Κάποιες φορές στη φύση, η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα και εμείς οι άνθρωποι είμαστε που περιπλέκουμε τα πράγματα. Σε αυτή τη λογική της απλούστευσης θα μιλήσουμε για δύο πρακτικές οι οποίες βοηθούν προσωρινά το σώμα να ηρεμήσει και να βελτιστοποιήσει κάποιες λειτουργίες του.
Μονογευματισμός (mono-mealing).
Είναι η πράξη του να λαμβάνεις ένα γεύμα από μία ομάδα τροφίμων μόνο. Όπως λένε για τα φρούτα, ότι είναι καλό να τα τρώμε δύο-τρεις ώρες μπρος και μετά γευμάτων πρωτείνης για να χωνεύονται καλύτερα.
Άρα μονογευματισμό θα ήταν να κάτσω να φάω ένα γεύμα μόνο μάνγκος. Αλλά όχι μία φρουτοσαλάτα που περιπλέκει 100 διαφορετικές γεύσεις.
Η ιδέα είναι ότι η πρόσληψη μίας μόνο ποικιλίας τροφής βοηθάει σε πρώτο επίπεδο τις αισθήσεις (όραση, γεύση, οσφρηση, αφη στόματος κλπ) να αναγνωρίσουν το τρόφιμο, ο εγκέφαλος δίνει σήμα για την κατάλληλη έκκριση ειδικών πεπτικών ενζύμων, στομαχικού οξέος και γενικά κάνει μία πέψη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα αυτού του τροφίμου.
Αν μπερδέψεις πολλών ειδών τροφές το σώμα πιθανώς να μπερδευτεί, και αν είναι και αντιθετικές μεταξύ τους, μπορεί να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα, αέρια και λοιπά, γιαυτό και στην ινδική ayuverda δίαιτα δίνουν μεγάλη έμφαση στον συνδυασμό τροφών. (food combining). και θεωρούν ότι άλλα είναι “θερμά” άλλα “ψυχρά” και γενικά κάποια πράγματα καλύτερα να μην αναμιγνύονται όπως πατάτες με κρέας κλπ.
Έχει παρατηρηθεί στους γορίλες και άλλα ανώτερα θηλαστικά, ότι προτιμούν να κάνουν ένα είδος φρούτου μονο-γεύμα σε μία στιγμή για παράδειγμα αντί να τα μπλέκουν.
Φαντάζομαι κάτι παρόμοιο μπορεί να λεχθεί και για ζωικής προέλευσης τροφές, ότι η ποικιλία τους στο ίδιο πιάτο δεν σημαίνει και καλύτερα.
Μονο-νηστεία (mono-fasting).
Είναι στην ουσία ένα παρατεταμένο mono-mealing, που απλώνεται πολύ πέραν του ενός γεύματος. Ίσως έχετε ακούσει για τις λεγόμενες αποτοξινωτικές αυστηρές νηστείες όπως καρπουζονηστεία, σταφυλλονηστεία (γνωστή και ως σταφυλοθεραπεία), είτε με ολόκληρο το φρούτο ή χυμούς αυτών. (Εννοείται χυμούς απευθείας απ το φρέσκο φρούτο, από καλούς αποχυμωτές ψυχρής έκθλιψης στο σπίτι, και όχι του εμπορίου με νερό, ζάχαρη και πρόσθετα που είναι παστεριωμένοι και αντέχουν μήνες στο ράφι).
Σύμφωνα με την επικρατούσα ιδέα που έχουμε σχηματίσει περί δίαιτας, περιμένουμε φοβερά συμπτώματα και ελλείψεις στους οργανισμούς αυτών των ανθρώπων, παρόλα αυτά, σε πολλούς λειτουργούν με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να αισθάνονται αδυναμίες ή συμπτώματα εκφυλισμού.
Αυτός ο άνδρας για παράδειγμα τρώγοντας μόνο βραστές πατάτες για έναν χρόνο (η ψυχή του ξέρει πως άντεξε), έχασε 65 κιλά.
Η ιδέα εδώ φαντάζομαι είναι ότι το σώμα του έγινε τόσο καλό και εξειδικευμένο στην χώνευση αυτής της τροφής, μέσω της προσαρμογής, που απορροφούσε όλα της τα θρεπτικά συστατικά και κάθε φορά γνώριζε τί να περιμένει και πως να το χωνέψει. Αν και λίγο εξτρήμ αυτό που έκανε.
Συνήθως αυτές η νηστείες, όπως σταφυλο, κάρπουζο, γίνονται σε 3άδες ή σε 7άδες. Σε πακέτα 3 ημερών δηλαδή (3,6,9 κλπ) ή 7 ημερών (7,14,21,28 κλπ).
Η κεντρική ιδέα της ολιστικής ιατρικής, είναι ότι τίποτα εξωτερικό δεν θεραπεύει το σώμα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ελαχιστοποίηση εμποδίων (obstruction reduction), και βελτιστοποίηση συστημάτων (blood flow, lymph system flow, adrenals etc) ώστε το ίδιο το σώμα να μπορέσει να αποθεραπευτεί με τον βέλτιστο τρόπο.
Αυτό που θέλω να κρατήσετε απ το άρθρο είναι ότι η ανθρώπινη διατροφή και το σώμα είναι πιο πολύπλοκα απ ότι φανταζόμαστε και αυτό φαίνεται στην απλότητα τους. Αν θέλετε να μελετήσετε περί αυτών των γευμάτων ή και νηστειών υπάρχει αρκετό υλικό και βιβλιογραφία, ειδικά στα Αγγλικά. Σίγουρα δεν γίνεται στα τυφλά γιατί υπάρχει και σωστός τρόπος προσαρμογής, και σωστός τρόπος χρήσης, και σωστός τρόπος για να βγεις ομαλά απ τη νηστεία πάλι στις κανονικές τροφές.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Το να γευματίζεις με ένα είδος φρούτου είναι ΦΥΣΙΟ – ΛΟΓΙΚΟ. Εάν είσαι έξω στη φύση και βρεις μια πορτοκαλιά, θα κόψεις ένα και μετά θα ψάξεις άλλο δέντρο για να το συνδυάσεις με κάτι άλλο; ΔΕΝ υπάρχουν σαλάτες και συνδυασμοί στη φύση. Τα τρόφιμα υπάρχουν για να επιδρούν κατά κάποιο τρόπο στο σώμα μας. Αυτά βέβαια είναι φαντασία δυστυχώς σήμερα γιατί κανένας δεν νοιάζεται για τα φυσικά του ένστικτα! Ο κόσμος είναι ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ώστε να μην γνωρίζει το ρόλο της διατροφής στη ζωή του.