ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Η μαγνητική αντιστροφή των πόλων της Γης φέρνει προβλήματα

· Κατοχικά Νέα

Η εξασθένηση στο γήινο μαγνητικό πεδίο από τη μαγνητική αντιστροφή θα φέρει την ανθρωπότητα με τεχνικές δυσκολίες για τις οποίες προετοιμάζεται.

Την αναπόφευκτη αποδυνάμωση της προστασίας του πλανήτη μας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και τις αλλαγές που θα επιφέρει η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το News18, επικαλούμενο επιστήμονες.

Με τον Βόρειο και τον Νότιο μαγνητικό πόλο να αναμένεται να αλλάξουν θέσεις, οι αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο θα φέρουν προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων, κάτι που σημαίνει μαζικές διακοπές στις τηλεπικοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως διαστημόπλοια που θα πετούν σε περιοχές με αποδυναμωμένο μαγνητικό πεδίο, θα αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες.

Όπως αναφέρει ο Μάικ Χάπκγκουντ, επιστήμονας που ειδικεύεται σε γεωμαγνητικές καταιγίδες και ο οποίος διενήργησε έρευνα για την ηλιακή καταιγίδα του 1921, ένα δυνατό γεωμαγνητικό περιστατικό θα μπορούσε να διακόψει τις περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό περιλαμβάνει διακοπές ρεύματος, σημαντικές αλλαγές στις τροχιές των δορυφόρων καθώς και διακοπή τεχνολογιών που βασίζονται σε ραδιοκύματα, όπως τα συστήματα γεωεντοπισμού (GPS)» σημειώνει ο Χαπγκουντ στην ιστοσελίδα SpaceWeather.com.

«Η διακοπή του GPS θα επιδράσει σημαντικά στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στις υπηρεσίες εφοδιασμού» συμπληρώνει.

Αν και η μαγνητικές αντιστροφές δεν συμβαίνουν απευθείας, υπάρχουν ανησυχίες για το πως θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για το γήινο μαγνητικό πεδίο, το οποίο δημιουργείται από υπερθερμασμένο λιωμένο σίδηρο εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, κατά τα τελευταία 200 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει χάσει το 9% της δύναμής του.

Η Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού

Το 1958 οι επιστήμονες εντόπισαν την Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού, μια περιοχή μεταξύ της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, όπου το μαγνητικό πεδίο είναι αποδυναμωμένο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ESA, αυτή η περιοχή επεκτάθηκε και μετακινήθηκε δυτικότερα, με ταχύτητα περίπου 20 χιλιομέτρων το χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία θεωρία που μπορεί να εξηγεί την παράξενη συμπεριφορά του μαγνητικού πεδίου, είναι η μαγνητική αντιστροφή, η διαδικασία κατά την οποία αλλάζουν θέση οι μαγνητικοί πόλοι. Έχει πραγματοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, περίπου μία φορά στα 250.000 χρόνια και σύμφωνα με την ESA «αυτή τη φορά έχει καθυστερήσει». Ωστόσο, επισημαίνει πως αυτά τα περιστατικά δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες που θα προκύψουν.

sputniknews.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Η MI5 προειδοποιεί ότι το επόμενο μεγάλο σοκ ίσως ήδη σχεδιάζεται

ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι κατέλαβαν τη Μόκα – Σαουδαραβικά πλήγματα και νέα απειλή για το Bab el-Mandeb

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 91 δολάρια το Brent μετά την κλιμάκωση ΗΠΑ–ΙράνΔΙΕΘΝΗ

Πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα

Μία απάντηση στο “Η μαγνητική αντιστροφή των πόλων της Γης φέρνει προβλήματα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *