ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ισλανδία: Σε κίνδυνο η ηλεκτροδότηση της χώρας – Ανοίγουν τάφρο για τη λάβα

· Κατοχικά Νέα

Η σεισμική δραστηριότητα και η υπόγεια ροή λάβας έχουν ενισχυθεί στο ηφαίστειο Φαγκράνταλσφιαλ κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Με τους ηφαιστειολόγους να μην αποκλείουν έκρηξη του ηφαιστείου που έχει προκαλέσει χιλιάδες σεισμούς στην Ισλανδία, οι αρχές ετοιμάζονται να σκάψουν μια γιγάντια τάφρο που θα προστατεύσει από τη λάβα τη μονάδα γεωθερμικής ενέργειας που τροφοδοτεί όλη τη χώρα.

Η σεισμική δραστηριότητα και η υπόγεια ροή λάβας έχουν ενισχυθεί στο ηφαίστειο Φαγκράνταλσφιαλ κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, με αποτέλεσμα να δοθεί εντελή εκκένωσης 4.000 ανθρώπων από το ψαροχώρι του Γκρίνταβικ.

Οι δρόμοι του Γκρίνταβικ έχουν διαλυθεί από μεγάλα ρήγματα (Reuters)

Η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει υψηλός παρά την ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας, ανέφερε την Τρίτη το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ισλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι της Τρίτης καταγράφηκαν σχεδόν 800 δονήσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο.

Ατμός από τη γεωθερμική εγκατάσταση διακρίνεται έξω από το Γκρίνταβικ (Reuters)

«Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας συνήθως προηγείται της έκρηξης επειδή [η λάβα] έχει φτάσει τόσο κοντά στην επιφάνεια ώστε δεν μπορεί να συσσωρεύσει αρκετή τάση για μεγάλους σεισμούς» εξήγησε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Κέντρου Ηφαιστειολογίας στο Ρέικιαβικ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν ένα μεγάλο κανάλι γύρω από το γεωθερμικό εργοστάσιο του Σβαρτσέγκι, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ.

Το τοπικό γήπεδο γκολφ παραμορφώθηκε από τους σεισμούς (Reuters)

Στην περιοχή μεταφέρονται εξοπλισμός και υλικά που θα μπορούσαν να γεμίσουν 20.000 φορτηγά, δήλωσε στο κρατικό κανάλι RUV η υπουργός Δικαιοσύνης Γκούντρουν Χάφσταϊντότιρ.

Για την έναρξη των εργασιών εκκρεμεί ωστόσο επίσημη έγκριση από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της εταιρείας HS Orka που διαχειρίζεται στο εργοστάσιο δήλωσε πως, παρόλο που η γεωθερμική εγκατάσταση ηλεκτροδοτεί όλη την χώρα, ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας δεν θα επηρεάσει την πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

in.gr

 

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Υδάτινοι πόροι και ενεργειακή κρίση στη ΜολδαβίαFEATURED

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ · Μολδαβία: «Τέλεια καταιγίδα» σε ρεύμα, νερό και καύσιμα – Γιατί μπήκε σε 60ήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ακραία ζέστη και ισχυρό El NiñoFEATURED

Super El Niño: Πώς βγαίνει ο αριθμός των 451.000 «θανάτων από ζέστη» – Τι μετρά πραγματικά το μοντέλο

Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμωνΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια έλλειψη diesel μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2027 – Αδειάζουν τα αποθέματα και αυξάνεται η πίεση στις μεταφορές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *