10:51 - 11/11/2018

Αυτά έρχονται με την θρησκευτική ουδετερότητα; Τι συνέβη με τις φάτνες και τα Χριστούγεννα στην «ουδετερόθρησκη» Γαλλία

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Το 2016 το γαλλικό ΣτΕ είχε συνεδριάσει, προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιτραπεί ή όχι η εγκατάσταση φάτνης σε δημόσια κτίρια εν όψει Χριστουγέννων.

Υπήρξε εισήγηση του Δημοσίου ώστε να επιτραπεί ο στολισμός δημοσίων κτιρίων με τη χαρακτηριστική φάτνη του Χριστού στην Γαλλία.

Τελικά, μετά από διαμάχη με Δήμους της Γαλλίας, η απόφαση απαγόρευσε την χρήση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια κτίρια, προφασιζόμενο σχετική συνταγματική ρύθμιση για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους!!!

Η γαλλική Wikipedia γράφει:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την απόφασή του στις 9 Νοεμβρίου 2016 με βάση το άρθρο 28 της Πράξης του 1905, το οποίο εφαρμόζει την αρχή της ουδετερότητας, απαγορεύει την τοποθέτηση, από τα πρόσωπα του Δημοσίου, σημάτων ή εμβλημάτων που εκδηλώνουν την αναγνώριση μιας λατρείας ή να επιδεικνύουν θρησκευτική προτίμηση.

Η μόνη παραχώρηση ήταν το να επιτρέπεται το στήσιμο χριστιανικών σκηνών της Γεννήσεως εφόσον αυτές έχουν έναν «πολιτιστικό, καλλιτεχνικό ή εορταστικό χαρακτήρα».

Αυτό γιατί:

Ένας νόμος του 1905 για τη λαϊκότητα του κράτους απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους. Στην Γαλλία, είχε προκληθεί σάλος με τις φάτνες που αναπαριστούσαν τη γέννηση του Ιησού και είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα δημαρχεία, ωστόσο τα δικαστήρια που εξέτασαν τις υποθέσεις σε κάθε πόλη ξεχωριστά εξέδωσαν διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις.

Σχεδόν δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, η ειδική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράμμισε ότι ο νόμος του 1905 δεν απαγορεύει τις φάτνες στα δημόσια κτίρια παρά μόνο αν πρόκειται για “ένδειξη αναγνώρισης μιας λατρείας”. Σύμφωνα με την Ορελί Μπρετονό, οι φάτνες επιτρέπεται να τοποθετηθούν εφόσον αποτελούν τμήμα του εορταστικού στολισμού για τα Χριστούγεννα. Δεν πρέπει όμως να συνοδεύονται από καμία “υπόνοια θρησκευτικού προσηλυτισμού” αλλά να διατηρούν “τον χαρακτήρα μιας πολιτισμικής εκδήλωσης”.

Όποιος λοιπόν θέλει να στήσει φάτνη, πχ σε δημόσια σχολεία ή κτήρια, θα πρέπει να αποδείξει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πράξεώς του και όχι τον θρησκευτικό.

ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ.

Τίθεται το εξής ερώτημα:

Αν ισχύσει η θρησκευτική ουδετερότητα που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα τεθούν ανάλογα ζητήματα και στην Ελλάδα με τις φάτνες, του χριστουγεννιάτικους στολισμούς και τον Σταυρό ή τον Επιτάφιο;

Μήπως τελικά είχε δίκιο ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, που είπε, μέσα σε κλίμα ειρωνείας από ΜΜΕ και πολιτικούς αντιπάλους, πως τα θα καταργηθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε δημόσιους χώρους;

Δείτε το βίντεο όπου π Μάκης Βορίδης αναφέρει πως σε περίπτωση εφαρμογής της θρησκευτικής ουδετερότητας, ένας άθεος ή ένας μουσουλμάνος θα μπορεί να ζητά την απομάκρυνση χριστιανικών συμβόλων.

el.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. νεοταξητες και εμεις μπεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*