ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Ανακαλύφθηκε νέο αστέρι: «Γίγαντας» λιθίου, μιάμιση φορά όσο ο ήλιος «φωτίζει» την εξέλιξη του σύμπαντος

· Κατοχικά Νέα

Kινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν το πλουσιότερο σε λίθιο αστέρι, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ -με αφθονία λίθιο 3.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό- που θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στην εξέλιξη του σύμπαντος. Το αστέρι βρίσκεται στην κατεύθυνση του Οφιούχου, στη βόρεια πλευρά του γαλαξιακού δίσκου, με απόσταση 4.500 έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με τους ερευνητές του National Astronomical Observatories of China (NAOC) και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το νεοανακαλυμμένο αστέρι έχει μάζα σχεδόν 1,5 φορές τον ήλιο μας.

«Η ανακάλυψη αυτού του αστέρα έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το ανώτατο όριο της παρατηρούμενης αφθονίας του λιθίου και παρέχει μια πιθανή εξήγηση για την εξαιρετικά περίπλοκη περίπτωση του λιθίου», δήλωσε ο καθηγητής Zhao Gang.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το άφθονο λίθιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής διαδικασίας ανταλλαγής υλικών στο εσωτερικό του αστέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Astronomy, πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια του Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST) που βρίσκεται στη βόρεια Κίνα.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη

Το λίθιο θεωρείται ένα από τα τρία στοιχεία που δημιουργήθηκαν από το Big Bang μαζί με το υδρογόνο και το ήλιο. Η αφθονία των τριών στοιχείων θεωρήθηκε ως η ισχυρότερη απόδειξη της Μεγάλης Έκρηξης, η οποία περιγράφει πώς το σύμπαν επεκτάθηκε από μια κατάσταση υψηλής πυκνότητας και υψηλής θερμοκρασίας.

Η εξέλιξη του λιθίου έχει μελετηθεί ευρέως στη σύγχρονη αστροφυσική, ωστόσο, λίγοι γίγαντες βρέθηκαν να είναι πλούσιοι σε λίθιο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτό κάνει τη μελέτη λιθίου εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Λεπτομερείς πληροφορίες για το αστέρι αποκτήθηκαν από μια παρακολούθηση από το τηλεσκόπιο APF (Automated Planet Finder) στο Lick Observatory.

pentapostagma

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ενδεικτική εικόνα πυροσβεστικής, όχι από το περιστατικό στο ΜισισίπιΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ – ΜΙΣΙΣΙΠΙ: Τουλάχιστον δύο νεκροί από φωτιά σε μονάδα υποβοηθούμενης διαβίωσης ηλικιωμένων

Ενδεικτική φωτογραφία Θιβέτ, όχι του συγκεκριμένου σεισμούΔΙΕΘΝΗ

ΘΙΒΕΤ: Αναφορές για 16 νεκρούς μετά από σεισμό 7 Ρίχτερ – Αγωνία για τις ορεινές κοινότητες

Ενδεικτική φωτογραφία αεροσκάφους, όχι του An-124 στην ΙαπωνίαΔΙΕΘΝΗ

ΙΑΠΩΝΙΑ: Αναφορές για φλόγες σε Antonov An-124 κατά την προσγείωση – Τι γνωρίζουμε

2 απαντήσεις στο “Ανακαλύφθηκε νέο αστέρι: «Γίγαντας» λιθίου, μιάμιση φορά όσο ο ήλιος «φωτίζει» την εξέλιξη του σύμπαντος”

  1. Dεν ξαναγινε …ωστε το διαστημα τελικα γεματο πλανητες ….και εγω σαν χριστιανος ελεγα μονο ενας πλανητης υπαρχει και αυτος ”’χριστιανικος”!!!![οι αλλοι πλανητες τινος ειναι ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *