in

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις επιστημονικές έρευνες που χρηματοδοτεί η NASA

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις επιστημονικές έρευνες που χρηματοδοτεί η NASA

Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα νέο πόρταλ όπου βρίσκονται όλες οι έρευνες που βασίσθηκαν σε κονδύλια της NASA, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. Μέσω του συγκεκριμένου πόρταλ, που ονομάζεται NASA PubSpace, κάθε επιστήμονας ή απλός πολίτης μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα που χρηματοδοτήθηκαν από την υπηρεσία.

Το NASA PubSpace είναι αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε μελέτη χρηματοδοτεί θα πρέπει να διατίθεται δημόσια, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευσή της σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

«Είμαστε χαρούμενοι με αυτή την ευκαιρία να διευρύνουμε την πρόσβαση στο πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιό μας από επιστημονικές και τεχνολογικές εκδόσεις», σημείωσε η Ντάβα Νιούμαν, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας. «Προσκαλούμε τη διεθνή κοινότητα να εξερευνήσει μαζί μας τη Γη, τον αέρα και το διάστημα».

Από το υλικό που μπορεί να βρει κανείς στο NASA PubSpace, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, στο πόρταλ δεν υπάρχουν πατέντες και άλλο υλικό που η ανάρτησή του θα παραβίαζε το ιδιωτικό απόρρητο ή θέματα εθνικής ασφάλειας.

Με το πόρταλ η NASA ανταποκρίνεται στο αίτημα του Λευκού Οίκου, ο οποίος από το 2013 έχει ζητήσει από τις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να βρουν τρόπους επέκτασης της πρόσβασης σε δημόσια χρηματοδοτούμενες έρευνες.

Επίσης, η πρωτοβουλία της υπηρεσίας εντάσσεται στη διεθνή τάση για άρση ολοένα περισσότερων περιορισμών στη διάθεση των επιστημονικών μελετών. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι ερευνητές παρακάμπτουν τα καθιερωμένα επιστημονικά περιοδικά, «ανεβάζοντας» τα άρθρα τους απευθείας στο ίντερνετ.

Απαντώντας σε αυτή την τάση, τον περασμένο Μάρτιο οι υπουργοί Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομόφωνα ότι, ξεκινώντας από το 2020, θα πρέπει να είναι ελεύθερη προσβάσιμη οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη βασίζεται με κάποιον τρόπο σε δημόσια χρηματοδότηση.

Όσον αφορά πάντως το NASA PubSpace, όφελος από το πόρταλ θα έχει και η υπηρεσία διαστήματος, αφού θα μπορεί πιο εύκολα να παρακολουθεί τις έρευνες που χρηματοδοτεί.

«Απλουστεύοντας την πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα , θα αυξηθεί σημαντικά η επίδραση των ερευνών μας», σημειώνει η Έλεν Στόφαν, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της NASA. «Είτε είμαστε επιστήμονες είτε μηχανικοί, πάντοτε “χτίζουμε” πάνω σε προγενέστερες δουλειές άλλων συναδέλφων μας».

Αυτή τη στιγμή στο πόρταλ υπάρχουν περίπου 900 άρθρα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το ήδη διαθέσιμο υλικό καλύπτει μία πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τους τρόπους εκγύμνασης των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών, μέχρι τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον Τιτάνα.

naftemporiki.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
  1. “στο πόρταλ δεν υπάρχουν πατέντες και άλλο υλικό που η ανάρτησή του θα παραβίαζε το ιδιωτικό απόρρητο ή θέματα εθνικής ασφάλειας” δλδ δεν εχει τιποτα ουσιας ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αποκλεισμένες από αιμοδοσία πολλές περιοχές της χώρας λόγω ελονοσίας

ΔΟΓΜΑ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ: ΩΣ ΤΟ 2018 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ!