Ακολουθηστε το Κατοχικα Νεα στο Τελεγκραμ καναλι του για να κερδισουμε μαζι το δικαιωμα στην Ελευθερια του λογου! https://t.me/+NoMgL8s9g7g1Y2Zk
22:18 - 11/06/2020

Δημιουργήθηκε ύφασμα που εξοντώνει μικρόβια και ιούς

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη ώστε εταιρίες και ερευνητικά κέντρα να ασχοληθούν με την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από κάθε είδους βακτήρια και μικρόβια. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η εταιρία Trajet, δημιούργησε ένα ύφασμα με απολυμαντικές ιδιότητες.

Η γαλλική εταιρεία είχε ανάπτυξη και κατά το παρελθόν υφάσματα με δυνατότητα αυτοκαθαρισμού για την καταπολέμηση των λεκέδων. Μετά την πανδημία και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό οι γάλλοι ερευνητές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός υφάσματος που θα είναι ικανό να εξαλείψει σχεδόν το 100% του ιικού φορτίου, χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοκατάλυση.

Μέσα στο ύφασμα έχουν ενσωματωθεί υλικά που ενεργοποιούνται όταν έρχονται σε επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες. Έτσι, δημιουργείται μια αντίδραση που οξειδώσει τις ενώσεις και να τις μετατρέπει σε ακίνδυνα μόρια, όπως το νερό ή το αλάτι. Χάρη στο φυσικό ή τεχνητό φως, αυτό το ύφασμα είναι ικανό να καταστρέψει πολλά βακτήρια, μικρόβια και ιούς σε μόλις 1 λεπτό.

Οι δοκιμές που διεξήχθησαν από ανεξάρτητα εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία έχουν επίσης αποδείξει την αποτελεσματικότητά του έναντι και του νέου κορωνοϊού.

Το “έξυπνο” ύφασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και στα καθίσματα θεάτρων και συναυλιών. Μεταξύ των προβολών μιας κινηματογραφικής αίθουσας θα μπορούσε να υπάρξει μια ολιγόλεπτη έκθεσης σε υπεριώδες φως για να απολυμανθεί ο χώρος.

iboom.gr

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*