ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πούτιν προτείνει τριμερή σύνοδο με Τραμπ και Σι για την Ουκρανία – Το παρασκήνιο της νέας πρωτοβουλίας

· Κατοχικά Νέα

Ενδεικτική φωτογραφία διεθνών σημαιών – David Heilbron / Unsplash

Μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία για την Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προτείνει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο. Την πληροφορία μετέδωσε το Reuters τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026, επικαλούμενο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η πρόταση για συνομιλίες των τριών ηγετών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν και Τραμπ στις 9 Οκτωβρίου. Η ρωσική πλευρά φέρεται να επιδιώκει συζήτηση για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία μέσα από μια πολυμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Ως πιθανό πλαίσιο αναφέρεται η σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Νοεμβρίου στη Σενζέν της Κίνας. Η συνάντηση δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως ήδη συμφωνημένο γεγονός.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι γίνονται προκαταρκτικές συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένη ατζέντα ή δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Από την αμερικανική πλευρά δεν έχει ανακοινωθεί τελική απόφαση συμμετοχής του Τραμπ, ενώ εκκρεμούν σαφείς τοποθετήσεις και από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις στο Κίεβο

Η προοπτική συνομιλιών ανάμεσα στις μεγαλύτερες δυνάμεις, χωρίς να είναι βέβαιο ποια θέση θα έχει η Ουκρανία στη διαδικασία, έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εκφράσει ανησυχία για τις κινήσεις που θεωρεί ότι διευκολύνουν τη Μόσχα, μεταξύ αυτών οι αμερικανικές αποφάσεις για ελάφρυνση κυρώσεων και η ενεργειακή συνεργασία ΗΠΑ–Ρωσίας.

Για το Κίεβο, ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι εάν θα επιχειρηθεί να συζητηθεί η εδαφική και στρατηγική του ασφάλεια χωρίς την πλήρη συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης. Η μέχρι τώρα θέση της Ουκρανίας παραμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία ερήμην της.

Η μεγάλη εικόνα: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Εάν πραγματοποιηθεί, μια τριμερής σύνοδος θα συνδέσει το ουκρανικό μέτωπο με ευρύτερα θέματα παγκόσμιας ισορροπίας: ενέργεια, κυρώσεις, στρατιωτική ασφάλεια και ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Για τη Ρωσία, μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει διπλωματική αναβάθμιση. Για τις ΗΠΑ, θα ήταν μια ευκαιρία να διερευνήσουν δρόμους αποκλιμάκωσης. Για την Κίνα, θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της ως κεντρικού συνομιλητή στις παγκόσμιες εξελίξεις. Αυτά είναι πιθανά διπλωματικά οφέλη, όχι ανακοινωμένοι στόχοι των κυβερνήσεων.

Μέχρι να οριστικοποιηθούν συμμετέχοντες, ημερομηνία και ατζέντα, πρόκειται για πρόταση υπό συζήτηση και όχι για προγραμματισμένη ειρηνευτική διάσκεψη.

Η κεντρική εικόνα είναι ενδεικτική. David Heilbron / Unsplash.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: Reuters, 19 Οκτωβρίου 2026.

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Εκτόξευση πυραύλου, ενδεικτική φωτογραφία αρχείου SpaceXΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Αύριο η εκτόξευση της MMX για τον Φόβο του Άρη – Θα φέρει δείγματα στη Γη το 2031

Ενδεικτική εικόνα αυτοκινητοβιομηχανίαςΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen: Πάγωμα μισθών έως το 2030 – Σχέδιο περικοπής 100.000 θέσεων εργασίας

Ενδεικτική φωτογραφία σωστικής λέμβου – Stefanos K27 / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Αιγαίο: 12 νεκροί, ανάμεσά τους βρέφος, σε δύο ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *