ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ακριβότερο το νερό από 1η Ιανουαρίου 2026: Κλείδωσαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ – Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για θωράκιση της Αττικής

· Κατοχικά Νέα

Ένα ευρώ υψηλότερα το πάγιο και νέα χρέωση στην αποχέτευση
Δεκτή έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ) την εισήγηση της ΕΥΔΑΠ για τα νέα τιμολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα κυβερνητικές πηγές.

Συνεπώς, αυξάνεται κατά 1 ευρώ το πάγιο ύδρευσης και εισάγεται πάγιο 1 ευρώ στην αποχέτευση πλέον ΦΠΑ το μήνα.

Ακόμα, μειώνονται τα τιμολόγια που απευθύνονται σε οικονομικά ευάλωτες και ασθενείς ομάδες (δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, πολύτεκνοι, υπερήλικες) καθώς μηδενίζεται οποιαδήποτε πάγια χρέωση

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι δεν αλλάζουν οι τιμές σε όλες τις κλίμακες κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας
Με ένα εκτεταμένο σχέδιο που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υποδομών, την αναβάθμιση των υφιστάμενων για πιο αποτελεσματική διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, την αντικατάσταση φθαρμένων αγωγών συνολικού μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά και την ενισχυμένη παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης για τον άμεσο εντοπισμό διαρροών, η ΕΥΔΑΠ απαντά στην οξεία λειψυδρία που αντιμετωπίζει η Αττική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτεύουσα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση επάρκειας νερού των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς η στάθμη των ταμιευτήρων έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα επισφαλή επίπεδα. Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις στους υδατικούς πόρους.

Το σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας, στοχεύει αφενός στον περιορισμό των άσκοπων απωλειών νερού στο δίκτυο και αφετέρου στη συγκράτηση της περαιτέρω μείωσης των αποθεμάτων, μέσω της κυκλικής χρήσης νερού από μη οικιακούς καταναλωτές.

Στο σκέλος της ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ έχει προϋπολογίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού που εξυπηρετούν το λεκανοπέδιο, την αντικατάσταση 660 χιλιομέτρων του δικτύου αγωγών ώστε να απομακρυνθούν παλαιά και προβληματικά τμήματα με αυξημένες απώλειες, καθώς και την εγκατάσταση 2 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, οι οποίοι επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό διαρροών.

«Κάθε σταγόνα μετράει. Δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης, ούτε μπορούμε να εθελοτυφλούμε όταν σε ορισμένα παλαιά τμήματα του δικτύου καταγράφονται συχνά απώλειες νερού», δήλωσε κυβερνητική πηγή με γνώση των συζητήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 12 μήνες μεταξύ κυβέρνησης και ΕΥΔΑΠ, με στόχο την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων. Όπως τόνισε, ο περιορισμός των απωλειών καθιστά την Αττική υδρολογικά πιο ανθεκτική, στοιχείο κρίσιμο σε μια περίοδο έντονων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας των παρεμβάσεων αφορά την αποχέτευση, με επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκονται έργα για την ενίσχυση της δευτερογενούς αξιοποίησης «χρησιμοποιημένων» υδάτων, τα οποία θα μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται από βιομηχανικές μονάδες αλλά και για αρδευτικούς σκοπούς, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στερεύουν οι ταμιευτήρες της Αττικής
Ο συναγερμός παραμένει σε ισχύ, καθώς από κάθε πλευρά επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. «Οι δύο μεγάλοι ταμιευτήρες στους οποίους βασίζεται η Αθήνα, ο Μόρνος και η Υλίκη, έχουν χάσει το 40% και πλέον των αποθεμάτων τους τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλά ρυάκια στα οποία παραδοσιακά στηριζόμαστε για να καλυφθούν οι απώλειες στερεύουν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά χιόνια στις βουνοκορφές», υπογράμμισε τρίτη πηγή, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς με την υδρολογική κατάσταση στην πρωτεύουσα και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

«Έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε πως απαιτούνται δύσκολες επιλογές από όλους μας, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ακόμα χειρότερες», τόνισε η ίδια πηγή.

pentapostagma.gr/

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Η MI5 προειδοποιεί ότι το επόμενο μεγάλο σοκ ίσως ήδη σχεδιάζεται

ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι κατέλαβαν τη Μόκα – Σαουδαραβικά πλήγματα και νέα απειλή για το Bab el-Mandeb

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 91 δολάρια το Brent μετά την κλιμάκωση ΗΠΑ–ΙράνΔΙΕΘΝΗ

Πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά