O αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου ηλικίας 540 εκατ. ετών ήταν ένα δευτεροστόμιο;

Το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού θαλάσσιου πλάσματος, με τεράστιο στόμα και χωρίς πρωκτό (το στόμα του ήταν διπλής χρήσης), ανακάλυψαν Βρετανοί, Γερμανοί και Κινέζοι επιστήμονες στην κεντρική Κίνα.

Θεωρούν ότι πιθανότατα πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό πρόγονο του ανθρώπου, που ζούσε πριν από περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια.

Το πλάσμα, που ανήκει σε ένα είδος άγνωστο έως τώρα στην επιστήμη, έμοιαζε με σάκο, γι’ αυτό ονομάσθηκε Saccorhytus («ρυτιδωμένος σάκος»). Πιστεύεται ότι αποτελεί το πιο πρώιμο δείγμα της βιολογικής κατηγορίας των δευτεροστόμιων, που συμπεριλαμβάνει και τα σπονδυλωτά ζώα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής παλαιοβιολογίας Σάιμον Κόνγουεϊ-Μόρις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, εκτιμούν ότι ο εν λόγω οργανισμός ήταν ο κοινός πρόγονος μιας τεράστιας γκάμας ειδών. Ήταν το πρώτο «σκαλοπάτι» της εξέλιξης που οδήγησε στα ψάρια (δέκα έως 15 εκατ. χρόνια μετά τον Saccorhytus), στη συνέχεια στα ζώα της στεριάς και τελικά -πριν περίπου 200.000 χρόνια- στον σύγχρονο άνθρωπο (ασφαλώς αυτή η συγγένεια δεν είναι πια πολύ ορατή…).

Τα πιο πρώιμα δευτεροστόμια που είχαν βρεθεί έως τώρα, ήσαν λίγο πιο πρόσφατα, ηλικίας 510 έως 520 εκατ. ετών. Ο Saccorhytus είναι συνεπώς ο «πατριάρχης» όλων των δευτεροστόμιων και άρα όλων των κατοπινών ζώων.

Ήταν τόσο μικρός (περίπου ένα χιλιοστό), που εκτιμάται ότι, κατά την πρώιμη Κάμβρια περίοδο, θα ζούσε σε ρηχές θάλασσες ανάμεσα σε κόκκους άμμου του βυθού.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το σώμα του ήταν συμμετρικό (κάτι που κληρονόμησαν και οι άνθρωποι), καλυπτόταν από ένα λεπτό δέρμα και διέθετε ένα τεράστιο στόμα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του, από όπου έβγαζε και τα…κόπρανά του, όταν πια είχε φάει.

mignatiou.com

Loading...

15 thoughts on “O αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου ηλικίας 540 εκατ. ετών ήταν ένα δευτεροστόμιο;

 1. ΑΝΩΝΥΜΟΣ says:

  Το είδος ακόμη υπάρχει και ειδικά στην Ελλάδα είναι γνωστοί 300+1 απόγονοι του.Υπάρχουν και άλλοι απόγονοι, από το περιβάλλον αυτών.

 2. Ανώνυμος says:

  Το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού θαλάσσιου πλάσματος, με τεράστιο στόμα και χωρίς πρωκτό (το στόμα του ήταν διπλής χρήσης)ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ

 3. No name says:

  Ναι ειναι αλήθεια. Ενα δευτεροστόμιο ένα πρωι, λέει τι να κάνω, τι να κάνω, βγηκε στην στεριά, συνάντησε μία λειχήνα, και αποφάσισαν να φτιάξουν εναν άνθρωπο. Και για να επιβιώσει μετά έφτιαξαν και τον Ηλιο με τα αστέρια και το οξυγόνο να αναπνέει και μετά έφτιαξαν και το DNA για να μπορεί ο άνθρωπος να αναπαράγεται μόνος του !!! Να τους έχει ανάγκη δηλ. να φτιάχνουν συνέχεια άλλους ανθρώπους γιατί έιχαν και άλλες δουλειές !!!!
  Ρε δε μπάτε να κάνετε καμιά άλλη δουλειά!!! Οσο και να χτυπιέστε κάτω ,πάνω δεξιά αριστερά όσο και να προσπαθείτε να αποφύγετε τον Θεό, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!

    • WITH NAME: MY NAME IS NO ONE! says:

     ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΥΛΙΚΑ; ΔΟΜΗ ΚΥΤΑΡΙΚΗ! ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΤΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΨΕΙ ΚΥΤΑΡΑ!
     ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ, Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥ!
     ΚΑΘΕ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ!

 4. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ says:

  Εδώ ακριβώς τα πράγματα σοβαρεύουν. Οι επιστημονικές απόψεις περί της διπλής χρήσης του στόματος αυτού του πλάσματος διίστανται. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι το συγκεκριμένο ψάρι ούτε έκανε κόπρανα ούτε έκλαΝε διότι σιχαινόταν. Πιθανολογείται ότι δεν είναι πρόγονος του ανθρώπου αλλά του μπαρμπουνιού. Ετσι εξηγείται γνωστός διάλογος ανάμεσα στον Κρατυλο και τον δάσκαλό του τον Σωκράτη.
  Κρατυλος: Πόθεν πέρδεται Ο ΒΑΡΒΩΝ δάσκαλε;
  Σωκράτης: Ούδαπόθεν. Ερυθρός ΓΑΡ εστί
  Απόδοση στη νέα ελληνική
  Κρατυλος: από πού κλάνει το μπαρμπούνι δάσκαλε
  Σωκράτης: από πουθενά. Για αυτό άλλωστε είναι κόκκινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *