ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Άνδρας πέθανε από αμοιβάδα που καταστρέφει τον εγκέφαλο – Είχε κάνει ρινικές πλύσεις με νερό της βρύσης

· Κατοχικά Νέα

Ένας άνδρας στη Φλόριντα έχασε τη ζωή του από μια σπάνια αμοιβάδα του γλυκού νερού, που καταστρέφει τον εγκέφαλο, πιθανώς μετά από ρινικές πλύσεις που είχε κάνει με νερό της βρύσης, δήλωσαν αξιωματούχοι Υγείας στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα στην κομητεία Σάρλοτ επιβεβαίωσε τον θάνατο σε ανακοινωθέν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το θύμα. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό θανάτου από αμοιβάδα στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες μετά τον θάνατο τον περασμένο Οκτωβρίου ενός ανηλίκου στη Νεβάδα.

Η αμοιβάδα Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, τόσο μικρός που είναι ορατός μόνο με μικροσκόπιο, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα και σπανιότερα σε πισίνες με ανεπαρκή χλωρίωση ή σε μολυσμένο νερό της βρύσης.

Τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αμοιβάδα αυτή εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της ρινικής οδού και στη συνέχεια φθάνει στον εγκέφαλο, όπου καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό και προκαλεί μια σπάνια νόσο, που αποκαλείται πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα, αφού από τα 154 άτομα που μολύνθηκαν στις ΗΠΑ από το 1962 μέχρι το 2021, μόνον τα τέσσερα επέζησαν.

Τα συμπτώματα της νόσου αυτής περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο, αποπροσανατολισμό, απώλεια ισορροπίας, δυσκαμψία του αυχένα, παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις.

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα επεσήμανε ότι οι άνθρωποι δεν μολύνονται από την εν λόγω αμοιβάδα πίνοντας νερό της βρύσης, επειδή την καταστρέφουν τα οξέα του στομάχου. Συνιστούν πάντως να βράζουμε το νερό της βρύσης για τουλάχιστον ένα λεπτό και να το αφήνουμε να κρυώσει πριν κάνουμε ρινικές πλύσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κονγκό: Πάνω από 6.000 κρούσματα και 2.911 νεκροί από τη νέα επιδημία ΈμπολαΔΙΕΘΝΗ

Κονγκό: Τουλάχιστον 24 μαθητές νεκροί από πυρκαγιά που έκαψε δύο σχολεία στο Μπουκάβου

ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Πολύνεκρο τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο στο Σους – Νεκροί και τραυματίες

ΔΙΕΘΝΗ

The Economist 2026: Τι «προέβλεψε» το εξώφυλλο, τι έχει ήδη συμβεί και τι παραμένει απλώς σύμβολο – Έρευνα 9 μηνών μετά

Μία απάντηση στο “Άνδρας πέθανε από αμοιβάδα που καταστρέφει τον εγκέφαλο – Είχε κάνει ρινικές πλύσεις με νερό της βρύσης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά