Διαφημίσεις

Επιστήμονες από το Μισισιπή ανακάλυψαν ένα νέο είδος σφήκας που εκκολάπτει τα αυγά της μέσα σε ζωντανές μύγες, από τις οποίες στη συνέχεια τα μωρά ξεπηδούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature.

«Εκείνη τη στιγμή δεν πιστεύαμε ότι ήταν αληθινό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Logan Moore, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, σε συνέντευξή του στο Live Science. Το νέο είδος σφήκας, με την ονομασία «Syntretus perlmani», είναι ένα έντομο που αναπαράγεται με την εισαγωγή των αυγών του μέσα στην κοιλιά της μύγας drosophila affinis (φρουτόμυγα) μέσω ενός ωοθέτη που μοιάζει με υποδερμική βελόνα – κεντρί.

«Για να προσθέσουμε ένα επιπλέον επίπεδο φρίκης, η μύγα συνήθως παραμένει ζωντανή για αρκετές ώρες μετά από αυτό», σχολίασε ο Moore. Αυτή η ζοφερή μέθοδος αναπαραγωγής μπορεί να συγκριθεί και με την αναπαράσταση της βίαιης «απόδρασης» των εξωγήινων πλασμάτων από τα ανθρώπινα σώματα στο διαστημικό έπος τρόμου «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

 

Οι σφήκες αυτές θεωρούνται «παρασιτοειδές» έντομα, καθώς σκοτώνουν πάντα τους ξενιστές τους, σε αντίθεση με τα παράσιτα που γενικά τους αφήνουν ζωντανούς.

Η ανακάλυψη του είδους

Το Syntretus perlmani, που είναι το μόνο γνωστό είδος σφήκας που μολύνει φρουτόμυγες, ανακαλύφθηκε πέρυσι στην αυλή ενός σπιτιού στο Μισισιπή, ενώ οι επιστήμονες ερευνούσαν τις μύγες drosophila affinis για παρασιτικούς σκώληκες.

Ο Moore αρχικά δυσκολεύτηκε να πιστέψει αυτό που είδε. «Αν κάνετε ανατομή σε χιλιάδες μύγες, θα δείτε μερικά παράξενα και ασυνήθιστα πράγματα, τα οποία πιθανώς δεν θα δείτε ξανά», δήλωσε ο ερευνητής.

Μετά τη συλλογή αρκετών προνυμφών σφήκας, η ομάδα του επιβεβαίωσε την ταυτότητά τους με ανάλυση DNA στο εργαστήριο. Κατά την άφιξή τους στις νέες τους «κατοικίες», τα μωρά φέρονται να εγκατέλειψαν τα σώματα των ξενιστών τους και να χώθηκαν στο παρεχόμενο υπόστρωμα, όπου παρέμειναν για 23 ημέρες προτού αναδυθούν ως πλήρως ανεπτυγμένες σφήκες.

 

Παρόλο που αυτή η μορφή παρασιτισμού φαίνεται φρικτά βίαιη, η New York Post σχολιάζει πως μπορεί να αποτελέσει λύση για όσους ανησυχούν για τη μόλυνση των φρούτων τους από τις συγκεκριμένες μύγες, που συχνά πολλαπλασιάζονται επάνω σε φρούτα, λαχανικά και απορρίμματα. Οι φρουτόμυγες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, αλλά θεωρούνται μεγάλο πρόβλημα, καθώς αποτελούν ένδειξη ανθυγιεινών συνθηκών.

«Σχεδόν όλοι στον κόσμο έχουν έρθει σε επαφή με αυτήν τη μύγα, συνήθως όχι σε ευχάριστο πλαίσιο», παρατήρησε ο Moore.

Γιατί αυτή η σφήκα παρέμεινε απαρατήρητη;

Ο Moore θεωρεί ότι η ανακάλυψη αυτού του είδους άργησε να γίνει, παρά την κοινή παρουσία των φρουτόμυγων, επειδή κανείς δεν περίμενε να βρει ένα παρασιτοειδές που μολύνει την ενήλικη μορφή μύγας.

Η σφήκα Syntretus perlmani

«Το γεγονός ότι υπάρχει, μας αφήνει να αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να υπάρχει γύρω μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Moore.

Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι υπάρχουν μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμύριο είδη παρασιτοειδών σφηκών παγκοσμίως. Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι η tarantula hawk, μια σφήκα σε μέγεθος σπουργιτιού που παραλύει και γεννά τα αυγά της πάνω σε αράχνες.

enikos.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Nέο είδος σφήκας που προκαλεί τον απόλυτο τρόμο – Αναπαράγεται όπως το Xenomorph από την ταινία «Alien»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek