Κόκκινος συναγερμός: Εκκένωση του νησιού του Βανουάτου μετά από ηφαιστειακή έκρηξη

Οι άνθρωποι που ζούσαν στο Ambae του Νότιου Ειρηνικού εκκενωσαν το νησι σε μια ακτίνα 6,5 χλμ. (4 μίλια) οταν στο ηφαίστειο δημιουργηθηκε εκρηξη πεταγωντας σε μεγαλο υψος βράχια και επιβλαβή αέρια.

Το ηφαίστειο Manaro Voui είναι μέρος του Βανουάτου, το οποιο ειναι ενα έθνος 80 νησιών δυτικά των Φίτζι.

Σύμφωνα με το τοπικό τμήμα γεωγραφικών κινδύνων, παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στη λιμνη που βρισκεται στη βάση του ηφαιστειου, το περασμένο Σάββατο.

Η υπηρεσία κινδυνου αύξησε την απειλή στο επίπεδο 4 και προειδοποίησε ότι τα χωριά που περιβάλλουν το βουνό θα μπορούσαν να βιώσουν «ασυνήθιστους ηφαιστειακούς κινδύνους», όπως πτωση απο πετρώματα και όξινη βροχή.

Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Διαχείρισης Καταστροφών παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Υπάρχει τέφρα, φωτιά, πέτρες και λάβα που πεταγονται έξω από το στόμιο του ηφαιστείου», δήλωσε ο Shadrack Welegtabit στο Associated Press. «Υπάρχει πολλή δραστηριότητα αυτη την στιγμη.»

Ένα μέλος του εθνικού κοινοβουλίου του Βανουάτου, Ralph Regenvanu, δήλωσε ότι κυρηχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί Ambae τη Δευτέρα.

Ένας κυβερνητικός χάρτης κινδύνων αποκαλύπτει τα αποτελέσματα για τις κοινοτητες του νησιου των 398 χλμ. Θα μπορούσαν να βρεθουν στο δρόμο των καταστροφικών ροών λάβας.

ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ

Loading...

One thought on “Κόκκινος συναγερμός: Εκκένωση του νησιού του Βανουάτου μετά από ηφαιστειακή έκρηξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *