New York Times: Το Ιράν δεν μπορεί να βρει τις νάρκες που έχει τοποθετήσει στα Στενά του Ορμούζ

0
476

Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που έχει τοποθετήσει στο Στενό του Ορμούζ εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε έχει την τεχνογνωσία για την απομάκρυνσή τους.

Παραμένει ασαφές πόσες νάρκες έχουν τοποθετηθεί συνολικά και σε ποια ακριβώς σημεία, γεγονός που συνεχίζει να εντείνει την αβεβαιότητα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως γράφουν οι New York Times αυτή η αδυναμία αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο η Τεχεράνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για αποκατάσταση της διέλευσης πλοίων από το πέρασμα.

Η κατάσταση θεωρείται επίσης πιθανός επιβαρυντικός παράγοντας στις διπλωματικές επαφές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στο Πακιστάν, όπου ιρανική αντιπροσωπεία θα συναντήσει ομάδα των ΗΠΑ υπό τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το Ιράν προχώρησε στην τοποθέτηση ναρκών τον περασμένο μήνα, λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης με ΗΠΑ και Ισραήλ. Παράλληλα, η απειλή ναρκοθέτησης, μαζί με επιθέσεις με drones και πυραύλους, οδήγησε σε δραστική μείωση της ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών, προκαλώντας αύξηση στις διεθνείς τιμές ενέργειας και δίνοντας στην Τεχεράνη σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

Το Ιράν έχει αφήσει περιορισμένο διάδρομο διέλευσης, επιτρέποντας τη διέλευση πλοίων που καταβάλλουν τέλος, ωστόσο η ναυσιπλοΐα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ότι πλοία ενδέχεται να συγκρουστούν με νάρκες, ενώ φιλοκυβερνητικά μέσα έχουν δημοσιεύσει χάρτες με ασφαλείς διαδρομές. Ωστόσο, οι διαδρομές αυτές παραμένουν περιορισμένες, καθώς – όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι – η ναρκοθέτηση έγινε χωρίς σαφή καταγραφή όλων των σημείων τοποθέτησης.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε καταγραφή, ορισμένες νάρκες τοποθετήθηκαν με τρόπο που επέτρεψε τη μετακίνησή τους, καθιστώντας τον εντοπισμό τους ακόμη δυσκολότερο.

Η αποναρκοθέτηση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αντίστοιχη ή και δυσκολότερη από την τοποθέτηση ναρκών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, βασιζόμενες κυρίως σε ειδικά πλοία παράκτιας δράσης, ενώ και το Ιράν δεν διαθέτει ικανότητα ταχείας απομάκρυνσης των ναρκών που το ίδιο έχει τοποθετήσει.

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εκεχειρία την “πλήρη, άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία” των Στενών του Ορμούζ.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η διέλευση θα αποκατασταθεί “λαμβάνοντας υπόψη τεχνικούς περιορισμούς”, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η αναφορά αυτή σχετίζεται με την αδυναμία της Τεχεράνης να εντοπίσει και να αφαιρέσει γρήγορα τις νάρκες.

Ο Αραγτσί βρίσκεται ήδη στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με τον Τζέι Ντι Βανς, με το ζήτημα της ασφαλούς διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ να αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

thetoc.gr

STRANGERS E-BOOKS
Προηγούμενο άρθροΠώς η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα – Ακρίβεια, ενέργεια και τρόφιμα στο επίκεντρο
Επόμενο άρθροΗ πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν και οι καταστροφές από τον πόλεμο
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ