Ποια είναι τα τυριά που δεν πρέπει να καταναλώσετε
ΟΕΦΕΤ προχωρά στην ανάκληση τυριών τύπου cheddar, προέλευσης Ιρλανδίας τα οποία μπορεί να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Listeria monocytogenes.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τυριά με ονομασίες πώλησης «Cheddar with Garlic & Herbs» και «Old Irish Creamery Cheese Irish Cheddar with Red Wine», σε συσκευασίες των 150g και 1,2kg αντίστοιχα, με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 01/05/2025.
Τα εν λόγω προϊόντα διακινήθηκαν από την επιχείρηση ‘ΔΑΝΙΗΛ Σ. ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε.’ στην επιχείρηση ‘ΕΛΛΗΝ. ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ’, η οποία τα έχει ήδη αποσύρει από τα καταστήματά της. Το προϊόν ‘Old Irish Creamery Cheese Irish Cheddar with Red Wine’ πωλούνταν επί ζυγίω στον πάγκο πώλησης τυροκομικών προϊόντων.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Τι είναι η λιστερίωση – Ποια τα συμπτώματα
Η λιστερίωση είναι τροφιμογενές νόσημα, που προκαλείται από το αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes. Η θνητότητα της λιστερίωσης είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα άλλα τροφιμογενή νοσήματα. Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το βακτήριο είναι υπεύθυνο κυρίως για την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων όπως μαλακά τυριά, σολωμός, κατεψυγμένα λαχανικά.
Η επιτήρηση της λιστερίωσης μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2004.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice



