Ίσως δεν γνώριζες ότι υπάρχει και Tρίτος Πόλος στη Γη

Όταν σκεφτόμαστε πολικές περιοχές του κόσμου, μόνο δύο συνήθως έρχονται στο μυαλό μας: ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος! Ωστόσο, υπάρχει μια περιοχή ανάμεσα στο νότιο τμήμα της Κίνας και το βόρειο τμήμα της Ινδίας, που είναι γνωστή ως ο… «Τρίτος Πόλος».

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η τρίτη μεγαλύτερη έκταση παγωμένου νερού στον πλανήτη. Αν και πολύ μικρότερη σε έκταση από τον βόρειο και τον νότιο πόλο, είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού καλύπτει περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πάνω 46.000 παγετώνες.

Οι επιστήμονες ερευνούν διεξοδικά την περιοχή και μάλιστα έχουν προειδοποιήσει πως αν συνεχιστεί το φαινόμενο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ως συνέπεια να λιώνουν οι πάγοι, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων!

Η σημασία του Τρίτου Πόλου

Οτιδήποτε συμβαίνει με τον πάγο στις πολικές περιοχές, λαμβάνεται ως σαφής ένδειξη της αλλαγής του κλίματος. Όταν για παράδειγμα ο πάγος λιώνει, τότε γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται.

Τα βόρεια και νότια άκρα της Γης είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος και την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Τρίτος Πόλος, επειδή είναι ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι επίσης ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτιμάται ότι το νερό που ρέει από τον Τρίτο Πόλο υποστηρίζει 120 εκατομμύρια ανθρώπους απ ‘ευθείας μέσω των συστημάτων άρδευσης, και συνολικά 1,3 δισ. έμμεσα μέσω ποταμών στην Κίνα, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.

Αυτό είναι σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η απομακρυσμένη αυτή έκταση περιλαμβάνει περιοχές των Ιμαλαΐων, το οροπέδιο του Θιβέτ, αλλά και 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Κίτρινου ποταμού, του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα, ποτάμια στη Μιανμάρ, τον Γάγγη κ.ά.

Ο … «Τρίτος Πόλος» της Γης - Εικόνα0

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Το ABC της Αυστραλίας κλήθηκε πρόσφατα να επισκεφθεί έναν από τους απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς στον Τρίτο Πόλο, με επικεφαλής ερευνητή τον καθηγητή Τσιν Xiang. Οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα από αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για πάνω από 50 χρόνια και τα πρόσφατα ευρήματα είναι κάπως ανησυχητικά. Κάτι που έκανε του επιστήμονες να προβληματιστούν είναι το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, το οποίο και είναι περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου!

Από το 2005, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι του Τρίτου Πόλου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από 500 μικροί παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς ενώ άλλοι συρρικνώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ο μόνος λόγος που η ομάδα αυτή των επιστημών ανησυχεί. Η σκόνη και η ρύπανση από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και από τους καυστήρες άνθρακα, προκαλεί καθίζηση στους πάγους, με αποτέλεσμα εκείνοι με τη σειρά τους να απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, αντί να τις αντανακλούν που θα ήταν το φυσιολογικό.

Οι έρευνες σε αυτήν την περιοχή είναι δύσκολες καθώς οι επιστήμονες παρεμποδίζονται από τις σκληρές καιρικές συνθήκες αλλά και από την πολιτική αστάθεια στα κράτη αυτά.

Οι επιπτώσεις σιγά σιγά θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από την περιοχή αυτή και δυστυχώς το συνεχές λιώσιμο των πάγων θα είναι καταστροφικό για τους 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον Τρίτο Πόλο.

gazzetta.gr

Loading...

11 thoughts on “Ίσως δεν γνώριζες ότι υπάρχει και Tρίτος Πόλος στη Γη

   • Heron says:

    Η ΝΑSA είναι κυρίως ένας ψυχρός στρατιωτικός οργανισμός και όχι επιστημονικός . Συνεπώς λόγος της δεν έχει καμιά απολύτως αξία , σε ότι αφορά τα επιστημονικά θέματα , δεδομένου ότι ως τέτοιος οργανισμός(στρατιωτικός)είναι πολύ πιθανό να λέει ψέματα γιατί πολύ απλά παίρνει εντολές για το τι θα πει , είτε δημοσίως στην Αμερική , είτε διεθνώς . Οπότε κάποιος που πιστεύει σε όλα όσα λέει αυτός ο οργανισμός , είναι τουλάχιστον αφελής .

    • Ανώνυμος says:

     με μια προχειρη αναζητηση μπορεις να επιβεβαιωσεις τα στοιχεια απο 20 διαφορετικες πηγες απο διαφορετικες χωρες. επισης αν διαφωνεις εχεις κανει ερευνα και τα αποτελεσματα σου ειναι διαφορετικα η απλα διαφωνεις με την νασα γιατι εξυπηρετει συμφεροντα οπως λες;

     • Heron says:

      Διαφωνώ με την NASA κυρίως γιατί όπως είπα δεν πρόκειται για μια ανεξάρτητη ελεύθερη και αμερόληπτη επιστημονική αρχή , αλλά για στρατιωτικό οργανισμό , και ως ένα βαθμό καλά κάνει .Πλην όμως δεν είναι διάσημη για το ηθικό της υπόβαθρο και κυρίως για τους αγνούς της επιστημονικούς σκοπούς σε ότι αφορά την ίδια την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο . Όσο για την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο , οι ειδήσεις λένε πως είναι διχασμένη σε ότι αφορά την δήθεν «κλιματική αλλαγή»γιατί οι μέν είτε πιέζονται είτε χρηματίζωνται για να την υποστηρίζουν(γιατί όντως παίζονται πολλά) ενώ οι υπόλοιποι την αρνούνται κατηγοριματικά . Εξάλλου κάποτε η ατμόσφαιρα της Γης ήταν πιο υγρή και ζεστή , ενώ άλλοτε πιο ψυχρή δηλ. και τι με αυτό ; Καταστράφηκε η ζωή στον πλανήτη ; Και στο κάτω κάτω αν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ ο πλανήτης να καταργήσουν τα πυρηνικά , να σταματήσουν την μόλυνσή, και να καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα . Δεδομένου ότι το ενεργειακό έχει περίπου 80 χρόνια που είναι λυμένο από τον Τέσλα, και δεν το λένε πουθενά , για να αρμέγουν τον κόσμο. Και επίσης όσοι νέοι επιστήμονες ξεφυτρώνουν κατά καιρούς σε όλα τα μέρη του κόσμου ακόμη και στην Ελλάδα , που επίσης έχουν λύσει το ενεργειακό με καθαρή και αστείρευτη ενέργεια «τους τρώει το σκοτάδι». Αυτά είναι γνωστά και θα έπρεπε να τα ξέρεις .

     • Heron says:

      Επίσης εάν σταματούσε η μόλυνση που οι ίδιοι τους προκαλούν θα λυνόταν και το πρόβλημα του πόσιμου νερού παγκοσμίως .

     • Ανώνυμος says:

      δεν αντιλεγω στα περισσοτερ που λες. το μονο που εκαν ειναι να αναφερω το γεγονος οτι η θερμοκρασια αλλαζει. κανενας δεν μππορει ν πει με βεβιοτητα που οφειλεται αυτο αλλα δεν αναιρει το γεγονος αυτο καθαυτο. υπαρχουν πολλοι που εκμετλευτικαν το φαινομενο αυτο για να περασουν πολιτικες αλλα σε καμια περιπτωση η υπερθερμανση ειναι μυθος

 1. Argos says:

  Ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος έχουν ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Μια ιδιότητα από όλες είναι εκείνη της πύλης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης. Ένα χαρακτηριστικό από όλα είναι η ύπαρξη πάγου.

  Μερικά ζώα στην Φύση, στην ξηρά και στο νερό και στον αέρα έχουν ή είχαν κέρατο ή και κέρατα. Έχω κέρατο. Είμαι ζώο;

  Παρένθεση: Είπα «έχω κέρατο». Με κάθε σεβασμό στον αναγνώστη, να μου επιτρέψει να παραθέσω. «Η αληθινή αίσθηση του αστείου (humour) αρχίζει πάντοτε με τον αυτοσαρκασμό» – Όσκαρ Ουάϊλντ.

  Ορίζοντας τι είναι ζώο, δικαιούμαστε από την επιστημονική λογική να κατατάξουμε πλάσματα στα είδη των ζώων.

  Ορίζοντας τι είναι Βόρειος και Νότιος Πόλος, διαπιστώνουμε ότι εκείνο που ο αρθρογράφος του gazzetta.gr βάπτισε Τρίτο Πόλο της Γης, δεν είναι Πόλος. Αφού δεν έχει όλες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των Βορείου και Νοτίου Πόλου. Έχει ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά τους. Πάγο.

  Πάγο έχουν κι άλλα σημεία στην Γη. Πολύ πάγο. Πάρα πολύ πάγο! Μα πάρα πολύ πάγο! Γροιλανδία, Άνδεις, Καναδάς, Σιβηρία, Αλάσκα, οι Εσκιμώοιπάνωκαι μέσα στα ρούχα τους, τα ψυγεία των ανθρώπων – η Χαρίκλεια ξεχνάει ναβάλει κι έτσι το δικό μου εξαιρείται, τα φυγεία των ψαρεμπόρων και ψαρκαραβιών, τα φυγεία των παγωτατζήδικων, των κρεοπολών, και βάλε! Τόλμησε να αθροίσεις όλο αυτό τον πάγο στα ψυγεία, παντού στην Γη, και μετά τα λέμε!

  Πάντως Τρίτος Πόλος, από κάθε επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει.

   • Argos says:

    Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια, και για την προσοχή στην λογική επαγωγή των συλλογισμών μου στο άρθρο. Λυπάμαι που απέτυχα να σε διαφωτίσω. Θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος.—- Εσύ όμως καλύτερος δεν γίνεσαι όταν εξυβρίζεις και μάλιστα χωρίς να έχεις στοιχεία, έτσι δεν είναι; Σου έδειξε κάτι ότι είμαι μασονάκος; — Ρε φίλε καλέ, σου το’χω πει τόσες φορές, πρόσεχε πόσο κόκκινο βάζεις στην σβάστικα, είναι δηλητήριο, σου χαλάει το μυαλό βρε! Πρόσεχε λιγάκι!

 2. Αριστοφάνης says:

  Ρε μάγκες για ηρεμήστε. Όλοι δίκιο και άδικο μαζί έχετε.
  Οι πόλοι είναι συνδεδεμένοι με το μαγνητισμό και όπου υπάρχει βόρειος μαγνητικός πόλος υπάρχει κάπου αλλού και ο νότιος μαγνητικός πόλος. Μονόπολο μαγνητικό υπάρχει μόνο στη φαντασία των φυσικών και μάλιστα στα πρώτα δημιουργικά τους βήματα. μετά συμβιβάζονται..
  Τώρα, αν θεωρούμε πόλους κι άλλα σημεία που έχουν κάποιες συγκεντρωτικές ή ξεχωριστές ιδιότητες, όπως η παγωνιά, ας μην τα συγχέουμε με άλους πόλους χωρίς να διευκρινίζουμε τί είδους πόλοι είναι αυτοί για τους οποίους σχολιάζουμε διότι οι έννοιες εμπλέκονται και αντί να ξεκαθαρίζουμε το τοπίο το μπερδεύουμε με άχρηστες και μη κατατοπιστικές έννοιες, όπως για παράδειγμα, το θέμα με τις διάφορες μορφές ενέργειας που περιγράφονται πολλές φορές εδώ στο site που δεν χωράν στο νού μας, να καταλάβουμε τί είδους ενέργειες είναι αυτές (δυναμικές, κινητικές κλπ.).
  Επίσης η προσωπική μου άποψη για την υπερθέρμανση της γής είναι ότι δεν έχουμε δεδομένα πέραν των 100 τελευταίων ετών για τα πάνω-κάτω των θερμοκρασιών κι όχι παντού, για να κρίνουμε τι? την ιστορία υπερθέρμανσης ή παγώματος ενός συστήματος δισεκατομμυρίων ετών? Καλά, δεν τα λέτε σε μάς αλλά σε αγένητα παιδάκια αυτά.
  Επίσης κάτι σοβαρό τώρα. Αν ενοχλεί η σκόνη και η καρβούνα που κάθεται επάνω στους πάγους και συμβάλλει στο λειώσιμο – αυτό είναι αλήθεια – κλείστε βιομηχανίες και μέσα που ρυπαίνουν αντί να βάλετε φόρους στην κλανιά της αγελάδας, που παρέχει μεθάνιο, στα ελαιόδεντρα και στη σόμπα του κάθε φουκαρά για να ζεστάνει το κοκκαλάκι του.
  Δεν είμαστε όλοι ηλίθιοι και προσκυνητές της αειφορίας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *