ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Χαβάη: Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο Κιλαουέα

· Κατοχικά Νέα

Από τη λάβα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή

Το ηφαίστειο Κιλαουέα, το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη, εξερράγη ξανά, εκτοξεύοντας μεγάλη ποσότητα λάβας.

Το Κιλαουέα, ένα από πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, έχει έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους δύο μήνες από την τελευταία του έκρηξη στις 23 Δεκεμβρίου.

Η έκρηξη του ηφαίστειο εστιάζει στην κορυφή του κρατήρα που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο των ηφαιστείων της Χαβάης. Από τη λάβα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία έκρηξη ξεκίνησε στις 10:16 μ.μ (τοπική ώρα,) ενώ μισή ώρα αργότερα άρχισε να εκτοξεύει λάβα σε ύψος περίπου 100 μέτρων.

Πρόκειται για το ένατο επεισόδιο από την 23η Δεκεμβρίου σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τα ηφαίστεια στη Χαβάη. Τα προηγούμενα επεισόδια είχαν διάρκεια από 13 ώρες ως 8 ημέρες με παύσεις ανάμεσα. Το ηφαίστειο Κιλαουέα βρίσκεται περίπου 320 χλμ μακριά από την Χονολουλού.

Γιατί έχει σημασία
Η δραστηριότητα του Κιλαουέα παρακολουθείται στενά λόγω της δυνατότητας να επηρεάσει κοντινές κοινότητες και υποδομές. Ενώ η τρέχουσα έκρηξη περιορίζεται στο εθνικό πάρκο, οι προηγούμενες εκρήξεις έχουν καταστρέψει σπίτια και δρόμους, κυρίως το 2018 όταν η λάβα κάλυψε σχεδόν 14 τετραγωνικά μίλια και ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν.

Το ηφαιστειακό τοπίο της Χαβάης βρίσκεται σε συνεχή ροή και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κάθε έκρηξη για να βελτιώσουν τις τεχνικές παρακολούθησης και να κατανοήσουν καλύτερα τους μελλοντικούς κινδύνους.

pronews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Tech

Μπιλ Γκέιτς: «Η AI είναι σαν εξωγήινη νοημοσύνη» – Καμία κυβέρνηση δεν είναι πραγματικά έτοιμη

Σημαίες του ΝΑΤΟ – ασφάλεια και υβριδικές απειλές στην ΕυρώπηΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Όλα τα υπουργεία επικαιροποιούν τα σχέδια πολέμου – Επιστρέφει το «War Book» του Ψυχρού Πολέμου

ΔΙΕΘΝΗ

Kiyosaki: «Το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία έχει ξεκινήσει» – Τι λέει για αγορές, συντάξεις και αποταμιεύσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *