ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Δε φαίνεται να τους βγαίνει ούτε η ατζέντα της υπερθέρμανσης του πλανήτη… Ο Νότιος Πόλος, έχει περισσότερο πάγο από ό,τι πριν από 40 χρόνια!

· Κατοχικά Νέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus Climate Change Service (C3S), στο Νότιο Πόλο , υπάρχει περισσότερος πάγος από ό,τι πριν από 40 χρόνια: η έκταση και η συγκέντρωση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική είναι μεγαλύτερη από ό,τι το 1980.

“Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έφτασε κατά μέσο όρο τα 13,2 εκατομμύρια km² τον Ιούνιο του 2020: αυτό είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις τιμές που καταγράφηκαν τον Ιούνιο τα τελευταία 3 έτη”

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκε μια μελέτη σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας στο Νότιο Πόλο, η οποία έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Από τη μελέτη αυτή, όμως, προέκυψε ότι η ανθρωπογενής συμβολή δεν αποτελεί παράγοντα αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία θα είχε ούτως ή άλλως συμβεί λόγω φυσικών αιτιών ακόμη και χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, το NSIDC (National Snow and Ice Data Center) επισημαίνει: “Η θερμοκρασία του αέρα στο Νότιο Πόλο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε ο συνάδελφος Kyle Clem. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν με τριπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο: 0,6°C ανά δεκαετία για τον πρόσφατο παγκόσμιο μέσο όρο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με τα πρότυπα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τη θετική τάση των δυτικών ανέμων γύρω από την Ανταρκτική, όπως αντιπροσωπεύεται από τον νότιο δακτυλιοειδή τρόπο (SAM) και τον δείκτη του, τη δεκαετή ταλάντωση του Ειρηνικού (IPO), ένα πρότυπο επιφανειακών θερμοκρασιών του Ειρηνικού παρόμοιο με το El Niño-La Niña.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η αύξηση της θερμοκρασίας στον δυτικό τροπικό Ειρηνικό, η οποία συνδέεται με την αρνητική φάση της IPO, παρόμοια με τη La Niña, και οι κλιματικές τάσεις υψηλότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, σε συνδυασμό με τη μακροπρόθεσμη τάση ταχύτερων δυτικών ανέμων γύρω από την Ανταρκτική, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κυκλωνικής δραστηριότητας, π.χ. περισσότερα συστήματα χαμηλών πιέσεων, στη Θάλασσα Weddell, τα οποία τείνουν να ωθούν θερμό αέρα προς τον Πόλο.

“Τούτου λεχθέντος, ο Νότιος Πόλος παραμένει ο Νότιος Πόλος και αυτό σημαίνει κρύο. Μετά την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας που περιγράφουν ο Clem και οι συνεργάτες του, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες σημείωσαν ρεκόρ i -47°C το 2018”, καταλήγει το NSIDC.

Πηγή

anazitiseis.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από «μαζική» ρωσική επίθεση στο ΚίεβοΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε Κίεβο και Μπορισπίλ: τέσσερις νεκροί, τουλάχιστον 14 τραυματίες και έκτη συνεχής ημέρα συναγερμών

Κολομβία: 20 αντάρτες νεκροί σε κυβερνητικούς βομβαρδισμούς στο ΓκουαβιάρεΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ταυτοποιήθηκε ο «Τίγρης» μεταξύ των 20 νεκρών στο Γκουαβιάρε – όπλα, συλλήψεις και νέα στοιχεία για την επιχείρηση Αζαρίας

Ηφαίστειο Σιναμπούνγκ: Η Ινδονησία ανεβάζει τον συναγερμό μετά από στήλη τέφρας 3.500 μέτρωνΔΙΕΘΝΗ

Ηφαίστειο Σιναμπούνγκ: Η Ινδονησία ανεβάζει τον συναγερμό μετά από στήλη τέφρας 3.500 μέτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά