ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Γρίπη των πτηνών: Πενήντα εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν στη χειρότερη επιδημία στην Ευρώπη

· Κατοχικά Νέα

Η παραμονή του ιού στη διάρκεια του καλοκαιριού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κρίση και την επόμενη σεζόν

Η φετινή επιδημία γρίπης των πτηνών ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και η παραμονή του ιού στη διάρκεια του καλοκαιριού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κρίση και την επόμενη σεζόν, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Σχεδόν 50 εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν φέτος στην ήπειρο λόγω της γρίπης των πτηνών, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με κοινή έκθεση της EFSA, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ, το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός εστιών σε πτηνοτροφεία αλλά και μεγάλες απώλειες θαλάσσιων πτηνών που φώλιαζαν στις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γρίπη των πτηνών, η οποία συνήθως εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μεταδίδεται συνήθως από τα κόπρανα μολυσμένων μεταναστευτικών πτηνών ή με άμεση επαφή με μολυσμένη τροφή ή εξοπλισμό.

Η φετινή επιδημία επηρέασε 37 ευρωπαϊκές χώρες, τον μεγαλύτερο αριθμό μέχρι σήμερα. Ο ιός πέρασε τον Ατλαντικό ακολουθώντας τις μεταναστευτικές διαδρομές άγριων πτηνών και προκάλεσε επιδημίες σε πτηνοτροφεία των ΗΠΑ και του Καναδά, επισημαίνει η έκθεση.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι πέθαναν στις Πρέσπες.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη 2.467 επιμέρους επιδημίες σε πτηνοτροφία, ενώ ο αριθμός των άγριων πτηνών στα οποία ανιχνεύθηκε ο ιός ξεπέρασε τα 3.500.

Η EFSA καλεί τώρα τις χώρες-μέλη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού και να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης.

epirusonline.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Συγκέντρωση διαδηλωτών, ενδεικτική φωτογραφία αρχείου όχι των κινητοποιήσεων Οκτωβρίου 2026ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία και η παγκόσμια κοινωνική οργή – Μεγάλη έρευνα

Φωτογραφία αρχείου, δεν απεικονίζει απαραίτητα το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

Προληπτική μαστογραφία στην Ελλάδα: Γιατί το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αφορά περισσότερα από ένα SMS

Φωτογραφία αρχείου, δεν απεικονίζει απαραίτητα το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

Ελληνική οικονομία και πυρκαγιές: Ο λογαριασμός της κλιματικής κρίσης που δεν φαίνεται στον προϋπολογισμό

Μία απάντηση στο “Γρίπη των πτηνών: Πενήντα εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν στη χειρότερη επιδημία στην Ευρώπη”

  1. δεν υπαρχει γριπη των πτινων οεο ξυπνατε και ο Η1Ν1 ηταν προπαρασκευη για τα σημερινα εμβολια.

    τα πουλια ειναι ευαισθητα σε ορισμενες ακτινοβολιες που σκορπανε οι βρωμιαριδες στα διαφορα “παιχνιδια” τους

    η γριπη των πτινων ειναι δυκαιολογια για να μπουνε στις φαρμες και να αρπαζουν εκατομυρια κοτοπουλα και γαλοπουλες χωρις αντιρισεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *