15:07 - 28/07/2020

Κινητικότητα στην Ευρώπη για την ασφάλεια των δικτύων 5G

Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται επί ευρωπαϊκού εδάφους για την ασφάλεια των δικτύων 5G. Μετά από την οριστική απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποκλείσει τη Huawei από την κατασκευή των δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), η ΕΕ ζητά, από την πλευρά της, τη θωράκιση των σχετικών υποδομών από “υψηλού κινδύνου” προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Σε έκθεσή της, με την οποία αξιολογεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών 5G, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι «είναι επειγόντως αναγκαίο να σημειωθεί πρόοδος ως προς τον μετριασμό του κινδύνου εξάρτησης από προμηθευτές υψηλού κινδύνου».

Η έκθεση επισημαίνει ότι ήδη μερικά κράτη-μέλη εφαρμόζουν μέτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό της συμμετοχής προμηθευτών με βάση το προφίλ κινδύνου τους. Σε άλλα κράτη, όπως σημειώνει, η σχετική προετοιμασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η έκθεση καλεί και άλλα κράτη μέλη να προχωρήσουν περαιτέρω και να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Η Κομισιόν σχολιάζει ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας και ανθεκτικότητας δικτύου για φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών είναι υπό επανεξέταση στην πλειονότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, όπως τονίζει, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις αυτές ενισχύονται, ότι ακολουθούν τις πλέον σύγχρονες και προηγμένες πρακτικές και ότι η εφαρμογή τους από τους φορείς εκμετάλλευσης ελέγχεται και επιβάλλεται αποτελεσματικά.

Επίσης, η ίδια έκθεση σημειώνει ότι «έχουν διαπιστωθεί προκλήσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό και την επιβολή κατάλληλων στρατηγικών πολλαπλών πωλητών για μεμονωμένους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών (MNO) ή σε εθνικό επίπεδο λόγω τεχνικών ή λειτουργικών δυσκολιών (π.χ. έλλειψη διαλειτουργικότητας, μέγεθος της χώρας).
Είμαστε αξιόπιστος συνεργάτης

«Δεν είμαστε νεοφερμένοι στην Ευρώπη. Ήμασταν και είμαστε αξιόπιστος συνεργάτης στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές Αρχές και οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους Αρχές και στους δικούς τους φορείς, που είναι κορυφαίοι στον κόσμο και έχουν κορυφαία πρότυπα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ειδικούς στον κλάδο». Τα παραπάνω σημείωσε ο επικεφαλής της Huawei στην Ευρώπη, Αμπραάμ Λίου, με συνέντευξή του στο Euronews.

Πρόοδος

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της προόδου αναφορικά με την ασφάλεια του 5G, η ΕΕ διαπιστώνει ότι μολονότι συνεχίζονται οι εργασίες σε πολλά κράτη μέλη, όλα τα κράτη μέλη έχουν δρομολογήσει διαδικασία επανεξέτασης και ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας που ισχύουν για τα δίκτυα 5G, αποδεικνύοντας την προσήλωσή τους στη συντονισμένη προσέγγιση που έχει καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2020, η ΕΕ υιοθέτησε μια κοινή εργαλειοθήκη για το 5G. Στη βάση αυτή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να ενισχύσουν τις απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας μέσω πιθανής δέσμης συνιστώμενων μέτρων.

Ειδικότερα, συμφώνησαν να αξιολογούν τα προφίλ κινδύνου των προμηθευτών, να εφαρμόζουν σχετικούς περιορισμούς για τους προμηθευτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αποκλεισμών για βασικά πάγια στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας και ευαίσθητα όπως οι λειτουργίες του κεντρικού δικτύου), καθώς και να αναπτύξουν στρατηγικές για να εξασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των πωλητών.

«Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των δικτύων 5G είναι ουσιώδης για την κοινωνία μας, δεδομένου ότι αυτή η τεχνολογία θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις ψηφιακές επικοινωνίες, αλλά και σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τραπεζικές συναλλαγές και η υγεία, καθώς και σε συστήματα βιομηχανικού ελέγχου. Τα δίκτυα 5G θα μεταφέρουν ευαίσθητες πληροφορίες και θα υποστηρίζουν συστήματα ασφαλούς λειτουργίας που τελικά θα εξαρτώνται από αυτά» σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

moved.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*