Η Διαφορά Ανάμεσα στο Μόνοι και Μοναχικοί …

Από: Μαρία Πέππα –

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αισθανόμαστε μόνοι μας κάποιες φορές. Είναι αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Ίσως να μην αισθάνονται μόνοι, κάποιοι που περιτριγυρίζονται από ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Φαίνεται όμως, ότι η μοναξιά γίνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απειλεί όλους μας. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που συστάθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διαπιστώθηκε, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι σε σχέση με το παρελθόν. Νέες μελέτες δείχνουν επίσης, ότι η μοναξιά μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία μας και να μειώσει τη διάρκεια της ζωής μας.

Αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στην ραγδαία εξάπλωση του ¨μόνοι¨. Χρειάζεται να εξετάσουμε πιο προσεκτικά το ¨μόνοι¨ καθώς και το ¨μοναχικοί¨. Τι σημαίνουν ? Πως τα διακρίνουμε ? Πως νιώθουν οι άνθρωποι ? Πως μπορούμε να αποφύγουμε το βίωμά τους ?

Πρώτα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ ζωτικό. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε μόνοι για να είστε μοναχικοί. Και μπορείτε εύκολα να νιώθετε μόνοι και να μην είστε μοναχικοί.

Τα δυο είδη μοναξιάς …

Το πρώτο είδος, είναι το είδος που αισθάνεστε όταν είστε πραγματικά μόνοι. Αυτό το ¨μόνοι¨ είναι περιστασιακό. Συμβαίνει όταν αναγνωρίζετε με ακρίβεια ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι κοντά σας. Μπορεί να αισθανθείτε μόνοι, όταν για παράδειγμα δεν ήσαστε προσκεκλημένοι σε ένα πάρτι, ή μόλις μετακομίσατε σε μια καινούργια περιοχή και δεν έχετε κάνει ακόμη φίλους ή είστε μόνοι στο σπίτι το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό το ¨μόνοι¨ είναι επώδυνο και δύσκολα το αντέχετε. Θα σας εγκαταλείψει όμως, όταν αποφασίσετε να κοινωνικοποιηθείτε και να διευρύνετε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους.

Το δεύτερο είδος είναι πιο μοναχικό, πιο ερημικό από όταν είστε μόνοι. Μπορεί να αισθανθείτε αυτό το είδος της μοναξιάς οπουδήποτε, ακόμη και όταν περιβάλλεστε από ανθρώπους. Αυτό το ¨μοναχικοί¨ μπορεί να συμβεί όταν είστε πραγματικά μόνοι. Μπορεί επίσης να συμβεί ακόμη και όταν είστε συντροφιά με ανθρώπους που πραγματικά σας αγαπούν και νοιάζονται για εσάς. Αυτός ο τύπος μοναξιάς μπορεί να σας ακολουθεί οπουδήποτε κι αν πάτε. Αυτή η μοναξιά μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι τόσο καλά πλεγμένη στο ύφασμα της ζωής σας που να την νιώθετε όλη την ώρα. Είναι μια αίσθηση που μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής εμπειρίας του εαυτού σας καθώς και της ζωής σας. Αυτό το είδος μοναξιάς προέρχεται από την παιδική σας ηλικία. Προέρχεται από το να μεγαλώνει κανείς σε μια οικογένεια όπου η βαθύτερη, η πιο προσωπική έκφραση του ποιοι είστε και τα συναισθήματά σας, αγνοούνται ή καταπιέζονται από το γονικό σας περιβάλλον. Όταν τα συναισθήματά σας αγνοούνται ή αποθαρρύνονται κατά την διάρκεια που ο εγκέφαλός σας αναπτύσσεται, τότε, στέλνει ένα βαθύτατο, μη κατανοητό μήνυμα στον υποσυνείδητο κόσμο σας που λέει …

Σε αυτόν τον κόσμο, είμαι μόνος/η …

Αυτό είναι ένα από τα πιο ισχυρά μηνύματα παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης. Δεν σας εγκαταλείπει επειδή απλά μεγαλώνετε. Παραμένει εκεί και σας επισκέπτεται κατά βούληση τις περισσότερες φορές όταν δεν το περιμένετε.

H λύση στο πρόβλημα της μοναχικότητας, βρίσκετε στο ακριβώς αντίθετο της αιτίας της. Ως παιδί, τα συναισθήματά σας ¨καταπιέζονταν¨ ή θεωρούνταν ένα ¨τίποτα¨. Τώρα λοιπόν, χρειάζεται να αναλάβετε τον έλεγχο, να τα ενθαρρύνετε και να κάνετε μια συνειδητή επιλογή. Να ξεκινήσετε να τα αντιμετωπίζετε σαν ¨κάτι πολύ σημαντικό¨.

Τα απολιθωμένα σας συναισθήματα, σας κρατούν περιφραγμένους και μακριά από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να νιώσουν τον βαθύ πόνο σας, να καταλάβουν την καρδιά σας και τον τρόπο σκέφτεστε και αντιδράτε. Τα απολιθωμένα σας συναισθήματα, αντιπροσωπεύουν τον αληθινό, τον αυθεντικό σας εαυτό. Σας περιμένουν πολύ καιρό για να τα καλωσορίσετε, να τα αποδεχτείτε, να τα αγκαλιάσετε και να τους παραχωρήσετε τον χώρο που δικαιωματικά τους ανήκει μέσα στην καρδιά σας.

Όταν αρχίζετε να δίνετε προσοχή στα συναισθήματά σας, να τα αφουγκράζεστε και να τα παίρνετε σοβαρά, τότε, αρχίζετε να αναγνωρίζετε και να λαμβάνετε σοβαρά υπ΄ όψιν σας και την ύπαρξη του αυθεντικού σας εαυτού.

Μόλις καταλάβετε το μέγεθος της επιρροής που ασκούν επάνω σας οι συναισθηματικές πληγές σας, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας κατά τρόπο που να σας συνδέει με τους ανθρώπους. Μπορείτε κυριολεκτικά να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε και τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε εκφράζοντας με λόγια τα συναισθήματα που συνδέονται με την δική σας αίσθηση ¨μοναχικότητας¨. Και για να σας βοηθήσω να το επιτύχετε, σας παραθέτω μερικά σαν ένδειξη.

Αισθάνομαι …

• Λύπη
• Θλίψη
• Απόρριψη
• Άδειος/α
• Χαμένος/η
• Ανύπαρκτος/η
• Απομονωμένος/η
• Στερημένος/η
• Δεν με αγαπούν
• Δεν με φροντίζουν

Όταν σας απορρίπτουν οι άλλοι και κυρίως οι γονείς, απορρίπτετε τον εαυτό σας. Καταρρίπτοντας τον τοίχο που έχει χτίσει το πληγωμένο παιδί μέσα σας, είναι από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό και την ζωή σας. Και όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας με καινούργιους τόπους για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους, τοποθετείτε οι ίδιοι το κερασάκι που λείπει από την τούρτα σας.

Χρειάζεται εργασία, υπομονή, άκαμπτη αποφασιστικότητα και επιμονή. Επειδή αξίζετε τόσο μα τόσο πολύ, αξίζει και η προσπάθεια που θα σας αλλάξει προς το καλύτερο και θα σας οδηγήσει προς μια ευτυχέστερη και με πληρότητα ζωή.

Η συναισθηματική παραμέληση κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι συχνά αόρατη και δύσκολα θα αναγνωρίσετε αν την έχετε. Σε αυτή την περίπτωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάστασή σας με την βοήθεια ενός ειδικού τέστ …

Σχετικά Άρθρα …

Συγχώρησε τους Γονείς σου – Θεράπευσε τις Πληγές σου …

Οι Φωτεινές Πλευρές του Παραμελημένου Συναισθηματικά Ανθρώπου …

Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια

www.hypnotherapy4u.gr

5 thoughts on “Η Διαφορά Ανάμεσα στο Μόνοι και Μοναχικοί …

 1. MASTER SADHGURU says:

  ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΟΛΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

  ΑΛΛΟ ΜΟΝΑΞΙΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙ ΣΤΑ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΟΓΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ iQ ΕΞΗΣΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ Κ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

 2. Πατακας says:

  Και εγώ ο πατάκας.. Δηλώνω μόνος.. Αλλά όχι μοναξιά… Ούτε άρρωστος είμαι
  ..τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά….απο μικρός θυμάμαι έπαιζα μόνος μου περπατουσα στα βουνά και στις ρεματιές… Ενίοτε φιλοσοφώντας… Ψάχνοντας.. Το κάτι άλλο …μακρια απο μόδες ρεύματα… Και συνεχίσω το ίδιο… Αμετανόητος μονάχος.. Όπως και πολλοί/πολλές.. Εδώ μέσα!!!!

 3. Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ says:

  Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ!
  ΝΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ, ΕΝΩ Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΡΟΜΑΞΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ.

 4. φωτησ says:

  μονοσ ειναι αυτοσ που δεν ανοιγει το μυαλο του, τισ σκεψεισ, τισ ιδεεσ και την λογικη του με αλλουσ. ισωσ αυτο να θεωρειτε και αντικοινωνικοσ ομωσ πωσ να εμπειστευτει καποιοσ τισ σκεψεισ του οταν περιφερετε απο ατομα που πουλανε την γνωσει καποιων αμασιτη χωρισ να μπορεσουν να την καταλαβουν και να την αναπτυξουν μεσα στην καθημερινοτητα τουσ; μοναχικοσ ειναι αυτοσ που κανει τουσ συνηρμουσ του μονοσ, χχωρισ συζητησεισ και αναπτυξεισ αλλων προσωπικοτητων και αν βρεθει καμια σοβαρη συζητηση με

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *