Κινητά Τηλέφωνα και Αποσύνδεση από τον Εαυτό …

Από: Μαρία Πέππα –

Το μεγαλύτερό πρόβλημα σε σχέση με τα κινητά μας τηλέφωνα δεν είναι ότι βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε αυτά, αλλά ότι έχουμε μια πραγματικά ανθυγιεινή και εθιστική σχέση μαζί τους.

Το animation που ακολουθεί από το The London School of Life επανεξετάζει τον τηλεφωνικό εθισμό, υποδεικνύοντας ότι για να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας, εφευρίσκουμε διάφορους τρόπους για να αποσυνδεθούμε από άλλα πράγματα που είναι πιο σημαντικά.

Ο αφηγητής και φιλόσοφος Alain de Botton μας λέει …

Το ότι είμαστε εθισμένοι στα τηλέφωνά μας δεν το λέμε απλώς για να επισημάνουμε ότι κάνουμε υπερβολική χρήση τους. Η χρήση τους σηματοδοτεί μια σκοτεινότερη πλευρά. Ότι τα χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε τον εαυτό μας. Λόγω των τηλεφώνων μας, μπορεί να νιώσουμε ανίκανοι να καθίσουμε μόνοι μας σε ένα δωμάτιο με τις δικές μας σκέψεις να επιπλέουν ελεύθερα μέσα στο κεφάλι μας, να περιπλανηθούμε στο παρελθόν και στο μέλλον, να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να νιώσει πόνο, επιθυμία, λύπη και ενθουσιασμό.

«Σαν εθισμός ακούγεται φρικτός», συνεχίζει ο de Botton, είναι όμως μια σκληρή απόδοση ένας σκληρός χαρακτηρισμός γιατί χαρακτηρίζει μια τάση που έχει αποκτήσει κανονικότητα. Μια συνήθεια που μας απομακρύνει από τις χαρές και τις λύπες της ζωής καθώς και από τα πλούσια δώρα της αυτογνωσίας.

Ο de Botton διερευνά πώς χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας για να αποφύγουμε «μια ειλικρινή επαφή με το μυαλό μας» και πώς αυτό μας επηρεάζει.

Η Google αντικαθιστά  τον εγκέφαλός μας …

Συμβουλευόμαστε τα τηλέφωνά μας και όχι τους εαυτούς μας, λέει ο de Botton. Συλλέγουμε πληροφορίες και συνθέτουμε τα γεγονότα από έναν πόρο έξω από τον εαυτό μας, αντί να είμαστε υπομονετικοί και να αντλούμε από ότι υπάρχει ήδη εκεί, δηλαδή μέσα μας.

Χάνουμε αληθινές στιγμές δέους …

Όταν προσπαθούμε να αποτυπώσουμε την απεραντοσύνη ενός Μεγάλου Φαραγγιού και στη συνέχεια ο σύζυγος προσπαθεί να πάρει μια selfie χάνετε η αίσθηση. Τα τηλέφωνά μας, μας απομακρύνουν από αυτά που μας προσφέρει το μεγαλείο της φύσης.

Δεν λαμβάνουμε σημαντικές ειδοποιήσεις  …

Λαμβάνουμε μόνο επιλεκτικές ειδοποιήσεις όπως για παράδειγμα των προπονήσεων γυμναστικής ή για το επόμενο ραντεβού μας με τον οδοντίατρο. Αλλά τι γίνεται με τις ειδοποιήσεις για ανθρώπους που είναι απομονωμένοι ή χρειάζονται βοήθεια. Ο de Botton λυπάται τελικά που είμαστε τόσο πολύ εντυπωσιασμένοι από τα τηλέφωνά μας και επικεντρωνόμαστε στην εξωτερική πλευρά της φύση μας, στην εκπλήρωση των αναγκών μας και όχι στην υπαρξιακή πλευρά μας και η οποία χαρακτηρίζει το μέγεθος της συναισθηματικής νοημοσύνης μας.

Απολαύστε τον …

Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια

www.hypnotherapy4u.gr

Loading...

3 thoughts on “Κινητά Τηλέφωνα και Αποσύνδεση από τον Εαυτό …

  1. ΗΡΩ says:

    κινητό υπάρχει , αλλά αριθμός δεν υπάρχει ..Μου το δώσανε για να ξυπνώ αλλά ούτε γι αυτό το χρησιμοποιώ . Τώρα εάν έχουμε εθιστεί στην μουσική , αυτό είναι άλλο θέμα.

  2. Ουζο Power says:

    Ρε παιδια αυτο σας ελεγχει και στα μαγαζια βλεπω ατομα με το κινητο και εγω εχω 1 κινητα αλλα η φαση παει κινητο; Ξεκολληστε παιδια

  3. Piter Kallas says:

    Ναι..έχουμε ορίσει με την ευκαιρία που δίνει το άρθρο μιά μέρα μποικοτάζ στην κινητή(πονηρή) τηλεφωνία..την ονομάσαμε »ημέρα κλειστού κινητού’και είναι η 12 Νοεμβρίου ,ημέρα Κυριακή…Αν ακολουθήσετε και μαζί σας και πολλοί ακόμα…θα δούν ότι μπορούμε όταν θέλουμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα με τα ‘απλά’ !!Για να δούμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *