ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ανάφλεξη στην Αφρική – Η Αίγυπτος στέλνει στρατό στη Σομαλία – Κλιμακώνεται η κόντρα με Ισραήλ και Αιθιοπία

· Κατοχικά Νέα

Η Αίγυπτος αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικά αεροσκάφη στη Σομαλία, ενισχύοντας θεαματικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Ο Πρόεδρος της Σομαλίας, Hassan Sheikh Mohamud, παρευρέθηκε σε τελετή για αιγυπτιακές δυνάμεις που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην Αποστολή Υποστήριξης και Σταθεροποίησης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AUSSOM), σε μια περίοδο ταχύτατης ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω προκλήσεων από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αιθιοπία.
Στην τελετή συμμετείχαν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου, Abdel Meguid Saqr, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ahmed Khalifa και ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές.
Βίντεο της τελετής που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου στις 11 Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει ότι η Αίγυπτος θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στη Σομαλία.
Στο υλικό εμφανίζονται επιθετικά αεροσκάφη AT-802U, επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-17, καθώς και μεγάλη ποικιλία drones εγχώριας κατασκευής, ορισμένα εκ των οποίων είναι οπλισμένα.
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατά την τελετή παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα μέτρα προετοιμασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων που θα ενταχθούν στην AUSSOM.Ο Hassan Sheikh Mohamud συναντήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, ο οποίος επανέλαβε την «κατηγορηματική απόρριψη» της Αιγύπτου σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας.Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση του Καΐρου για στήριξη της σταθερότητας στο Κέρας της Αφρικής και για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Σομαλία σε πολιτικό, στρατιωτικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Η Αίγυπτος ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει επισήμως τη Σομαλιλάνδη – αποσχισμένη περιοχή στη βόρεια Σομαλία – ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαθέτουν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο στην απόφαση.

Με την ανάπτυξη δυνάμεων στη Σομαλία, η Αίγυπτος θα μπορεί να αντισταθμίσει την επιρροή τόσο του Ισραήλ όσο και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σομαλιλάνδη.
Ωστόσο, το Κάιρο έχει και έναν ακόμη κρίσιμο στόχο. Μόνο οι μισοί από τους 10.000 στρατιώτες που σχεδιάζει να στείλει στη Σομαλία θα ενταχθούν στην AUSSOM.
Οι υπόλοιποι θα επιχειρούν ανεξάρτητα στην περιοχή Hiiraan, που συνορεύει με την Αιθιοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας για το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης (GERD) έχουν αναζωπυρωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Το Κάιρο εξακολουθεί να θεωρεί το φράγμα απειλή για την υδάτινη ασφάλειά του, ενώ η Αντίς Αμπέμπα υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και δεν θα βλάψει τα κράτη που βρίσκονται κατάντη.

Η ανάπτυξη αιγυπτιακών δυνάμεων στη Σομαλία θα μπορούσε να προσφέρει στην Αίγυπτο ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε μελλοντικές συνομιλίες με την Αιθιοπία για το ζήτημα.

www.bankingnews.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κύπρος: Τουρκικό βαθυσκάφος στη μάχη για τους 20 αγνοουμένους του Filo JetΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Τουρκικό βαθυσκάφος στη μάχη για τους 20 αγνοουμένους του Filo Jet

Αλγερία: Ο πρόεδρος ζητά θανατική ποινή για εμπρηστές δασικών πυρκαγιώνΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο, ενώ ο Τεμπουν ζητά θανατική ποινή «με εκτέλεση» για εμπρηστές

ΗΠΑ: 17χρονη αντιμετωπίζει ισόβια για livestream επίθεσης σε τέμενοςΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 17χρονη κατηγορείται για συνέργεια σε τριπλή δολοφονία μετά την επίθεση στο Ισλαμικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά