ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

ΗΠΑ: Κλείνουν οι πόρτες για τους πρόσφυγες

· Κατοχικά Νέα

Λιγότεροι και από το 2002, την επόμενη χρονιά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα είναι οι πρόσφυγες που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ το 2020. Αυτό ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οπως γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον επόμενο χρόνο θα γίνουν δεκτοί μόλις 18.000 πρόσφυγες, ενώ στο τρέχον οικονομικό έτος έγιναν δεκτοί 30.000. Η ανάσχεση της μετανάστευσης αποτέλεσε κεντρική προτεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ από τη στιγμή που έφθασε στον Λευκό Οίκο. Με ένα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ως πρόεδρος, μείωσε σε 50.000 τον μέγιστο αριθμό προσφύγων, δηλαδή στο μισό του αντίστοιχου ορίου επί προεδρίας Ομπάμα. Τα επόμενα δύο χρόνια, το εν λόγω όριο μειώθηκε περαιτέρω – σε 45.000 και 30.000 αντίστοιχα. «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η απόφαση αυτή πλήττει τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής στην προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Εντονες επιφυλάξεις στην άκρως περιοριστική πολιτική Τραμπ έχει εκφράσει και το αμερικανικό Πεντάγωνο, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων λειτουργεί ως κίνητρο συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε χώρες όπου διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μόλις 1.500 από Κ. Αμερική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις συνολικά 18.000 θέσεις προσφύγων που προβλέπονται για το 2020, 4.000 αφορούν Ιρακινούς (κατά κανόνα συνεργάτες των Αμερικανών), 5.000 προορίζονται για ανθρώπους που υφίστανται διώξεις για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και μόλις 1.500 για εκείνους που προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ). Οι υπόλοιπες 7.500 θέσεις θα καλυφθούν από ανθρώπους που ζητούν άσυλο από άλλες χώρες του κόσμου. Η κυβερνητική πρόταση πρέπει να συζητηθεί στο Κογκρέσο, προτού επικυρωθεί οριστικά από τον πρόεδρο Τραμπ.

εικόνα-Κέντρο φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών στο Καρίζο Σπρινγκς, στην πολιτεία του Τέξας
kathimerini.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Πετρελαιοφόρα και εμπορικά πλοία στη θάλασσα - εικόνα αρχείου. Φωτογραφία Sohan Rayguru / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

OPEC+: Παγώνει την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο – Το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ αλλάζουν την παγκόσμια αγορά

Κάλπη εκλογών στη Γερμανία - εικόνα αρχείου, Mika Baumeister / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ιστορική νίκη της AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ – Πολιτικός σεισμός στην καρδιά της Ευρώπης

Διυλιστήριο πετρελαίου - εικόνα αρχείου. Φωτογραφία Maksym Kaharlytskyi / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

OPEC+: Παγώνει την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο – Ο πόλεμος στο Ιράν αλλάζει τους κανόνες της αγοράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά