ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Απόφαση-σταθμός της Αυστρίας: Απαγόρευσε την γλυφοσάτη

· Κατοχικά Νέα

Η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που απαγόρευσε πλήρως τη χρήση της γλυφοσάτης, της αμφιλεγόμενης δραστικής ουσίας ενός από τα πιο δημοφιλή ζιζανιοκτόνα στον κόσμο, αφού η πλειοψηφία των μελών της Βουλής τάχθηκε υπέρ του μέτρου στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βιένη χθες Τρίτη.

Το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο παράγει και διαθέτει στην αγορά η Monsanto, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας Bayer, αποτελεί τον στόχο μιας πλημμύρας αγωγών στα δικαστήρια των ΗΠΑ, με τους προσφεύγοντες να καταγγέλλουν πως τους προκάλεσε καρκίνο.

Το νομοσχέδιο, που κατήρτισαν κοινοβουλευτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ), ενδέχεται να θέσει την Αυστρία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Το 2017, η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση προϊόντων εγκεκριμένων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μόνο υπό ιδιαίτερες περιστάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητείτο η ενιαία αγορά.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) επέκρινε το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην οποία συζητήθηκε. Το αποκάλεσε «χαστούκι στο πρόσωπο των αγροτών που χρησιμοποιούν αυτή την ουσία σωστά».

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace χαιρέτισε την κίνηση πριν από την ψηφοφορία και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δεν θα εναντιωθεί στην τυχόν απαγόρευση της γλυφοσάτης από εθνικές αρχές.

Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να αμφισβητήσει το νομοθέτημα.

Η Μπάγερ έχει υποστεί τρεις οδυνηρές ήττες στα αμερικανικά δικαστήρια όπου εκδικάστηκαν προσφυγές πολιτών εναντίον της Monsanto για το Roundup. Πρόσφατα, σώμα ενόρκων καταδίκασε την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ζευγάρι με καρκίνο που αποδίδει στη χρήση του ζιζανιοκτόνου. Οι αποφάσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει· η διοίκηση της Μπάγερ έχει ασκήσει εφέσεις σε όλες τις υποθέσεις.

Ο γερμανικός όμιλος εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η απαγόρευση στην Αυστρία θα «μελετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αμφισβητηθεί νομικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), που τάχθηκε υπέρ του μέτρου, επισήμανε ότι δεν μπορεί πλέον να επηρεαστεί η απόφαση της Κομισιόν. «Νομίζουμε ωστόσο ότι εξασφαλίσαμε τη μέγιστη δυνατή προστασία για τους καταναλωτές στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Η απόφαση της αυστριακής εθνοσυνέλευσης «έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα εκτενών επιστημονικών ερευνών για τη γλυφοσάτη», τόνισε από πλευρά της η Μπάγερ σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας τη θέση της πως το ζιζανιοκτόνο της δεν είναι καρκινογόνο, αντίθετα είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

thetoc.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Μόντι προς Πούτιν: «Από τον ατελείωτο πόλεμο στο τέλος του» – Το μήνυμα της Ινδίας για την ΟυκρανίαΔΙΕΘΝΗ

Νέος γεωπολιτικός άξονας στη Μεσόγειο; Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ινδία απέναντι στην προσέγγιση Τουρκίας–Πακιστάν

Πλοίο στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείουΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: Τουρκικό πολεμικό με βαθυσκάφος-drone ψάχνει το Filo Jet – 20 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι

Κώδικας και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε οθόνη - φωτογραφία αρχείουTech

Η ΕΕ ξεκινά ελέγχους σε πάνω από 30 εταιρείες AI – Στο μικροσκόπιο ασφάλεια, copyright και διαφάνεια

2 απαντήσεις στο “Απόφαση-σταθμός της Αυστρίας: Απαγόρευσε την γλυφοσάτη”

  1. Ενα αρθρο για το φθοριο και τις 70+ καρκινογονες ουσιες που περιεχει θα ηταν πολυ διαφωτιστικο.Μονο 22 χωρες παγκοσμιως το βαζουν στο νερο του δικτυου υδρευσης πολεων τους, κι εμεις ειμαστε μεσα σ`αυτες . Ποιο λαμογιο υπεγραψε για κατι τετοιο ; Καλο θα ειναι να γνωριζουμε.

  2. Σωστος ο hardrockas. Αχ αυτη η μπαγερ ρε παιδι μου.το αφεντικο της ενας πρωην ναζι που εφτιαχνε αυτα ομορφα αρωματα στο δευτερο παγκοσμιο και μετεπειτα ενας εκ των ιδρυτων της ε,ε. Αστα να πανε δεν γινονται αυτα! Και ομως γινονται και χειροτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά