα Νεα στο Τελεγκραμ καναλι του για να κερδισουμε μαζι το δικαιωμα στην Ελευθερια του λογου! https://t.me/+NoMgL8s9g7g1Y2Zk
18:49 - 13/03/2020

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη – «Ανέφικτος πια ο τοπικός περιορισμός», λέει το ECDC

Ζοφερή εκτίμηση από το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεγάλος κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες. Ο κορωνοϊός δεν μπορεί πια να περιοριστεί τοπικά. Απαιτούνται καθολικά, αυστηρά μέτρα.

Έκκληση προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να λάβουν αμέσως αυστηρά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του, «είναι ανέφικτο» πλέον να περιοριστεί ο κορονοϊός Covid-19 σε τοπικές επιδημίες.

Στις πιο ζοφερές έως σήμερα εκτιμήσεις του, το ECDC προειδοποιεί ότι είναι ορατός πια ο κίνδυνος να εκδηλωθούν και σε άλλα κράτη επιδημίες όπως αυτές στην Κίνα και την Ιταλία. Και αυτό δεν είναι ένας κίνδυνος για το απώτερο μέλλον. Μπορεί κάλλιστα να συμβεί «τις επόμενες λίγες εβδομάδες ή και ημέρες».

Μάλιστα, εκτιμά πως η Ευρώπη «κινείται γρήγορα πως ένα σενάριο σταθερής μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα». Και τονίζει πως «η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα», επομένως απαιτείται «γρήγορη και δυναμική» πανευρωπαϊκή αντίδραση.
«Προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες»

Σύμφωνα με το ECDC, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου στην Ευρώπη είναι μέτριος για τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο είναι υψηλός για τις ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα, χρόνια νοσήματα.

Υψηλός είναι επίσης ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα συστήματα Υγείας στα όριά τους. «Ο κίνδυνος υπέρβασης των ικανοτήτων των συστημάτων Υγείας θεωρείται υψηλός. Μπορεί να μετριαστεί μόνο με την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων και μέτρων αύξησης της δυναμικότητας», αναφέρει.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός τονίζει ακόμα ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού σε ιατρικές και κοινωνικές δομές με μεγάλους, ευάλωτους πληθυσμούς.

Το ECDC εκτιμά ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με τη λήψη αυστηρών προληπτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα έχουν ως στόχο «να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες από τη σοβαρή νόσο και μοιραία κατάληξη», υπογραμμίζει στην νέα ανάλυση κινδύνου που εξέδωσε.
Μέτρα κοινωνικής απόστασης

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Τα μέτρα αυτά μπορούν «να σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», εμποδίζοντας την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:

Η παραμονή στο σπίτι
Η τηλε-εργασία
Η απαγόρευση των συναθροίσεων
Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των άλλων χώρων όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι

Όπως αναφέρει το EurActiv, άλλα τέτοιου είδους μέτρα ο περιορισμός των παιδιών, τα ψώνια για λογαριασμό των ηλικιωμένων και η ακύρωση των μη-απαραίτητων ταξιδιών.

Το ECDC επισημαίνει ότι σύμφωνα με μελέτες μοντελοποίησης τα κρούσματα στην Κίνα θα ήταν πολύ λιγότερα αν είχε εφαρμόσει νωρίτερα τέτοιου είδους μέτρα.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη

Το ECDC παραθέτει στην ανάλυσή του, τα πανευρωπαϊκά στοιχεία που ίσχυαν πριν από μόλις δύο ημέρες, στις 11 Μαρτίου 2020. Στα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EU/EEA) και τη Βρετανία ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί σε 17.413 ανθρώπους. Οι 711 από τους ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους.

Το 58% των κρουσμάτων (10.419 περιπτώσεις) και το 88% των θυμάτων (631 άνθρωποι) είχαν καταγραφεί στην Ιταλία.

Μία ημέρα αργότερα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.692 και έφτασαν τα 22.105. Ακόμα 232 άνθρωποι, εξ άλλου, έχασαν τη ζωή τους και οι συνολικοί θάνατοι έφτασαν τους 943.

Ο ρυθμός που έχει σήμερα η αύξηση των κρουσμάτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο «αντιστοιχεί στις τάσεις που καταγράφηκαν στην Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου», λέει το ECDC. Αντιστοιχεί επίσης σε ό,τι συνέβη στην Ιταλία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος συμπεριλαμβάνει τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν κα τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το EurActiv, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ECDC και τρεις ευρωπαίους επιτρόπους. Ήταν η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarčič και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ 03/13/2020 @ 7:03 ΜΜ

    ΟΙ ΤΡΑΠΕZΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ…

  2. Καλως τον Γιαννη ! Οι υπαλληλοι των τραπεζων δεν κινδυνευουν … ποιος θα παει ; Περα απο αυτο πιστευω οτι μενοντας ανοικτες , δειχνει ας πουμε ενα ” μη φοβαστε , λεφτα υπαρχουν ” . Χριστέ μου τι είπα !

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*