ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Δεύτερη μέρα κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα – Οι επικρατέστεροι, οι πιθανότητες για λευκό καπνό σήμερα

· Κατοχικά Νέα

Το μεγαλύτερο και γεωγραφικά πιο ποικιλόμορφο κονκλάβιο στην ιστορία επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα, με τους Ρωμαιοκαθολικούς καρδιναλίους να επιστρέφουν στην Καπέλα Σιστίνα για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν μια ευρεία ανοικτή παπική εκλογή.

Οι “πρίγκιπες της Εκκλησίας” με τα κόκκινα καπέλα ξεκίνησαν την Τετάρτη τη βαριά τελετουργική διαδικασία επιλογής ενός νέου ηγέτη για τα 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς του κόσμου. Το βράδυ, μαύρος καπνός βγήκε από μια ειδικά τοποθετημένη καμινάδα που ήταν ορατή από την εκκλησία του Αγ. Πέτρου για να σηματοδοτήσει μια ατελέσφορη ψηφοφορία.

Κανένας Πάπας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλεγεί με την πρώτη προσπάθεια, οπότε αυτό το αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο. Αλλά δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, ένα τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό από τη δεύτερη ημέρα, όταν μπορούν να διεξαχθούν έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας.

Στη μυστική ψηφοφορία συμμετέχουν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, αν και ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος διετέλεσε το νούμερο δύο του Βατικανού υπό τον Φραγκίσκο, και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θεωρούνται οι επικρατέστεροι. Εάν καταστεί προφανές ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, οι ψήφοι αναμένεται να στραφούν σε άλλους υποψήφιους, με τους εκλέκτορες να συσπειρώνονται ενδεχομένως γύρω από τη γεωγραφία, τη δογματική συγγένεια ή τις κοινές γλώσσες.

Άλλοι πιθανοί “papabili” – υποψήφιοι παπικοί στα ιταλικά – είναι ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πίτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστκαι ο Ιταλός Πιερμπαντίστα Πιτσαμπάλα.

Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι απομονώνονται από τον κόσμο και ορκίζονται μυστικότητα, τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές τους κατάσχονται, ενώ μεταφέρονται μεταξύ της Καπέλα Σιξτίνα για την ψηφοφορία και δύο ξενώνων του Βατικανού για να κοιμηθούν και να γευματίσουν.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν προσφέρει διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι αναζητούν από τον επόμενο πάπα, μετά από ένα σχετικά φιλελεύθερο ποντιφικό αξίωμα που σημαδεύτηκε από πικρές διαιρέσεις μεταξύ παραδοσιακών και εκσυγχρονιστών.

Ενώ ορισμένοι προέτρεπαν για συνέχεια με το όραμα του Φραγκίσκου για μεγαλύτερο άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις, άλλοι λαχταρούσαν να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να αγκαλιάσουν τις παραδόσεις. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν ένα πιο προβλέψιμο, μετρημένο ποντιφικό αξίωμα.

thetoc.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ιδιωτικό jet, θεματική εικόνα για την επιχείρηση έρευνας στον ΑτλαντικόΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ στον Ατλαντικό: Gulfstream με 6 επιβαίνοντες χάθηκε από την επαφή Βερμούδες–Βοστώνη – Έρευνες ανοιχτά του Nantucket

Ριάντ, θεματική εικόνα για την έκτακτη σύσκεψηΔΙΕΘΝΗ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ · Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Πακιστάν σε έκτακτη σύσκεψη για τους Χούθι – Πολιτική λύση ή νέα μεγάλη επιχείρηση;

Εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, θεματική εικόναΔΙΕΘΝΗ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ · Ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στην Οδησσό – Τι σημαίνει για τη Μαύρη Θάλασσα και τις ουκρανικές εξαγωγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *