12:07 - 17/07/2017

Κύπρος: Αρχίζουν οι γεωτρήσεις- Μπλόκο από τις ΗΠΑ στις τουρκικές επικοινωνίες

Το αεροπλανοφόρο G.W.Bush «μπλόκαρε» την επικοινωνία τουρκικών μαχητικών- Στην Κύπρο μεταβαίνει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας-  Αποτίμηση των δεδομένων σε δείπνο Αναστασιάδη- Κοτζιά στη ΛευκωσίαΗ νέα εβδομάδα αρχίζει με τη γεώτρηση του οικοπέδου 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπό το βλέμμα του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η γαλλική εταιρεία TOTAL ξεκαθάρισαν ότι «τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση» και οι εξελίξεις τους επιβεβαιώνουν.

Όμως, πολύ κοντά στη γεώτρηση που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» έπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush». Tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και μπλόκαρε τις συχνοτήτες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Το γεγονός αυτό δείχνει πως οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για είδος και το εύρος μιας πιθανής τουρκικής αντίδρασης στις εξελίξεις.

Σημειώνεται πως το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του σκάφη βρισκονταν νότια του Οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ ήδη από μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Οι γεωτρήσεις

Το τρυπάνι βρίσκεται ήδη στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η χαρτογράφηση στα κοιτάσματα των blocks 10, 6 και 11 θα είναι πενταπλάσιες από αυτές του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος “Zor”! Αυτό σημαίνει πώς η συνολική αξία φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει μπορεί να είναι τεράστιας αξίας, αλλάζοντας τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στην Κύπρο φτάνει σήμερα και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τη στιγμή που αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια μέχρι αυτό το βάθος, αναζωπυρώνονται παρασκηνιακές διεργασίες μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Οι Βρετανοί φαίνεται να προωθούν ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει  μείωση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, νομιμοποίησή τους μέσα από μια συμφωνία και παραπομπή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει για τις εγγυήσεις.

Στην πρόταση αυτή αντιδρούν θετικά και άλλες χώρες, αλλά και οργανισμοί, καθώς πιστεύουν ότι είναι η μόνη φόρμουλα, την οποία θα δεχτεί η Τουρκία. Αντιθέτως, η Λευκωσία δεν  βλέπει με καθόλου καλό μάτι την συζήτηση αυτή, καθώς παραβιάζει την κόκκινη γραμμή της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων. Επιπλέον, σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων η μεταβατική περίοδος είναι μακρά και η κατάληξη αμφίβολη.

Γενική αποτίμηση και αξιολόγηση όλων αυτών των σεναρίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά και αύριο στην Κύπρο. Εκεί θα συζητηθούν θέματα τακτικής και συντονισμού και για τον λόγο αυτό καταφτάνει απευθείας από τις Βρυξέλλες και ο Νίκος Κοτζιάς. Το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός και οι συνεργάτες του, μάλιστα, θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Θα είναι και η πρώτη συζήτηση που θα έχουν μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα. 

Μπορεί όλα αυτές οι διεργασίες να γίνονται σε κλίμα έντασης εξαιτίας της τουρκικής πίεσης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Η συμπόρευση των δύο χωρών ισχυροποιεί την διπλωματική τους στρατηγική, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να συνεχίσει να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της.

protothema.gr

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε …αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί