Ιταλία: Σεισμός στους πρόποδες της Αίτνας προκάλεσε ρωγμές σε δρόμους

0
206

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου, 15 Αυγούστου, στην επαρχία της Κατάνια, στη Σικελία της Ιταλίας, έπειτα από σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το φαινόμενο, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αίτνας, είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί γνωστό ρήγμα της περιοχής, προκαλώντας ρωγμές στο έδαφος, ζημιές στο οδικό δίκτυο και προληπτικές εκκενώσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας, ο σεισμός καταγράφηκε στις 12:24 το μεσημέρι, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από την πόλη Λινγκουαγκλόσα (Linguaglossa).

Αυτό που έκανε τη δόνηση ιδιαίτερα αισθητή και τρομακτική για τους κατοίκους των περιοχών στους πρόποδες της Αίτνας ήταν το εξαιρετικά μικρό εστιακό βάθος, το οποίο υπολογίστηκε μόλις στο 1 χιλιόμετρο. Παράλληλα, αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις μικρότερους μετασεισμούς που ακολούθησαν την κύρια δόνηση.

Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα «Περνικάνα»

Ο σεισμός άφησε εμφανή σημάδια στο ανάγλυφο της περιοχής. Όπως εξήγησε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας, Σάλβο Κοτσίνα, η δόνηση προκλήθηκε από το «άνοιγμα» (επανενεργοποίηση) του ρήγματος Pernicana, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου και συνδέεται με τη δραστηριότητά του.

Βίντεο και μαρτυρίες από το σημείο αποκαλύπτουν μεγάλες ρηγματώσεις στο έδαφος. Το σοβαρότερο πλήγμα δέχτηκε η οδός «Mare Neve» (Θάλασσα-Χιόνι) που οδηγεί στο Piano Provenzana. Ειδικότερα, στην περιοχή Ragabo (γνωστή ως Clan dei Ragazzi), και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα καταφύγια Brunek και Casa dei Ragazzi, το οδόστρωμα έχει κοπεί στα δύο από τις ρωγμές.

Προληπτικές εκκενώσεις και έλεγχοι

Λόγω των ζημιών στο οδικό δίκτυο και για την αποφυγή τραυματισμών, οι Αρχές διέταξαν την άμεση εκκένωση κοντινών εγκαταστάσεων. Περίπου 80 άτομα, ανάμεσά τους ιδιοκτήτες και πελάτες αρκετών εστιατορίων της περιοχής, απομακρύνθηκαν άμεσα και με ασφάλεια, ως καθαρά προληπτικό μέτρο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και τεχνικοί του Δήμου και της Επαρχίας για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Όπως τόνισε ο κ. Κοτσίνα, πέραν των ρωγμών στον δρόμο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για περαιτέρω ζημιές σε κτήρια, ωστόσο οι έλεγχοι και οι αυτοψίες παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη.

Με πληροφορίες από Rai και La Repubblica

Πηγή: www.zougla.gr

STRANGERS E-BOOKS
Προηγούμενο άρθροΣΕΙΣΜΟΙ – ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΥΦΑΙΣΤΕΙΩΝ – ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΦΩΤΙΕΣ
Επόμενο άρθροΠαραλίγο αεροπορικό ατύχημα στις ΗΠΑ – Δύο αεροσκάφη της American Airlines είχαν το ίδιο αριθμό
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ