ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Ανατροπή από την Κίνα – Κρατικές τράπεζες αγοράζουν δολάρια για να τιθασεύσουν την άνοδο του γουάν

· Κατοχικά Νέα

To κινεζικό νόμισμα έφτασε σε υψηλό 14 μηνών

Οι μεγαλύτερες κινεζικές κρατικές τράπεζες προχώρησαν αυτήν την εβδομάδα σε αγορές δολαρίων στην onshore αγορά, κρατώντας τα νομίσματα σε μια ασυνήθιστα έντονη προσπάθεια να περιορίσουν την ισχύ του γουάν, καθώς το κινεζικό νόμισμα έφτασε σε υψηλό 14 μηνών.

Η κίνηση των κρατικών τραπεζών ήρθε καθώς το γουάν εκτινάχθηκε την Τετάρτη, συνεχίζοντας μια τάση όπου οι κρατικές τράπεζες παρεμβαίνουν για να «ομαλοποιήσουν» την άνοδο του νομίσματος, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική τους, οι τράπεζες δεν ανακύκλωσαν τα δολάρια στην αγορά swap, δείχνοντας ότι στόχος ήταν η συρρίκνωση της ρευστότητας σε δολάρια και η αύξηση του κόστους για όσους στοιχηματίζουν μακροπρόθεσμα υπέρ του γουάν.

Οι αγορές swap δολαρίου/γιουάν στη δευτερογενή αγορά υποχώρησαν, αντανακλώντας το αυξημένο κόστος κατοχής γουάν, με το spread ενός έτους να μειώνεται από το υψηλό ενός μήνα που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθερή αλλά μετριοπαθής άνοδος

Σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, οι ενέργειες των κρατικών τραπεζών έχουν στόχο να μετριάσουν τον ρυθμό ανόδου του γουάν, όχι να αντιστρέψουν την τάση.

Η πιο αργή αύξηση καθιστά δυσκολότερη την απόκτηση μακροχρόνιων θέσεων, καθώς τα κέρδη δεν καλύπτουν τη διαφορά επιτοκίου μεταξύ δολαρίου και γουάν, που έχει χαμηλότερη απόδοση.

Το γουάν έχει ενισχυθεί περίπου 3,3% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, και την Πέμπτη φαινόταν να στοχεύει στην μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2020. Η εκτίναξη της αξίας του νομίσματος έχει υποστηριχθεί από τα σήματα των αρχών, οι οποίες συχνά καθορίζουν το μεσαίο σημείο της ημερήσιας διακύμανσης υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Σταθερότητα και παγκόσμια χρήση

Η σταδιακή άνοδος του γουάν έχει «ομαλοποιηθεί» χάρη στις παρεμβάσεις των κρατικών τραπεζών, αποτρέποντας αιφνίδιες αγορές από εξαγωγείς και προβάλλοντας μια εικόνα σταθερότητας που μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή χρήση του νομίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Πέμπτη, οι αγορές δολαρίων συνδυάστηκαν με μια πιο χαλαρή καθορισμένη μέση τιμή, οδηγώντας το γουάν ελαφρώς χαμηλότερα, στο 7,0694 ανά δολάριο.

www.bankingnews.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

Τίρανα: Διαδηλωτής με την αλβανική σημαία στην πλάτη άνοιξε πυρ ανάμεσα στο πλήθος

Ο νυχτερινός ουρανός – συμβολική φωτογραφία, όχι ο δίσκος της ΝέμπραFEATURED

Ο δίσκος της Νέμπρα: Πριν από 3.600 χρόνια κάποιοι αποτύπωσαν τον ουρανό σε χαλκό και χρυσό – Τι γνώριζαν για τον χρόνο;

Αρχαία Ινδία – συμβολική φωτογραφία, όχι η στήλη του ΔελχίFEATURED

Η σιδερένια στήλη του Δελχί: Πώς οι αρχαίοι κατάφεραν να φτιάξουν μέταλλο που αντιστέκεται στη σκουριά 1.600 χρόνια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *