Ανταρκτική: Το φαινόμενο που «ξάφνιασε» τους επιστήμονες

Το φαινόμενο ξάφνιασε τους επιστήμονες.

Κάθε χρόνο, φωτεινά μπλε σύννεφα στέκονται πάνω από την Ανταρκτική, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται μέσα από πυκνά στρώματα κρυστάλλων πάγου, για να δημιουργηθεί μια λαμπερή ομίχλη, η οποία φαίνεται από το Διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες εικόνες που έχουν καταγραφεί από τη NASA, αυτά τα απόκοσμα σύννεφα εμφανίστηκαν νωρίτερα από ότι αναμενόταν, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αγωνίζονται να εξηγήσουν γιατί παρουσιάστηκαν δύο βδομάδες νωρίτερα.

Το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί πλήρως από το 1885, που ξεκίνησε να κρατείται αρχείο. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις εποχιακές αλλαγές που γίνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τα σύννεφα αρχίζουν να σχηματίζονται πάνω από το Νότιο Πόλο στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.

Όμως, φέτος, εμφανίστηκαν στις 17 Νοεμβρίου!

Ανταρκτική: Το φαινόμενο που «ξάφνιασε» τους επιστήμονες - Εικόνα0


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντοπίζονται 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη στο ατμοσφαιρικό σώμα, που ονομάζεται μεσόσφαιρα και βρίσκεται ανάμεσα στη στρατόσφαιρα και τη θερμόσφαιρα.

Τα μπλε σύννεφα είναι ένα αρκετά νέο φυσικό φαινόμενο και κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος, γιατί ξαφνικά ξεκίνησαν να εμφανίζονται, δυο χρόνια μετά την ισχυρή έκρηξη του Κρακατόα στην Ινδονησία, που εκτίναξε τέφρα περίπου 80 χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα.

Ακριβώς εκεί άρχισε να σχηματίζεται το μπλε φωτεινό νέφος, το 1885. Η τέφρα διαλύθηκε αλλά τα σύννεφα παραμένουν. Και τα σύννεφα όχι μόνο συνεχίστηκαν να παρουσιάζονται μία φορά το χρόνο, αλλά και να εξαπλώνονται.

Σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει γιατί έλαμψαν τόσο νωρίς φέτος κι αν αυτό, αποτελεί κάποιο σημάδι για την ατμόσφαιρα της Γης.

(με πληροφορίες από Science Alert / snoopit24 – Βίντεο ScienceAtNASA)

apocalypsejohn.com

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *