Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Αν και υπήρξε μια από τις ελάχιστες φορές που η Αλβανία εξέπληξε το παγκόσμιο κοινό σε επίπεδο πρωτοπορίας, η ιδέα ενός ρομπότ σε ρόλο… Υπουργού κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους Αλβανούς «συναδέλφους» του, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, το σώμα δίχασε η Diella, δηλαδή το πρώτο ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη που ορίστηκε υπουργός για τον έλεγχο δημοσίων συμβάσεων. Μόνο που η κατάσταση δεν άργησε να τεθεί χθες εκτός ελέγχου στο αλβανικό Κοινοβούλιο, με δύο βουλευτές να πετούν βιβλία με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό πάνω από το κεφάλι του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

Το χρονικό

Και αυτό, γιατί κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Ράμα επρόκειτο να παρουσιάσει την Diella, η οποία μίλησε στην ολομέλεια μέσω οθόνης. Τελικά, η τοποθέτηση του ρομπότ δεν διήρκεσε παραπάνω από 20 λεπτά, μολονότι, όπως μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε εκτενή αναφορά στην πρώτη Υπουργό με Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέροντας πως αυτή θα υποστηρίζεται από μια νέα δομή, που θα ονομάζεται AI4. Πρόκειται για έναν «επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης» που θα έχει ενεργό ρόλο στη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της αποδοτικότητας.

Μάλλον αιφνιδιασμένος από τις αντιδράσεις, «λυπάμαι για τις αντιδράσεις απέναντι στην Diella ως μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου και για τις παρεξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της. Είναι ευθύνη μου και η ομιλία της στο κοινοβούλιο ήταν ο μόνος τρόπος να εκφραστεί», δήλωσε ο Έντι Ράμα, εξηγώντας παράλληλα πως στόχος είναι η δημιουργία εταιρειών, στις οποίες το κράτος θα είναι μέτοχος, ώστε η Αλβανία να τοποθετηθεί ως χώρα με φιλοδοξίες στη διακυβέρνηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, το μεγαλεπίβολο σχέδιο του κ. Ράμα μάλλον δεν έγινε δεκτό με τον ίδιο τρόπο από όλους τους συναδέλφους του στη Βουλή, ενώ ένταση προκλήθηκε και εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να χτυπούν τα έδρανα, φωνάζοντας ταυτόχρονα: «Μη γελοιοποιείτε το Κοινοβούλιο». Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας προειδοποίησε τους βουλευτές ότι αν δεν καθίσουν στη θέση τους θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ψηφοφορίας, όπερ και εγένετο, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να εγκριθεί με 82 ψήφους υπέρ.

Η διεθνής εμπειρία

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν είναι λίγα τα κράτη – μέλη που οδεύουν προς τον… Υπουργό ΑΙ, δηλαδή στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, αλλά και διαχείρισης καταστάσεων κρίσης, με τον Καναδά να κρατά από καιρό τα ηνία στην ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Jensen Huang, Διευθύνων Σύμβουλος του παγκόσμιου τεχνολογικού γίγαντα Nvidia, αναφέρεται στον Καναδά ως «το επίκεντρο της εφεύρεσης της σύγχρονης» εποχής και πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν λάβει περαιτέρω επιβεβαίωση στην απόφασή τους να ενσωματώσουν την τεχνολογία στις δραστηριότητές τους.

Δείχνει το δρόμο για τους μελλοντικούς υπουργούς το ρομπότ Diella που προκάλεσε χάος στη βουλή της Αλβανίας;

Στην Ελλάδα, πάντως, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν αναφορικά με το εύρος των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης ακόμη και στη διακυβέρνηση του τόπου, λέγοντας τον περασμένο Ιούλιο πως υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν τον Υπουργό ΑΙ, δηλαδή καταλήγουν σε συγκεκριμένες κάθε φορά αποφάσεις με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις αναλύσεις της. Πάντως, στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την επίλυση προβλημάτων έχει προβεί ήδη ο Σουηδός Πρωθυπουργός, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία έχει θεσπίσει Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά δημοφιλής είναι και η εφαρμογή Minister, ή αλλιώς mst.ai. Πρόκειται για μια μια δωρεάν διαδικτυακή γεννήτρια τέχνης με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργεί άμεσα ρεαλιστικές εικόνες. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα είδη έργων τέχνης, όπως έργα φαντασίας, ταινίες και φωτογραφίες, κτίρια και φόντα, ρεαλιστικά οράματα και πολλά άλλα. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μοντέλων τέχνης με σταθερή διάχυση τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία παρέχονται επίσημα και κοινοποιούνται από τους χρήστες. Υποστηρίζει τη χρήση πολλαπλών μοντέλων για την παρουσίαση έργων τέχνης σε διάφορα στυλ και επιτρέπει στους χρήστες να εκπαιδεύουν εξατομικευμένα μοντέλα ή να μοιράζονται εξαιρετικά μοντέλα με την κοινότητα, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της πλατφόρμας που παραπέμπει σε… Υπουργό.

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek