13:24 - 16/07/2019

H τεχνολογία της παρακολούθησης: Η Αμερική εξετάζει τη ρύθμιση της αναγνώρισης προσώπου

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Όταν αναφέρονται στην αστυνομική χρήση αναγνώρισης προσώπου, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιθανότατα πέφτουν κάπου ανάμεσα σε δύο άκρα. Από τη μια βρίσκεται η προσέγγιση που υιοθέτησαν στο Σαν Φρανσίσκο και το Somerville της Μασαχουσέτης. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις απαγορεύτηκε από τις αρχές του έτους στις δημοτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, να χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου.

Από την άλλη, είναι η άποψη που εξέφρασε ο Michael McCaul, ένας Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος από το Τέξας, ο οποίος κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής στις 10 Ιουλίου ανακοίνωσε: «Όταν κάποιος βρίσκεται σε δημόσιο χώρο… δεν υπάρχει προσδοκία ιδιωτικότητας». Κατά την άποψη του McCaul, το μόνιμο κυβερνητικό αρχείο που θα παρακολουθεί παντού όπου θα πηγαίνει ο καθένας, θα είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι άνθρωποι επειδή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εκδοχές αυτής της άποψης στην δίκη ανάμεσα στις «Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Jones», περίπτωση που έκρινε ότι η αστυνομία παραβίασε τα δικαιώματα της τέταρτης τροπολογίας ενός υπόπτου, συνδέοντας μια συσκευή GPS στο αυτοκίνητό του χωρίς ένταλμα.

Στην υπόθεση Carpenter εναντίον Ηνωμένων Πολιτειών, κρίθηκε ότι η απόκτηση μεταδεδομένων κινητού τηλεφώνου ενός ύποπτου χωρίς ένταλμα παραβίασε επίσης τα δικαιώματά του ιδιωτικού απορρήτου.

Ο αρχιδικαστής John Roberts, επισήμανε ότι το Δικαστήριο είχε από καιρό «αναγνωρίσει πως τα άτομα έχουν εύλογη προσδοκία για ιδιωτικότητα στο σύνολο των σωματικών τους κινήσεων». Κάποιο άτομο μπορεί να έχει μικρές προσδοκίες για την ιδιωτικότητα, αλλά η παρακολούθηση -παντού όπου πηγαίνει- οδηγούν στην κατάρρευσή τους.

Ο Bennie Thompson, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας του δικαστικού σώματος, κατέγραψε την λογική πορεία μεταξύ αυτών των απόψεων κατά την ακρόαση της περασμένης εβδομάδας.

«Προτού η κυβέρνηση προωθήσει περαιτέρω του συστήματος αναγνώρισης του προσώπου», είπε, «πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και το αμερικανικό κοινό πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζυγίσει όλα τις απόψεις».

Η ακρόασή του στην επιτροπή, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου και άλλα στοιχεία βιομετρίας, είχε προγραμματιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά οι ειδήσεις που αποκαλύφθηκαν στις 7 Ιουλίου έδωσαν επιπλέον σημασία στην όλη διαδικασία.
Η Washington Post ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 400.000 αναζητήσεις αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιώντας κρατικές και τοπικές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των συλλογών φωτογραφιών με άδεια οδήγησης, χωρίς την συγκατάθεση των κατόχων τους.

Μεταξύ των αναζητητών, ήταν πράκτορες από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Επιτήρησης Τελωνείων (ICE), οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν τραβήξει φωτογραφίες οδηγών στη Γιούτα, το Βερμόντ και την Ουάσινγκτον – τις πολιτείες που παρέχουν άδειες σε μετανάστες χωρίς έγγραφα. Αυτές οι πολιτείες κάλεσαν τους μετανάστες χωρίς έγγραφα να τα υποβάλουν κατόπιν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τότε χρησιμοποίησε αυτή την εμπιστοσύνη που τους έδειξε, εναντίον τους.

Τον Μάιο η Επιτροπή Εποπτείας του Σώματος εξέτασε τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις πολιτικές ελευθερίες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Elijah Cummings, σχεδιάζει να διεξαγάγει κι άλλη ακρόαση προτού καταλήξει σε νομοθεσία.

Το απόρρητο μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σπάνιο ζήτημα στο οποίο μπορεί να συμφωνήσει ένα κατά τα άλλα ευρέως κατανεμημένο αμερικανικό κοινό.

Πηγή:Εconomist

Απόδοση: Kώστας Μπετινάκης

zougla.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Το εχουν ηδη δρομολογησει,καποια στιγμη ν εμφανισθει το συστημα αναγνωρισης προσωπου.Ειναι εκει εξω ολες οι τεχνολογιες υποδουλωσης,κι απλα περιμενουν την καταλληλη στιγμη, ν εφαρμοσθουν,υιοθετοντας το δογμα “δημιουργω το προβλημα εχω ετοιμη την λυση”.Δεν ξερω αν στο τελος βρεθουμε ολοι μεσα σ ενα ηλεκ/νικο κλουβι απολυτης σκλαβιας,οπου δεν θ εχεις περιθωρια ελιγμων κι αλλαγων,αλλα ξερω οτι βιαζοντε.Αυτο που θελουν να κανουν ειναι ανηθικο,κι αντιβαινει τους κοσμικους νομους.Οτι προσπαθουν να πετυχουν,το κανουν στηριζομενοι στην αφελεια μας,και στην αγνωσια,μη πληροφορηση.Ερχοντε σαν τον κλεφτη,ν αρπαξουν οταν εσυ εχεις μοιωμενη αντιληψη της καταστασης..Αυτοι καραδοκουν,να σε παρουν ν αλωσουν με δικη σου συνκαταθεση, την ελευθερη βουληση σου.Και τοτε τους ανηκει η ολοτητα σου: η ψυχη σου και το σωμα σου.Θα τους τα δωσουμε?

  2. Το εχουν ηδη δρομολογησει,καποια στιγμη ν εμφανισθει το συστημα αναγνωρισης προσωπου.Ειναι εκει εξω ολες οι τεχνολογιες υποδουλωσης,κι απλα περιμενουν την καταλληλη στιγμη, ν εφαρμοσθουν,υιοθετοντας το δογμα “δημιουργω το προβλημα εχω ετοιμη την λυση”.Δεν ξερω αν στο τελος βρεθουμε ολοι μεσα σ ενα ηλεκ/νικο κλουβι απολυτης σκλαβιας,οπου δεν θ εχεις περιθωρια ελιγμων κι αλλαγων,αλλα ξερω οτι βιαζοντε.Αυτο που θελουν να κανουν ειναι ανηθικο,κι αντιβαινει τους κοσμικους νομους.Οτι προσπαθουν να πετυχουν,το κανουν στηριζομενοι στην αφελεια μας,και στην αγνωσια,μη πληροφορηση.Ερχοντε σαν τον κλεφτη,ν αρπαξουν οταν εσυ εχεις μοιωμενη αντιληψη της καταστασης..Αυτοι καραδοκουν,να σε παρουν ν αλωσουν με δικη σου συνκαταθεση, την ελευθερη βουληση σου.Και τοτε τους ανηκει η ολοτητα σου: η ψυχη σου και το σωμα σου.Θα τους τα δωσουμε?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*