Η σημασία αυτής της εξέλιξης είναι μεγάλη
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε και τον Ιούνιο σε νέες αγορές χρυσού, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει με συνέπεια τη στρατηγική διαφοροποίησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, παρά τη σημαντική αστάθεια που επικράτησε στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 480.000 ουγγιές μέσα στον προηγούμενο μήνα, διαμορφώνοντας το συνολικό τους μέγεθος στα 75,44 εκατομμύρια ουγγιές. Η συγκεκριμένη αύξηση αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αγορά από τον Οκτώβριο του 2023 και σηματοδοτεί τον 20ό διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο η Κίνα ενισχύει τα αποθέματά της σε χρυσό.
Η σημασία αυτής της εξέλιξης είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του χρυσού κατέγραψε έντονη πτώση. Τον Ιούνιο το πολύτιμο μέταλλο έχασε περίπου 12% της αξίας του, υποχωρώντας κάτω από τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί από το 2008.
Η υποχώρηση της τιμής συνδέθηκε με μια σειρά παραγόντων. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν, ενέτειναν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η πιο αυστηρή στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οδήγησε τις αγορές να εκτιμήσουν ότι είναι πιθανές νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Σε τέτοιες συνθήκες, ο χρυσός συνήθως δέχεται πιέσεις, καθώς δεν αποδίδει τόκους, σε αντίθεση με επενδύσεις όπως τα ομόλογα που γίνονται πιο ελκυστικά όταν τα επιτόκια αυξάνονται.
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επενδύουν στον χρυσό
Η πτώση των τιμών οδήγησε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του χρυσού έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η σταθερή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αγορά.
Η Κίνα δείχνει ότι ακολουθεί μια στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι κινήσεις που βασίζονται στις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των τιμών. Η συνεχής αύξηση των αποθεμάτων χρυσού εντάσσεται στην προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από το δολάριο και ενίσχυσης της ασφάλειας των κρατικών αποθεμάτων. Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές αντιπαραθέσεις και αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, ο χρυσός εξακολουθεί να θεωρείται από πολλές κεντρικές τράπεζες ένα αξιόπιστο μέσο προστασίας.
Η συγκεκριμένη στρατηγική δεν αφορά μόνο την Κίνα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του World Gold Council, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, περισσότερες κεντρικές τράπεζες από ποτέ εκτιμούν ότι θα αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού τους μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι, παρά τη διόρθωση των τιμών, η ζήτηση από τον επίσημο τομέα παραμένει ισχυρή.
Η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού τον Ιούνιο αποδεικνύει ότι, για τις κεντρικές τράπεζες, ο χρυσός δεν αποτελεί απλώς μια επενδυτική επιλογή που επηρεάζεται από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς. Αντίθετα, αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής προστασίας απέναντι σε νομισματικούς, γεωπολιτικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Πηγή: www.bankingnews.gr
