“Πραγματικά φοβάμαι” δήλωσε ο πρέσβης Θέρος για τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Να συνεχίσει να διατηρεί «υψηλούς τόνους» έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα του Αιγαίου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο κορυφαίος ελληνοαμερικανός διπλωμάτης καριέρας Πάτρικ Θέρος, ο οποίος φάνηκε να συμφωνεί με την σκληρή γραμμή που έχει χαράξει ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Θέρος έκανε λόγο για τουρκικό bullying στο Αιγαίο και αποδοκίμασε την λεγόμενη πολιτική του κατευνασμού, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ με αποτέλεσμα η Τουρκία να αναβαθμίζει τις προκλήσεις σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό ώστε να αυξάνεται ο κίνδυνος για την εκδήλωση ενός νέου θερμού επεισοδίου.

Λέγοντας «πραγματικά φοβάμαι», ο Αμερικανός διπλωμάτης εκμυστηρεύτηκε πως θεωρεί ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο κυρίως λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που επικρατούν στο Τουρκικό στράτευμα μετά την εκδήλωση της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμα κανένα δείγμα γραφής για το πως θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη διεθνή κρίση.

Από την πλευρά του ο κ. Θέρος πιστεύει πως στην παρούσα συγκυρία η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παίξει έναν πυροσβεστικό ρόλο όπως είχε συμβεί στην κρίση των Ιμίων με τον Μπιλ Κλίντον, καθώς μέχρι και αυτή τη στιγμή τα σύννεφα της εσωστρέφειας και της ακυβερνησίας πλανώνται πάνω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για παράδειγμα, μια σειρά κορυφαίων διπλωματικών θέσεων, όπως αυτή της αρμόδιας υφυπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτώρια Νουλάντ, παραμένουν ακόμα κενές.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Πάτρικ Θέρος είναι διπλωμάτης καριέρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έχει υπηρετήσει τις ΗΠΑ σε μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει αναλάβει και υψηλόβαθμες θέσεις σε κρατικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια.

Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε την κλιμάκωση της έντασης που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο εκ μέρους της τουρκικής πλευράς;

Την αποδίδω κατά πρώτον στην εσωτερική πολιτική του Ερντογάν και δεύτερον στο ότι πλέον έχουν φύγει όλοι οι ώριμοι αξιωματικοί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο φοβάμαι ότι είναι λίγο αυθόρμητες αυτές οι ξαφνικές ενέργειες και δεν εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική. Τους έχει δώσει ο Ερντογάν ελευθερία κινήσεων με σκοπό να προκαλέσουν. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς αυτή η ξαφνική κλιμάκωση στην παρούσα φάση, καθώς αυτή την στιγμή με τις εκκαθαρίσεις που έχει κάνει ο Ερντογάν η επιχειρησιακή ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει πέσει δραματικά. Άρα δεν υπάρχει άλλος λόγος που να μπορεί να εξηγήσει γιατί γυρεύει καυγά την δεδομένη χρονική συγκυρία.

Είδαμε την κατάσταση να κλιμακώνεται και μάλιστα ορισμένους Έλληνες υπουργούς να σηκώνουν τους τόνους. Συμφωνείτε με αυτή την στρατηγική;

Η ελληνική πλευρά πρέπει να σηκώσει τους τόνους διότι φοβάμαι ότι ο Ερντογάν και το επιτελείο του δεν έχουν καταλάβει ότι παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο Αιγαίο. Αν δεν σηκώσουμε τώρα τους τόνους, οι Τούρκοι θα αναθαρρήσουν ακόμα περισσότερο και μια μέρα θα τραβήξουν το σχοινί λίγο παραπάνω και αναπόφευκτα θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση που θα καταλήξει στην εκδήλωση ενός νέου θερμού επεισοδίου.

Δηλαδή θεωρείτε ότι η λεγόμενη πολιτική του κατευνασμού έχει αυξήσει τον κίνδυνο για ένα νέο θερμό επεισόδιο; Και πόσο πιθανό είναι να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο;

Πιστεύω ότι η πολιτική του κατευνασμού δίνει μόνο περισσότερο θάρρος στην Τουρκία για να συνεχίσει το νταϊλίκι και το bullying που κάνει στο Αιγαίο. Κάθε φορά που δεν αντιδράς δυναμικά τον ενθαρρύνεις (αυτόν που κάνει το bullying). Για αυτό είναι ανάγκη να καταλάβουν οι Τούρκοι ότι το έχουν παρακάνει διότι εγώ πραγματικά φοβάμαι τον κίνδυνο που εγκυμονεί. Φοβάμαι δηλαδή ότι θα γίνει μια σύγκρουση, την οποία κανείς δεν θα την περιμένει. Και λόγω του ότι η παλιά φρουρά των αξιωματικών του τουρκικού στρατού δεν υπάρχει πλέον, αυτοί που βρίσκονται τώρα σε θέσεις ευθύνης δεν θα έχουν την απαραίτητη εμπειρία και ωριμότητα για να την διαχειριστούν. Δεν έχουμε, λοιπόν, πλέον την κατανόηση και τους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν εδώ και δέκα χρόνια (ανάμεσα στα ανώτερα κλιμάκια του ελληνικού και τουρκικού στρατού). Για παράδειγμα, θυμάμαι ότι όταν είχαν σημειωθεί επεισόδια στο Αιγαίο αμέσως τα δύο γενικά επιτελεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Τώρα δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν γίνουμε μάρτυρες ενός νέου επεισοδίου παρόμοιας κλίμακας με αυτό που συνέβη στην κρίση των Ιμίων, πως πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση Τραμπ; Θα δούμε την ίδια αντίδραση εκ μέρους του αμερικανικού παράγοντα;

Φοβάμαι ότι η αντίδραση θα είναι να κοντοσταθούν μην γνωρίζοντας τι να κάνουν. Και δυστυχώς σε μια τέτοια στιγμή η Αμερική είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Για παράδειγμα, φίλοι από το ελληνικό ναυτικό μου είχαν εκμυστηρευτεί ότι την βραδιά των Ιμίων υπολόγιζαν ότι σε δύο με τρεις ώρες θα είχαν εμπλακεί σε πόλεμο μέχρι την στιγμή που επενέβη ο Κλίντον. Τώρα μπορεί να φτάσουμε στο ίδιο κρίσιμο σημείο και να μην έχουμε έναν Κλίντον για να επέμβει. Πραγματικά φοβάμαι ότι όχι τόσο σκόπιμα αλλά από κάποιο ατύχημα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και τότε η κατάσταση θα ξεφύγει από τα χέρια και των δύο πλευρών.

Ο Πέτρος Κασφίκης είναι ανταποκριτής του “Ελεύθερου Τύπου” στην Ουάσιγκτον
mignatiou.com

Loading...

4 thoughts on ““Πραγματικά φοβάμαι” δήλωσε ο πρέσβης Θέρος για τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο

 1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ says:

  ΑΥΤΉ ΉΤΑΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΆΝΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΙ ΚΕΡΔΊΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΙΚΆ ΧΆΝΟΥΜΕ.ΌΤΙ ΈΧΟΥΜΕ ΠΆΡΕΙ ΕΊΝΑΙ ΌΧΙ ΓΙΑΤΙ ΚΆΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΎΝ ΣΑΝ ΉΡΩΕΣ (αυτό δεν χώρα αμφισβήτηση). ΑΠΛΩΣ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΜΆΣ ΈΧΟΥΝ ΕΠΙΤΡΈΨΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΉΣΟΥΜΕ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΆΛΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ

 2. Ανώνυμος says:

  Ας γράψουμε την γνώμη μας…. για να μην τρελαθούμε εντελώς, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς δεν έχουν χαράξει καμία, μα καμία σκληρή γραμμή έναντι των τουρκικών προκλήσεων, απεναντίας συνεχίζουν από κοινού το πάγιο δόγμα της «Στρατηγικής Ψυχραιμίας», που είχαν δρομολογήσει όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί προκάτοχοι τους, στα ανάλογα υπουργία. Εξ’ αιτίας αυτής της πολιτικής που συνεχίζεται, η Τουρκία από ανέκαθεν ήταν προκλητική και έκανε bullying απέναντι μας, με αυξομειούμενες περιπτώσεις αναλόγως τις πολιτικές και στρατιωτικές τις ανάγκες…. απλά η Τουρκία βρίσκει και κάνει. Έχω την εντύπωση ότι και ο ελληνοαμερικανός διπλωμάτης καριέρας Πάτρικ Θέρος… είναι μέσα στο κόλπο για να φτιάξει κλίμα. Δεν φοβόταν θερμό επεισόδιο κατά την δεκαετία 2003 – 2013, όταν ο τουρκικός στρατός ήταν πανίσχυρος, όταν στο εσωτερικό της Τουρκίας υπήρχε ειρήνη, και σχεδιαζόντουσαν επιχείρησης τύπου «Βαριοπούλα», για το Αιγαίο και την Θράκη… και φοβάται τώρα, με έναν διαλυμένο τουρκικό στρατό χωρίς ηθικό, με διαλυμένη την πολεμική της αεροπορία κατά 70%, με 2 ανοικτά μέτωπα σε Ιράκ και Συρία, με πλήθος τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας και εκατοντάδες νεκρών, με εκατοντάδες χιλιάδες λιποτάκτες, με… με… με χίλια δυο προβλήματα. Αγαπητέ κ. Π. Θέρο, είπαμε να στήσετε ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά τουλάχιστον κρατήστε τα επιχειρησιακά προσχήματα ισορροπίας, σε έμψυχο και άψυχο υλικό και των δυο πλευρών… διαφορετικά πως θα δικαιολογήσετε με βάση την πλέον ανύπαρκτη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, στην μοιρασιά του Αιγαίου; Στην τελική σε μια τυχών πολεμική αναμέτρηση θα μας πείτε τη; «Ηττηθήκαμε γιατί θέλαμε τόσο πολύ να ηττηθούμε!» Έχω επαναλάβει ότι εάν και εφόσον κάποια στιγμή εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αυτό θα είναι περισσότερο αναβαθμισμένο από ότι ήταν το 1996 στα Ίμια, η πολιτική και στρατηγική λογική αυτό λέει. Το ζητούμενο σε όλα αυτά περί θερμού επεισοδίου κ.λ.π. είναι το γιατί να θέλει τώρα κάτι τέτοιο ο Ερντογάν που η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, και δεν το ήθελε και δεν το άφηνε πριν από 5 χρόνια, ώστε να εφαρμοστή μέσω του έτοιμου επιχειρησιακού σχεδίου «Βαριοπούλα»; Αυτά.

 3. Ανώνυμος says:

  «Υψηλούς τόνους». Ποιός το είπε;; Ο κ. Πρέσβης;;
  Ξέρετε κ. Πρέσβη τι γνώμη έχουν οι Έλληνες πολίτες (οι έχοντες γνώση) για τους Έλληνες διπλωμάτες;;
  Ίσως και χειρότερη από τους πολιτικούς. και αυτό διότι οι διπλωμάτες έχουν την ευθύνη (προετοιμασίας – ανάδειξης – κλπ διεθνών θεμάτων – αλλά και όχι μόνο – ρωτείστε τους νεομετανάστες Έλληνες τι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν στις Ελληνικές Πρεσβείες και Προεξενεία).

 4. ΜΑΡΚΟΣ ΖΑΡΡΑΣ says:

  Τι ωραία θα ναι, τι ευχαρίστηση, να γυρίσεις στην κοινή γνώμη και να πεις: Τα τάδε και τάδε εδάφη/ ύδατα είναι Ελληνικά, τα διεκδικούμε και ήδη προχωρήσαμε στην κατάληψή τους.
  Θα βγουν οι Τούρκοι θα πούνε α ου, θα γκαρίζουν, ξανά θα βγεις και θα δηλώσεις: Τα τάδε και τάδε εδάφη/ ύδατα είναι Ελληνικά, τα διεκδικήσαμε δικαίως. Αν η Τουρκία τα επιθυμεί, αναμένουμε να μας να κυρήξει την έναρξη εχθροπραξιών και να τα διεκδικήσει με πόλεμο, αν μπορεί.
  (ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *