ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ειδικοί προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή

· Θεοχάρης

Η τελευταία του έκρηξη πριν από 640.000 είχε δημιουργήσει καλντέρα περίπου 3.800 χιλιομέτρων – Είναι ένα από τα μεγαλύτερα «υπερηφαίστεια» του πλανήτη και μια έκρηξη του μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να θάψει μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής κάτω από τέφρα

Το ηφαίστειο του Γελοουστόουν, που βρίσκεται στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ, θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο, Μάικλ Μπράνεϊ.

Ο επιστήμονας αναφέρει σε δηλώσεις του που επικαλείται η «Mirror Online»:

«Το Γελοουστόουν θα εκραγεί ξανά, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα συμβεί αυτό ή σε ποια κλίμακα – τα ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα και η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να είναι μακριά στο μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιπτώσεις, όπως επισήμανε ο ηφαιστειολόγος, εξαρτώνται από το μέγεθος της έκρηξης. Ο ειδικός, επίσης, τονίζει:

«Η περιοχή μέσα και γύρω από το Γελοουστόουν θα θαφτεί στην καυτή στάχτη από πυροκλαστικά ρεύματα πυκνότητας, σκοτώνοντας κάθε ζώο και φυτό στην περιοχή. Η ηφαιστειακή τέφρα θα πέσει στις Κεντρικές και Ανατολικές ΗΠΑ και στον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, θάβοντας καλλιέργειες, πόλεις, αποτρέποντας τα οδικά και αεροπορικά ταξίδια, καθώς είναι επικίνδυνα ως προς την εισπνοή αλλά και στα συστήματα αποστράγγισης που προκαλούν πλημμύρες».

Υπερ-έκρηξη

Οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν εν μέσω φημών για ακόμα μια υπερ-έκρηξη της καλντέρας στο Εθνικό Πάρκο του Γελοουστόουν, που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές σε πολλές πολιτείες.

Οι επιστήμονες που μελετούν το ηφαίστειο, υποδηλώνουν ότι οι τεράστιες εκρήξεις της καλντέρας του Γελοουστόουν έχουν κλονίσει τον κόσμο τρεις φορές – 2,1 εκατομμύρια, 1,3 εκατομμύρια και 640.000 χρόνια πριν, αντίστοιχα.

Μάλιστα, από την τελευταία έκρηξη δημιουργήθηκε καλντέρα περίπου 3.800 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ηφαίστειο του Γελοουστόουν παρακολουθείται όλο το 24ωρο από το παράρτημα του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείου Γελοουστόουν (YVO) της Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστήριξαν πέρυσι ότι βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη στήλης μάγματος η οποία είναι και αυτή που τροφοδοτεί με υλικό από το εσωτερικό του πλανήτη το ηφαίστειο, υλικό το οποίο κάποια στιγμή το ηφαίστειο θα… αποβάλει από το εσωτερικό του με βίαιο τρόπο….

vradini.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ακραία ζέστη και ισχυρό El NiñoFEATURED

Super El Niño: Πώς βγαίνει ο αριθμός των 451.000 «θανάτων από ζέστη» – Τι μετρά πραγματικά το μοντέλο

Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμωνΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια έλλειψη diesel μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2027 – Αδειάζουν τα αποθέματα και αυξάνεται η πίεση στις μεταφορές

Συμβολική εικόνα ΗΠΑ και Ιράν σε γεωπολιτική αντιπαράθεσηΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ–Ιράν: Τρίωρη συνάντηση αξιωματούχων μετά τις απειλές Τραμπ – Η πρώτη σοβαρή ένδειξη διπλωματικής στροφής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *