ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας σε σπίτια ιμάμηδων υπόπτων για κατασκοπία

· Κατοχικά Νέα

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε ακροαριστερούς της οργάνωσης DHKP-C, που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην ΤουρκίαΗ γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα εφόδους στα διαμερίσματα τεσσάρων ιμάμηδων που είναι ύποπτοι ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος υποστηρικτών του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Οι έφοδοι, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, πιθανολογείται ότι θα επιφέρουν περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα (GBA) ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ιμάμηδες ενήργησαν βάσει μια διαταγής που εκδόθηκε πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου από την θρησκευτική αρχή Ντιγιανέτ, η οποία έχει την έδρα της στην Τουρκία και υποστήριξε πως το κίνημα του Γκιουλέν βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας δήλωσε πως οι τέσσερις ιμάμηδες ήταν μέλη της Ditib, της μεγαλύτερης ένωσης τεμενών της Γερμανίας η οποία φέρνει ιμάμηδες από την Τουρκία για να υπηρετήσουν την κοινότητα των περίπου τριών εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής ανθρώπων που ζουν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πολύ σαφές ότι η επιρροή του τουρκικού κράτους στην Ditib είναι μεγάλη. Η ένωση πρέπει να αποδεσμευθεί από την Άγκυρα», αναφέρει ο Μάας στη δήλωση που εξέδωσε.

Τον περασμένο μήνα το GBA είχε αρχίσει έρευνα για τις επιχειρήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στο γερμανικό έδαφος μετά την κατάθεση μήνυσης από έναν βουλευτή. Η Αυστρία ερευνά επίσης αν η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία στο αυστριακό έδαφος, μέσω της πρεσβείας της στη Βιέννη, ένα ανεπίσημο δίκτυο που έχει στόχο τους οπαδούς του Γκιουλέν.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε ακροαριστερούς της οργάνωσης DHKP-C, που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την κατηγορία.

Το GBA ανακοίνωσε πως οι σημερινές έρευνες είχαν στόχο να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για να συνδεθούν οι ύποπτοι με κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

«Είναι ύποπτοι ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για μέλη της αποκαλούμενης κίνησης Γκιουλέν και τις διαβίβασαν στο γενικό προξενείο στην Κολωνία», ανέφερε η GBA.

protothema.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Χαρτονομίσματα ευρώ και διεθνής αγορά συναλλάγματοςΔΙΕΘΝΗ

Το ευρώ έπεσε σε χαμηλό 17 μηνών – Γιατί το δολάριο δυναμώνει και τι σημαίνει για την τσέπη μας

Ευρωπαϊκή Ένωση και ενεργειακό κόστοςΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη πλήρωσε ήδη 17,9 δισ. ευρώ για το νέο ενεργειακό σοκ – Και η Κομισιόν προειδοποιεί ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί

Μετανάστες και ευρωπαϊκά σύνοραΔΙΕΘΝΗ

Η Ελλάδα ζητά ευρωπαϊκό «φρένο» στις αιτήσεις ασύλου σε μαζικές κρίσεις – Τι αλλάζει στο μεταναστευτικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *