Διαφημίσεις

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης. Τα άτομα που δεν κοιμούνται ικανοποιητικές ώρες παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει περισσότερα από το γνωστό σε όλους μας αίσθημα ¨ζαλάδας¨, όπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ¨Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry¨, σύμφωνα με την οποία η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε επίμονα επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις. Οι ερευνητές του ¨State University of New York at Binghamton¨ εξηγούν ότι ο επαναλαμβανόμενος αρνητικός τρόπος σκέψης προκύπτει όταν το άτομο εστιάζει σε μη βοηθητικές, δυσάρεστες σκέψεις και ερεθίσματα, που μπορεί να ευθύνονται για τη χειροτέρευση της ποιότητας ζωής του και την εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Η ερευνητική ομάδα επιστράτευσε 52 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών προκειμένου να υλοποιήσει την εν λόγω μελέτη. Οι ειδικοί εξέτασαν τη δυνατότητα των εθελοντών να παραμένουν συγκεντρωμένοι δείχνοντάς τους ουδέτερες και συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επιπλέον οι επιστήμονες, αξιολόγησαν τα ωράρια ύπνου των συμμετεχόντων και κατέγραψαν τις ώρες που συνήθως πάνε για ύπνο καθώς και τη διάρκεια αυτού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι οι συμμετέχοντες που υπέφεραν από συχνές διαταραχές ύπνου ανέφεραν μεγαλύτερη δυσκολία στην επαναφορά της προσοχής τους από το αρνητικό ερέθισμα. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο, εμφάνιζαν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να αγνοήσουν τις αρνητικές σκέψεις. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να είναι συσχετισμένος με την επιμονή των αρνητικών σκέψεων, αναφέρουν οι ειδικοί.

¨Ανακαλύψαμε ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είχαν την τάση να προσκολλώνται σε ορισμένες σκέψεις και η έντονα αρνητική τους σκέψη καθιστούσε δύσκολο για αυτούς να αποδεσμευτούν από το αρνητικό ερέθισμα στο οποίο τους εκθέταμε. Τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι ίσως να ήταν σε θέση να λάβουν μία αρνητική πληροφορία και απλά να συνεχίσουν, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν δυσκολία να την αγνοήσουν¨, είπε η ερευνήτρια Καθηγήτρια Meredith E. Coles στο Medical News Today.

¨Διαπιστώσαμε ότι σε ένα εύρος χρόνου αυτό μπορεί να είναι σημαντικό. Αυτή η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη είναι συνδεδεμένη με πολλές διαταραχές όπως η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και πολλά άλλα. H μελέτη καινοτομεί, καθώς εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές, σε εκείνες τις θεμελιώδεις διαδικασίες που μας βοηθούν να αγνοούμε τις εμμονικές αρνητικές σκέψεις¨, συμπέρανε η Prof. Coles

Η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε τους περιορισμούς της μελέτης, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημαντικότητα που διαθέτει ο επαρκής ύπνος στη συλλογιστική πορεία του ατόμου και στη δυνατότητα του να συγκεντρώνεται.
Ειδικός προτείνει συμβουλές για τη βελτίωση του ύπνου χωρίς χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Η ειδικός της διαλεκτικής συμπεριφορικής θεραπείας Lara Schuster Effland επιβεβαιώνει ότι οι διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία, μπορεί να επιφέρουν ως αποτέλεσμα αισθήματα άγχους, εκνευρισμού, απελπισίας όπως και εξάντληση και προβλήματα συγκέντρωσης. Η Effland έγραψε στο ¨Anxiety and Depression Association of America (AADA)¨ ότι περίπου 10 με 35% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών βιώνουν αϋπνία.

Η ειδικός υπογράμμισε ότι η έλλειψη ύπνου είναι άκρως βλαβερή για την υγεία του σώματος γενικότερα. Βάσει αυτού, η Effland πρότεινε κάποιους τρόπους για τη βελτίωση του ύπνου και την αποφυγή της κατάθλιψης χωρίς την προσφυγή σε φαρμακευτική αγωγή.

Αυτοί περιλαμβάνουν …

Χαλάρωση του νου …

Σύμφωνα με την Effland, τα άτομα που βιώνουν διαταραχές του ύπνου μπορούν να αναζητήσουν μία ενσυνείδητη χαλάρωση, υπνοθεραπεία, γνωστική θεραπεία και διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία, οι οποίες παρέχουν τεχνικές για να εντοπιστεί το πρόβλημα που προκαλεί τη διαταραχή του ύπνου. Ομοίως η επιστήμων πρόσθεσε ότι η καθιέρωση μίας συγκεκριμένης, επαναλαμβανόμενης βραδινής ρουτίνας και η απενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο, μπορούν να προετοιμάσουν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά το σώμα για να επέλθει στην κατάσταση του ύπνου. ¨Προτείνω να συμβουλευτείτε πρώτα τον ψυχίατρο ή γιατρό σας προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν έχετε ψυχολογικά ή ιατρικά προβλήματα και παρενέργειες φαρμάκων που ίσως λαμβάνετε, τα οποία θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη δυσκολία σας στον ύπνο¨.

Σωματική προετοιμασία …

Η Effland τόνισε επίσης ότι η προετοιμασία του σώματος, ακολουθώντας διάφορες τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσει την καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου. Σύμφωνα με την επιστήμονα, αυτές οι τεχνικές βοηθούν στην παρεμπόδιση των αρνητικών σκέψεων και στην ενδυνάμωση θετικών σκέψεων επαναπροσδιορισμού. ¨Εάν βιώνετε συνεχή δυσκολία στη χαλάρωση του μυαλού, μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό να εστιάσετε πρώτα στο σώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές σωματικής θεραπείας,¨ είπε η ειδικός.

Πηγή: naturalnews.com
Μετάφραση κειμένου: Δημητρίου Άρτεμις
Σχετικά Άρθρα:

Τι σημαίνει Χαλάρωση και γιατί σας Ευεργετεί …

Ύπνος ο Απόλυτος Θεραπευτής …

Μείνετε συντονισμένοι. Για να είστε ενήμεροι, εγγραφείτε στο κανάλι μου στο Youtube, πολύ σύντομα θα ανεβάσω μια νοητική άσκηση που θα σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από την Αϋπνία. Εν τω μεταξύ μπορείτε να ξεκινήσετε και να ευεργετηθείτε από την Χαλάρωση Σώματος & Νου που ακολουθεί …

Μαρία Πέππα
Stress Coaching – Υπνοθεραπεία
hypnotherapy4u.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από maria peppa

Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Stress Management Coach. Η κατανόηση της λειτουργίας του Νου, η Διευρυμένη Αντίληψη & Συνειδητότητα, η Εξερεύνηση του Αγνώστου, είναι ο Κόσμος που με Μαγεύει ... Μάλλον κι εσένα, για να είσαι Μαζί μου Εδώ ... Σε καλωσορίζω λοιπόν στον κόσμο εξερεύνησης πέρα από το Γνωστό που τόσο απλόχερα το Κατοχικά Νέα σου προσφέρει … καθώς κ Κοντά μου ... Μείνετε συντονισμένοι ... Καλή Δύναμη σε Όλους μας ... Αποδοχή & Αγάπη για τον Εαυτό κι αυτό που τον Περιβάλλει ...

Μια σκέψη στο “Οι Διαταραχές του Ύπνου μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα Κατάθλιψης …”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek