Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

23:55 - 26/01/2022

Η επιστήμη πίσω από τα συμπτώματα PTSD: Πώς το τραύμα αλλάζει τον εγκέφαλο …

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Photo: Katarina Radovic/Stocksy United

Το τραύμα μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας με πολλούς τρόπους. Εάν δεν αισθάνεστε ότι «επιστρέφετε στα φυσιολογικά σας» μετά από ένα τραυματικό γεγονός, δεν είστε μόνοι και να γιατί.

Όμορφος και περίπλοκος, ο εγκέφαλός μας έχει μια κύρια δουλειά: να μας κρατά ασφαλείς. Καθώς προχωράμε στη ζωή, ο εγκέφαλός μας μετατρέπει τις εμπειρίες σε αναμνήσεις, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε προς τα πράγματα που νιώθουμε καλά και να απομακρυνθούμε από τα πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όχι και τόσο καλά.

Αυτός ο πρωταρχικός αμυντικός μηχανισμός είναι ιδιοφυής. Κάθε ανάμνηση λειτουργεί ως σχέδιο για να μας βοηθήσει να μάθουμε, καταγράφοντας σημαντικές λεπτομέρειες όπως πού ήμασταν, τι μυρίσαμε, τι είδαμε, ποιος ήταν εκεί ή τι νιώθαμε, μεταξύ άλλων.

Με το τραύμα, ο εγκέφαλός σας θέλει να σας κρατήσει ασφαλείς τόσο πολύ που λειτουργεί υπερωρίες. Βασίζεται υπερβολικά σε αυτά τα σχέδια από το παρελθόν, δημιουργώντας μια αίσθηση κινδύνου στο παρόν, πολύ μετά την εξαφάνιση της απειλής.

Εάν αναπτυχθεί διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) , μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο και χωρίς θεραπεία, μπορεί να σας εμποδίσει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Εδώ εξηγείται τι συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να θεραπευθείτε από το τραύμα.

Η επίδραση του τραύματος στον εγκέφαλο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 3,6% των ενηλίκων έχει PTSD και το 37% αυτών έχουν συμπτώματα που θεωρούνται σοβαρά, σύμφωνα με την National Alliance on Mental Illness (NAMI) .

Για να κατανοήσουμε γιατί αναπτύσσεται το PTSD, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουμε μια βασική κατανόηση του εγκεφάλου.

Το μοντέλο Triune Brain εισήχθη στη δεκαετία του 1960 από τον νευροεπιστήμονα Paul D. MacLean. Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει ως ένας βασικός τρόπος κατανόησης της γνωστικής λειτουργίας.

Ο εγκέφαλος μπορεί να χωριστεί σε τρία κύρια μέρη, από το απλό έως το πολύπλοκο:

Ερπετοειδής εγκέφαλος. Αυτός φιλοξενεί τα ένστικτα επιβίωσής σας και διαχειρίζεται τις αυτόνομες διαδικασίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή, η πείνα και η δίψα.

Εγκέφαλος θηλαστικού. Αυτός περιέχει το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο επεξεργάζεται συναισθήματα όπως η χαρά και ο φόβος. Ρυθμίζει επίσης την προσκόλληση και την αναπαραγωγή.

Εγκέφαλος νεοθηλαστικού. Αυτός είναι υπεύθυνος για την αισθητηριακή επεξεργασία, τη μάθηση, τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων.

Όταν βιώνετε κάτι τραυματικό, ο εγκέφαλος κλείνει όλα τα μη ουσιώδη συστήματα και μετακινείται στα «κατώτερα» συστήματα του εγκεφάλου. Αυτό ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και σηματοδοτεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, προετοιμάζοντάς σας για τη λειτουργία επιβίωσης: πάλη, φυγή ή πάγωμα . Μια τέταρτη απόκριση τραύματος έχει επίσης εισαχθεί: η απόκριση του ελαφιού .

Μόλις περάσει η απειλή, το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επαναφέρει την κανονική λειτουργία και στα τρία μέρη, ώστε να μπορείτε να «ξεκουραστείτε και να αφομοιώσετε» αυτό που μόλις συνέβη.

Ωστόσο, για ορισμένους, αυτή η επαναφορά δεν συμβαίνει. Το PTSD είναι στην ουσία, ο εγκέφαλος που παραμένει σε λειτουργία επιβίωσης όλη την ώρα, ανίκανος να χαλαρώσει.

Ακολουθούν μερικές από τις μόνιμες επιπτώσεις του τραύματος στον εγκέφαλο και πώς αυτό οδηγεί σε συμπτώματα PTSD:

Αμυγδαλή

Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου 1 ίντσας, σε σχήμα αμυγδάλου, θεωρείται ο «συναγερμός πυρκαγιάς». Μόλις αισθανθεί τον κίνδυνο, η αμυγδαλή είναι το μέρος που σας ωθεί στη λειτουργία μάχης ή φυγής.

Εάν ζείτε με τραύμα, η έρευνα δείχνει ότι η αμυγδαλή σας δεν αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ μιας απειλής τότε και μιας απειλής τώρα. Έτσι, όταν σας υπενθυμίζει μια προηγούμενη εμπειρία, ανταποκρίνεται ακριβώς όπως θα βίωνε το τραυματικό γεγονός για πρώτη φορά, εκπέμποντας ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε έξαρση, σε υψηλή εγρήγορση ή να έχετε υψηλά επίπεδα στρες ή άγχους συνεχώς.

Ιππόκαμπος

Βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος θεωρείται το κέντρο μάθησης.

Η έρευνα δείχνει ότι ο ιππόκαμπος είναι μικρότερος και λιγότερο ενεργός σε άτομα που έχουν βιώσει τραύμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων.

Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να διακρίνετε μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, κρατώντας σας σε μια συνεχή κατάσταση υπερεπαγρύπνησης ή έντονης συναισθηματικής αντιδραστικότητας.

Προμετωπιαίος φλοιός

Βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σας. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η λογική περιοχή λήψης αποφάσεων. Για όσους ζουν με τραύμα, η έρευνα δείχνει ότι ο προμετωπιαίος φλοιός είναι λιγότερο ενεργός.

Αυτή η καταστολή μπορεί να επιβραδύνει την εκμάθηση νέων πληροφοριών που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον φόβο σας. Σε συνδυασμό με μια υπερδραστήρια αμυγδαλή, ο προμετωπιαίος φλοιός μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολότερα την απόκριση πάλης, φυγής ή παγώματος.

Ως εκ τούτου, μπορεί να αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να ελέγξετε την απόκριση του φόβου σας ή να παλεύετε με τη λογική σκέψη.

Νευρικό σύστημα

Όταν το νευρικό σύστημα είναι διαρκώς σε υπερένταση με PTSD, μπορεί να συρρικνώσει το παράθυρο ανοχής σας — δηλαδή, το μέγεθος του άγχους που μπορείτε να διαχειριστείτε προτού καταστεί μη διαχειρίσιμο.

Σε σύγκριση με ένα άτομο χωρίς ιστορικό τραύματος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας προκαλούν μικρότερα γεγονότα ή ότι έχετε μια απόκριση τραύματος γύρω από ένα γεγονός ενώ οι άλλοι μπορεί να μην την έχουν.

Πώς επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές την καθημερινότητά σας;

Το να ζεις με τραύμα μπορεί να είναι μια πρόκληση. Με τόσες πολλές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο, μαζί με τις ορμόνες του στρες που κυκλοφορούν στο σύστημά σας σε τακτική βάση, μπορεί να εμφανίσετε πολλά συμπτώματα PTSD.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) , μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

• οργή
• ανησυχία
• ευερεθιστότητα
• αναδρομές
• εφιάλτες
• κρίσεις πανικού
• προβλήματα μνήμης
• δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
• δυσκολίες στη σκέψη, τη συγκέντρωση ή τη μάθηση

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε έλλειψη κινήτρων. Όταν ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τόση πολλή ενέργεια για να σας προστατεύσει από (αντιληπτές) εξωτερικές απειλές, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρώσετε τη δύναμή σας για τις καθημερινές ευθύνες ή τις δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Επίσης, εάν ο εγκέφαλός σας είναι σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης για απειλές, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε με ακρίβεια πώς νιώθουν και σκέφτονται οι άλλοι ή να κατανοήσετε τα κίνητρά τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν προκλήσεις επικοινωνίας και οι στενότερες σχέσεις σας θα μπορούσαν να γίνουν τεταμένες.

Θεραπεία PTSD

Η θεραπεία PTSD μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Συνήθως περιλαμβάνει κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, γνωστή και ως θεραπεία ομιλίας. Ορισμένες προτεινόμενες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Αυτή η μέθοδος μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει αρνητικά μοτίβα σκέψης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Θεραπεία γνωσιακής επεξεργασίας (CPT). Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να αναδομήσετε τις πεποιθήσεις που απωλέσατε από το τραυματικό γεγονός.

Θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης (ΠΕ). Αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τεχνικές ανοχής στη δυσφορία και αυτοκαταπραϋντικών τεχνικών καθώς εργάζεστε μέσω των ερεθισμάτων σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία των κινήσεων των ματιών (EMDR). Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τόνους ή χτυπήματα για να ξαναδείτε μια τραυματική εμπειρία μέσα από έναν διαφορετικό φακό και να σχηματίσετε νέες πεποιθήσεις γύρω από αυτήν.

Πηγή: psychcentral.com

Υπνοθεραπεία. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους παλεύουν με συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), καθώς και συμπτώματα άλλων αγχωδών διαταραχών.
Ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση έκστασης, ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ασφαλή πρόσβαση στις αναμνήσεις σας για να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα που σχετίζονται με την τραυματική σας εμπειρία. Καθοδηγούμενοι από τον θεραπευτή σας, θα εντοπίσετε τα ερεθίσματα και θα δαμάσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε ή αισθάνεστε για αυτά.
Έχει προταθεί ότι η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στη μείωση της διάσπασης μετά από έκθεση σε ένα τραυματικό γεγονός, στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και να βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με αναμνήσεις και συναισθήματα που σχετίζονται με την τραυματική τους εμπειρία.

**********

Η τεχνολογία σήμερα, σας παρέχει την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού σας να λάβετε την φροντίδα που έχετε ανάγκη. Στην διάθεσή σας οποτεδήποτε το αποφασίσετε είτε από κοντά, είτε εξ αποστάσεως.

www.hypnotherapy4u.gr

📲 Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 693 6138090

❤ Ιστοσελίδα

❤ Facebook



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με maria peppa
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Stress Management Coach. Η κατανόηση της λειτουργίας του Νου, η Διευρυμένη Αντίληψη & Συνειδητότητα, η Εξερεύνηση του Αγνώστου, είναι ο Κόσμος που με Μαγεύει ... Μάλλον κι εσένα, για να είσαι Μαζί μου Εδώ ... Σε καλωσορίζω λοιπόν στον κόσμο εξερεύνησης πέρα από το Γνωστό που τόσο απλόχερα το Κατοχικά Νέα σου προσφέρει … καθώς κ Κοντά μου ... Μείνετε συντονισμένοι ... Καλή Δύναμη σε Όλους μας ... Αποδοχή & Αγάπη για τον Εαυτό κι αυτό που τον Περιβάλλει ...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*