ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Η Αργεντινή σε κρίση: Στο 118% τα επιτόκια – Τί φοβούνται οι αγορές

· Κατοχικά Νέα

Σε κατάσταση κρίσης βρίσκεται πλέον και επισήμως η Αργεντινή, με το νόμισμα να γράφει ιστορικά χαμηλά και την Κεντρική Τράπεζα να ανεβάζει εκτάκτως τα επιτόκια κατά 2100 μονάδες βάσης στο 118%(!).

Σε κατάσταση κρίσης βρίσκεται πλέον και επισήμως η Αργεντινή, με το νόμισμα να γράφει ιστορικά χαμηλά και την Κεντρική Τράπεζα να ανεβάζει εκτάκτως τα επιτόκια κατά 2100 μονάδες βάσης στο 118%(!).

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό της επιτόκιο Leliq κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118% σε μια εξαιρετική κίνηση στις 14 Αυγούστου, καθώς αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπάθησαν να συγκρατήσουν μαζικές πωλήσεις σε παράλληλες αγορές συναλλάγματος και σε ομόλογα σε δολάρια.

Η κίνηση έγινε καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν στην απροσδόκητη κατάκτηση του Javier Milei στην πρώτη θέση στις προκριματικές εκλογές της χώρας, πυροδοτώντας μαζικές πωλήσεις σε περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία ευθυγραμμίζεται με την κεντρική τράπεζα και προς μια δολαριοποιημένη οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συντελεστής Liliq αυξήθηκε κατά 43 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, καθώς η κεντρική τράπεζα μάχεται ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 100% και το πέσο που υποχωρεί, ενώ οι συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ απαιτούν από τη χώρα να διατηρήσει θετικά πραγματικά επιτόκια.

crisismonitor.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου, όχι από το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

ΓΑΛΛΙΑ: Φονικές πλημμύρες στον νότο – Τουλάχιστον τρεις νεκροί και χιλιάδες χωρίς ρεύμα

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου, όχι από το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Νέο παράθυρο συνομιλιών τον Νοέμβριο – Τι συζήτησαν Πούτιν και Αμερικανός απεσταλμένος

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου, όχι από το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Το Brent στα 112 δολάρια – Οι επιθέσεις των Χούθι και ο φόβος νέου ενεργειακού σοκ

Μία απάντηση στο “Η Αργεντινή σε κρίση: Στο 118% τα επιτόκια – Τί φοβούνται οι αγορές”

  1. Απο πριν την εποχη Περον εχει να δει ασπρη μερα οικονομικα η αργεντινη.
    Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι η Ελλαδα και η Αργεντινη ιστορικα – οικονομικα εχουν βιους παραλληλους/ αλληλενδετους.
    Πρωτα πεφτει η μια και μετα σχετικα συντομα ακολουθει η αλλη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *