Τρεις χώρες από όπου κατεξοχήν προωθείται κάθε τι διεθνιστικό για το “καλό” μας…
Στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Σανγκάη την Τετάρτη για την τοπική κυβέρνηση, ορισμένους επενδυτές και τα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία καλλιέργειας κρέατος CellX σέρβιρε κρέας που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο.
Οι παραγγελίες περιελάμβαναν κεμπάπ από κρέας που καλλιεργούνταν στο εργαστήριο και τόφου με κιμά από εργαστηριακό κρέας.
Η CellX ανακοίνωσε ότι κάθε πιάτο κοστίζει λιγότερο από 100 γιουάν (13,87 $) για την παραγωγή.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2020, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε μια χούφτα πρωτοπόρους στην παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο στην Κίνα.
«Το κόστος μας είναι περίπου 100 δολάρια ανά λίβρα, αλλά από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουμε εμπορικά σε δύο ή τρία χρόνια, η τιμή θα μπορούσε να μειωθεί 10 φορές», δήλωσε ο CEO της CellX, Ziliang Yang.
Η εταιρεία άνοιξε μια πιλοτική εγκατάσταση στη Σαγκάη αυτή την εβδομάδα που ο Yang είπε ότι μπορεί να παράγει «μερικούς τόνους» καλλιεργούμενου κρέατος το χρόνο.
Η επόμενη εγκατάσταση, για εμπορική παραγωγή, αναμένεται να κατασκευαστεί έως το 2025 και θα έχει ικανότητα παραγωγής εκατοντάδων τόνων κρέατος ετησίως.
Σύμφωνα με το Reuters, αν και τα 100 $ ανά λίβρα σηματοδοτούν σημαντική πρόοδο όσον αφορά το κόστος από το πρώτο χάμπουργκερ που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, το οποίο κόστισε 330.000 $ για παραγωγή το 2013, απέχει επίσης πολύ από το κόστος που απαιτείται για να είναι ανταγωνιστικό με τα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος.
Αυτό πρέπει να φτάσει τα 2,92 $ ανά λίβρα για να είναι ανταγωνιστική ως προς την τιμή, σύμφωνα με τη Leticia Goncalves, πρόεδρος παγκόσμιων τροφίμων στον έμπορο σιτηρών Archer-Daniels-Midland (ADM.N), η οποία έχει επενδύσει σε εταιρείες καλλιέργειας κρέατος.
Με τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ηγούνται παγκοσμίως όσον αφορά τις ρυθμιστικές εγκρίσεις για τη λιανική πώληση προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, η Yang λέει ότι η CellX θα υποβάλει αιτήσεις και στις δύο χώρες φέτος με στόχο να ξεκινήσει να πουλά τα προϊόντα της, αρχικά σε εστιατόρια, έως το 2025.
Και σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας, όπου απλά αγαθά καθιστώνται πλέον απαγορευτικά για αγορά από τον μέσο πολίτη (βλ. είδη κρεάτων, τυριών κ.α.) τι πιο “βολικό” και…οικολογικό να διεισδύσει στις αγορές ένα φθηνό κρέας εργαστηρίου;;;
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice