Διαφημίσεις

Υπάρχει ένα γλυκό με ιστορικό παρελθόν, πλούσια γεύση και ιδιαίτερη προετοιμασία, που ψήνεται στη… σούβλα. Πρόκειται για μια συνταγή που λέγεται ότι έφεραν στη Γαλλία οι στρατιώτες του Ναπολέοντα και διαδίδεται από στόμα σε στόμα τα τελευταία 200 χρόνια, καθώς δεν υπάρχει γραπτό αρχείο της συνταγής.

Το γλυκό αυτό, γνωστό και ως gateau à la broche, εντοπίζεται κυρίως σε δυο γαλλικές περιοχές: στη μικρή κοινότητα Arreau στα Πυρηναία Όρη και στην Aveyron όπου η ζωή κυλάει με την ταχύτητα του γλυκού αυτού στη σούβλα.

Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα - Εικόνα

Το gateau à la broche αποτελείται από στρώσεις από ένα μείγμα χτυπημένων αυγών που πέφτουν με προσοχή πάνω σε ένα περιστρεφόμενο, κωνικού σχήματος, καλούπι μπροστά στη φωτιά. Είναι ένα τυπικό γλυκό με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη και, σύμφωνα με το θρύλο, όταν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα αποσύρθηκαν από τη Ρωσία το 1812, έφεραν πίσω στη Γαλλία αυτό το σπάνιο για τα δυτικά δεδομένα, γλυκό.

Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα - Εικόνα1

«Καθώς τριγυρίζαμε στο χωριό, ο Joseph Loste πρόεδρος του Confrérie du Gâteau à la Broche (κι όμως υπάρχει αδελφότητα γι’ αυτό το γλυκό) και οι παιδικοί του φίλοι Paul-J, Lou-Lou, Malou, Christiane και Enrique μας μύησαν στη καρδιά της παράδοσης», αναφέρει το BBC που πραγματοποίησε ρεπορτάζ στο Arreau.

Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα - Εικόνα2

Ως παιδιά, ο Loste και οι φίλοι του συνήθιζαν να βοηθούν τους παππούδες τους κατά την προετοιμασία του γλυκού, σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις – βάζοντας τη φρέσκο μείγμα πάνω στη σούβλα και γυρίζοντάς τη μπροστά στο τζάκι. Σήμερα, η ίδια παρέα απολαμβάνει με τον ίδιο ενθουσιασμό τη προετοιμασία του γλυκού που κρύβει τόσες νοσταλγικές στιγμές για εκείνους!

Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα - Εικόνα3

Το γλυκό είναι έτοιμο σε πέντε ώρες και τα υλικά που απαιτούνται είναι τα εξής: 120 αυγά, από 3 κιλά ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, και από 2 λίτρα ρούμι και το απεριτίφ Ricard.

Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα - Εικόνα4

Εκτέλεση:

Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα - Εικόνα5

Ενώ έχετε ετοιμάσει τη φωτιά, αναμίξετε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη. Προσθέστε το ρούμι και το απεριτίφ και το αλεύρι. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο. Ξεχωριστά, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών και προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χιόνι, ενώστε τα μείγματα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς κίτρινη ζύμη. Καλύψτε το περιστρεφόμενο καλούπι με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε το μπροστά στη φωτιά, γυρίζοντάς το συνεχώς. Έπειτα από μια ώρα, αρχίστε να ρίχνετε απαλά τη ζύμη ενώ γυρίζετε τη σούβλα -μη σταματάτε να τη γυρίζετε για περίπου πέντε ώρες.

Πηγή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Chris_

Κανείς δεν είναι τέλειος και Τίποτα δεν είναι τυχαίο, γιαυτο ψάξε κάτω από την επιφάνεια.. Οτι δεν καταλαβαίνεις δεν ειναι μαλακία και μπορείς να γίνεις καλύτερος, αρκεί να προσπαθήσεις. Μην κάνεις οτι δεν θες να σου κάνουν. Μας αξίζει καλύτερη ζωή και αρκεί μόνο να την ζητήσουμε, φανταστούμε.. Το κλειδί είναι η Πίστη.!!!

Μια σκέψη στο “Το γλυκό με τα 120 αυγά που ψήνεται στη σούβλα”
  1. Και μετα η χολιστερινη στα υψη ε? Εκτος απο την συνταγη γραψτε κ τα κοντινα νοσοκομεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek