12:23 - 07/12/2016

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Οι εικόνες λένε όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις -Ο ΟΗΕ κατηγορεί τον ανεπτυγμένο κόσμο ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσει ένα λαό που υποφέρει από τον υποσιτισμό και τις ασθένειεςΣτα χέρια του γιατρού το κεφάλι του μικρού Ibrahim από την πολύπαθη Υεμένη φαίνεται απίστευτα μικρό. Ο γιατρός το κρατάει τόσο τρυφερά και απαλά καθώς γνωρίζει ότι η κατάστασή του είναι εύθραυστη και ασταθής. Ολα γύρω από το μωρό φαίνονται θηριώδη και τεράστια.

Οι πάνες που φοράει είναι το μικρότερο δυνατό μέγεθος αλλά και πάλι του είναι μεγάλες. Με τα τεράστια μάτια του και τα νεύρα να πιέζουν το δέρμα του το μωρό μοιάζει να συρρικνώνεται γύρω από τον ευατό του.

Είναι απίστευτο αλλά ο μικρός Ibrahim είναι «τυχερός» που ζει καθώς είναι 21 ημερών. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρει. Ο δίδυμος αδερφός του πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια - Εικόνα 0
Ο μικρός Ibrahim είναι μόλις 21 ημερών

Η μητέρα του, Wafaa Hatem κάθεται στο πλευρό του στο κρεβάτι του κρατάει το κεφάλι της και κλαίει.

Είναι μια από τις 3 εκατομμύρια οικογένειες που εδώ και δύο περίπου χρόνια ταλανίζονται από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει. Ο αγώνας τους για την εύρεση τροφής και νερού είναι διαρκής και καθημερινός. Ο πατέρας του νεογέννητου Ibrahim είναι οδηγός ταξί και μετά την κατάρρευση της οικονομίας παλεύει καθημερινά να βρει έστω και ένα πελάτη.

«Μερικές φορές ο άνδρας μου δουλεύει», λέει η Wafaa και συνεχίζει: «Άλλες πάλι γυρίζει σπίτι με άδεια χέρια. Μερικές φορές τρώμε κάτι αλλά υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να μας προσφέρει τίποτα».

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια - Εικόνα 1
Ο υποσιτισμός θερίζει τα παιδιά στην Υεμένη

Η αποσύσνθεση του συστήματος
Αυτή είναι μια μαρτυρία οικογένειας στην Υεμένη η οποία υποφέρει από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο χρόνια και έχει οδηγήσει στην πείνα και την εξαθλίωση πάνω από το μισό πληθυσμό με τα περισσότερα από τα θύματα να είναι τα παιδιά.

Συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι 14 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη -σχεδόν ο μισός πληθυσμός- λιμοκτονούν, ενώ περισσότερα από 370.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Το 50% των ιατρικών εγκαταστάσεων δεν λειτουργεί πλέον. Μερικές έχουν βομβαρδιστεί και άλλες έχουν σταματήσει, επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια - Εικόνα 2
Στη χώρα δεν υπάρχουν υποδομές. Κτίρια και γέφυρες έχουν καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να είναι πολύ δύσκολες

Δρόμοι και γέφυρες έχουν καταρρεύσει από τις επιθέσεις, καθιστώντας την παράδοση βοήθειας ακόμη πιο δύσκολη.

Η ροή των ενισχύσεων πραγματοποιείται από επαναστάτες που θέλουν να ελέγχουν τη διανομή της. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της υγείας, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πληθυσμό που υποφέρει, αλλά και αυτό είναι ένα τεράστιο έργο με περιορισμένους πόρους.

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια - Εικόνα 3
Τα περισσότερα παιδιά ακόμα και όταν γίνονται 2-3 ετών υποφέρουν από ίκτερο λόγω της έλλειψης τροφής

Ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Colette Gadenne, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Hajjah λέει: «Υπάρχει ένα σύστημα, επισιτιστικά κέντρα, προγράμματα διατροφής, αλλά είναι πολύ δύσκολο για πολλές οικογένειες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να πάνε σε κάποιο από αυτά τα κέντρα για βοήθεια. Το όλο σύστημα πραγματικά καταρρέει, τα νοσοκομεία κλείνουν, γι ‘αυτό είναι αδύνατο να δούμε πώς αυτή η χώρα, θα μπορέσει να “αναρρώσει” καθώς βυθίζεται καθημερινά».

Η καθημερινότητα των κατοίκων
Αυτό που συναντάς στους δρόμους είναι αγρότες στην αγορά η οποία έχει βομβαρδιστεί, παιδιά υποσιτισμένα να γυρνούν στους δρόμους αναζητώντας τροφή.

Στα χωριά, οι κάτοικοι ζουν στην εξαθλίωση πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες και δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι πλησιάζουν τους ξένους επισκέπτες, με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσουν.

Ένα αγόρι μετέφερε την άρρωστη αδελφή του. Ένας γέρος, ζητιάνευε και γύρω του είχαν συγκεντρωθεί τα τέσσερα πεινασμένα εγγόνια του.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια και θεραπεία. Οποιαδήποτε θεραπεία. Χρειαζόμαστε φάρμακα. Εάν μπορείτε να μας δώσει οποιαδήποτε φάρμακα», παρακαλούν οι κάτοικοι όποιον βλέπουν μπροστά τους.

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια - Εικόνα 4
Για μέρες ολόκληρες τα παιδιά δεν πίνουν ούτε νερό

Η έλλειψη καθαρού νερού έχει βαθύνει την κρίση και έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας. Υπάρχουν περιπτώσεις πνευμονίας και οξείας διάρροιας, οι οποίες είναι καταστροφικές για τα παιδιά.

Η κρίση στην Υεμένη έχει επισκιαστεί από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ. Μόλις το 50% της χρηματοδότησης που προορίζονταν για τη χώρα δεν παραδόθηκε.

O OHE κατηγορεί τον ανεπτυγμένο κόσμο για αδιαφορία
Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα, Jamie McGoldrick, είναι σαφώς εξοργισμένος από τη διεθνή ανταπόκριση.

Υεμένη: Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια - Εικόνα 5
Ο πολιτισμένος κόσμος κάνει τα στραβά μάτια και δεν αδιαφορεί για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα

«Η πολιτική κατάσταση στην Υεμένη έχει ξεπεράσει την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα δεν λειτουργεί πια εδώ. Ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια για το τι συμβαίνει στην Υεμένη … Δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για την κρίση που έχει ξεσπάσει», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Περισσότεροι 17.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια από μουσαμά, άχυρο και λάσπη και αναγκάζονται να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο».

Ο εμφύλιος στην Υεμένη

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το 2015 μεταξύ δύο παρατάξεων που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την κυβέρνηση της Υεμένης, μαζί με τους υποστηρικτές και τους συμμάχους τους. ότιοι αυτονομιστές και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί, που εδρεύει στο Άντεν, συγκρούονται με τις δυνάμεις των Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Την ίδια στιγμή, η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε έχουν επίσης διεξάγει επιθέσεις, με την Αλ-Κάιντα να ελέγχει τμήματα της επικράτειας στην ενδοχώρα και κατά μήκος των ακτών.

πηγή: bbc

protothema.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΜΑΤΙΑ . Ο ΟΗΕ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙ ΕΛΠΙΖΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΒΟΗΘΟΥΝ . Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΕΦΑΝΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ . ΑΣΠΛΑΧΝΟΙ.

  2. και εδω να πω ότι σε προηγούμενη ανάρτηση διάβαζα πόσα δις έχουν μόνο 10 στην ευρωπη,Άι σιχτίρ για σου ρε stranger να χαιρόμαστε ολοι το πολιτισμό μας και συ τ΄ονομα σου

  3. Δεν είμαι περήφανος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε για θρησκευτικές διαφορές Σουνίτες εναντίον Σιιτών, δηλαδή Σαουδική Αραβία, Κάταρ, Ημωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν εναντίον ομάδων που “ενοχλούσαν” αλλά κόντευαν να έχουν πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και όλο το παπαδαριό που έστησε το θέμα ας πούμε ότι είχε κάποιο σκοπό και το ξεκίνησε. Αυτοί που βοήθησαν στη γενοκτονία αυτή τίσκοπό είχαν και μάλιστα κάποιοι από αναδουλειές ή και με σκοπό να κορέσουν τα δολοφονικά τους ένστικτα πήγαν εκεί για να σκοτώσουν. Μάλιστα… Αλλά εδώ με εγκαταλείπει κάθε διάθεση για κατανόηση αφότου έμαθα ότι κάποιοι που βοήθησαν έχουν Ελληνικό διαβατήριο… ορμώμενοι από τα Εμιράτα… Κύριοι στρατιωτικοί, προσέχετε τί αφρόκρεμα αμολάτε στον κόσμο που καταλήγουν μισθοφόροι, διότι την εκπαίδευση την πήραν τσάμπα από εσάς και δεν την χρησιμοποιούν υπέρ της πατρίδας μας αλλά σκοτώνουν αμάχους, γιατρούς και ασθενείς. Όσο για την περίεργη εκείνη βομβίτσα που έριξαν στο Άντεν ή στη Σαναά αν δεν κάνω λάθος δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι Έλληνας έκανε κάτι τέτοιο σε αθώους ανθρώπους για να πάρει χρήματα.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*