Σφαγή άνευ προηγουμένου
Με βάση τις αναφορές από τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, το καθεστώς του Ιράν προχώρησε στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στη σύγχρονη ιστορία του, η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα σε δύο διαδοχικές νύχτες, την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Ιανουαρίου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι.
Η επιχείρηση ήταν πλήρως οργανωμένη και όχι αποτέλεσμα «σποραδικών» ή «αυθόρμητων» συγκρούσεων.
Πολλά από τα θύματα ήταν νέοι κάτω των 30 ετών.
Εκτίμηση απωλειών
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα και τη διασταύρωση πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένων του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του προεδρικού γραφείου, η αρχική εκτίμηση των ίδιων των μηχανισμών ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας κάνει λόγο για τουλάχιστον 12.000 νεκρούς.
Υπό καθεστώς πλήρους επικοινωνιακού αποκλεισμού, η επιβεβαίωση τελικού αριθμού θα απαιτήσει περαιτέρω και λεπτομερή τεκμηρίωση.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν λόγω των δραματικών οικονομικών συνθηκών, αποτελούν τη μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση για τις ιρανικές αρχές τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.
Το κύμα αναταραχής εκτυλίσσεται παράλληλα με την αυξανόμενη διεθνή πίεση μετά από επιθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο.
Οι περιορισμοί στην επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του μπλακ άουτ στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, έχουν δυσχεράνει τη ροή πληροφοριών.
ΥΠΕΞ: «Ξένη κατασκοπική ομάδα» συνελήφθη κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
Οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ένα «μεγάλο κύτταρο» ξένων πρακτόρων μέσω Πακιστάν, στην Zahedan, κατηγορώντας τους ότι εισήλθαν από το Πακιστάν στο πλαίσιο μιας μυστικής αποστολής.
Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχεδίαζαν δολοφονίες και σαμποτάζ υποδομών κατά τη διάρκεια των ταραχών και διέθεταν όπλα ισραηλινής και αμερικανικής προέλευσης.
Υπάρχουν φήμες ότι θα απαγχονιστούν, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι ακόμη.
Ζητούν από τον Trump… να εξαφανίσει τον Khamenei
Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την… εξόντωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις και απαιτήσεις του απέναντι στη Ρωσία, ζήτησε από τον Trump να εξαλείψει τον Khamenei…
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το σενάριο επιβολής νέων αυστηρών κυρώσεων στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα του Ιράν…
Εξάλειψε τον
Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, πρότεινε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να εξαλείψει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, εν μέσω των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα.
«Ο Donald Trump λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξανακάνει το Ιράν μεγάλο είναι η νίκη των διαδηλωτών και η ανατροπή του καθεστώτος.
Οποιεσδήποτε ενέργειες κι αν αναλάβουμε, κύριε πρόεδρε, πρέπει να ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές και να τρομάξουν το καθεστώς», δήλωσε ο Graham.
Βάλε τέλος
Ο ίδιος ανέφερε ότι αν ήταν στη θέση του Trump, θα εξόντωνε εκείνους τους ηγέτες που στρέφονται κατά του ίδιου του λαού τους.
Ο γερουσιαστής κάλεσε τον Trump να «βάλει τέλος σε αυτό».

Σενάριο νέων κυρώσεων
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ABC, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα του Ιράν.
Στο τραπέζι και στρατιωτικές επιθέσεις
Σύμφωνα με πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, άλλες επιλογές που μπορεί να εξετάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump περιλαμβάνουν εκτεταμένες στρατιωτικές επιθέσεις ή πιο στοχευμένα πλήγματα κατά συγκεκριμένων Ιρανών ηγετών ή αστυνομικής υποδομής που φέρεται να έχει εμπλακεί στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Κρίσιμη συνάντηση Trump
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη 13/1 με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της κυβέρνησης για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Ιράν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα επόμενα βήματα κατά του Ιράν μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μυστικών κυβερνοόπλων κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων του Ιράν, την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και στρατιωτικές επιθέσεις.
Υπό έλεγχο… οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2025 λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, του ιρανικού ριάλ.
Από τις 8 Ιανουαρίου, μετά από εκκλήσεις του Reza Pahlavi, γιου του ανατραπέντος Σάχη του Ιράν το 1979, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν και την ίδια ημέρα διακόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα.
Οι ιρανικές αρχές, που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την οργάνωση των ταραχών, δήλωσαν στις 12 Ιανουαρίου ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.

Συλλήψεις διαδηλωτών και φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις
Στις 11 Ιανουαρίου, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν τη σύλληψη των βασικών συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις, χωρίς να αποκαλύψουν τα ονόματα ή τον αριθμό τους.
Στην πορεία των κατοίκων της Τεχεράνης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian.
Συγκρούσεις με πάνω από 650 νεκρούς
Οι διαδηλωτές απέκτησαν όπλα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ένοπλες συγκρούσεις με τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πόλεις με κυρίως κουρδικό πληθυσμό (οι Κούρδοι παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις με το Ισραήλ).
Αυτό συνέβη, όμως, με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Δημοσιεύονται εικόνες με πτώματα σε μαύρες σακούλες, ενώ οι άνθρωποι αναζητούν τους δικούς τους.

Κρίσιμο momentum
Ταυτόχρονα, στη Δύση αναπτύσσεται μια εκστρατεία με αίτημα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ιράν για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές.
Σε αυτήν την εκστρατεία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Κάθε ηγέτης, κάθε χώρα και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να παρέμβουν τώρα και να βοηθήσουν τον λαό να εξαλείψει τους υπεύθυνους για το τι έχει, δυστυχώς, γίνει το Ιράν», δήλωσε ο Zelensky.
Όχι σε στρατιωτικό σενάριο από J. D. Vance
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιλογή μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν εξετάζεται ήδη στον Λευκό Οίκο, αλλά ο Trump δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση.
Αν και ο Trump απειλεί συχνά το Ιράν για τις δολοφονίες διαδηλωτών.
Ένας από τους αντιπάλους της στρατιωτικής παρέμβασης είναι ο Αντιπρόεδρος J.D. Vance.
Εμπλοκή Witkoff
Παράλληλα, υπάρχουν και προσπάθειες για διαπραγματεύσεις: στον διάλογο με τις αρχές του Ιράν έχει εμπλακεί ο ειδικός απεσταλμένος του Trump, Steven Witkoff.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, οι Αμερικανοί έχουν υποβάλει κάποιες προτάσεις, το περιεχομένο των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεϊ.
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν, οι ΗΠΑ απαιτούσαν από το Ιράν να εγκαταλείψει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα — και μετά την άρνηση, πραγματοποίησαν περιορισμένη επίθεση.
Δεν είναι γνωστό ποιο τελεσίγραφο έχει κατατεθεί αυτή τη φορά.
Ζήτημα ζωής ή θανάτου
Δημοσίως, οι ΗΠΑ απαιτούν να σταματήσει η καταστολή των διαδηλώσεων.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαδηλώσεις έχουν πάρει ένοπλο χαρακτήρα και αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Τεχεράνη θα παραιτηθεί από τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών έως ότου καταστείλει πλήρως τις εξεγέρσεις.
Για τις ιρανικές αρχές, αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Κυριολεκτικά.
Επομένως, είναι πολύ πιθανό ότι η Τεχεράνη δέχεται να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς απλώς για να κερδίσει χρόνο και να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση, μέχρι να καταστείλει εντελώς την εξέγερση.

Το τελικό πλήγμα στην Κίνα
Επιπλέον, σημαντικός είναι και ο γεωπολιτικός παράγοντας της κατάστασης.
Αν ρίξουμε μια ματιά στο τελευταίο βήμα του Trump κατά του Ιράν — την επιβολή 25% δασμών στους εμπορικούς εταίρους του Ιράν — φαίνεται καθαρά ότι ο κύριος στόχος της αντιπαράθεσης με το Ιράν είναι η αποδυνάμωση της Κίνας, η οποία αγοράζει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν, καθώς και από τη Βενεζουέλα, στην οποία πρόσφατα επιτέθηκαν οι ΗΠΑ (και από εκεί οι προμήθειες πετρελαίου προς την Κίνα έχουν σχεδόν διακοπεί).
Προς νέα γεωπολιτική σύγκρουση
Ενδεχομένως, η Κίνα να λάβει και άλλες σκληρές αποφάσεις κατά των Αμερικανών, κάτι που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για μια γεωπολιτική σύγκρουση.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, ίσως, θα είναι ακόμα πιο στενές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, που θα μπορούσε να καταστεί ο κύριος προμηθευτής πρώτων υλών για την Κίνα, καθώς άλλες πηγές επηρεάζονται αρνητικά.
Οι προμήθειες αυτές μπορούν να γίνονται και μέσω ξηράς, κάτι που καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό τους από τον αμερικανικό στόλο.

Τι θα συμβεί με Ρωσία
Αυτό μπορεί να επηρεάσει και την πολιτική του Trump για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όμως, οι εκδοχές αυτής της επιρροής μπορεί να είναι διαφορετικές: είτε αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, κατάληψη πλοίων με ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και άλλα μέτρα (που όμως ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση με τη Ρωσία), είτε αύξηση της πίεσης προς το Κίεβο για να αποδεχτεί τις κύριες ρωσικές απαιτήσεις και να βγει σε συμφωνία με τον Putin, προσπαθώντας να «τραβήξει» τη Ρωσία από την Κίνα.
Το Ιράν δεν «πέφτει»…
Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ο Donald Trump θέλει να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη.
Όχι με τη στενή έννοια του όρου, αν και αυτό είναι στο τραπέζι, αλλά στις σφαίρες επιρροής και τα εδάφη της αμερικανικής ηγεμονίας.
Εξού και τους τελευταίους μήνες άφησε τη δασμολογική καταιγίδα και έχει σε εξέλιξη μια πρωτοφανή γεωπολιτική επίθεση σε κάθε χώρα που διαθέτει πλούτο που του είναι χρήσιμος για να κάνει την «Αμερική μεγάλη ξανά».
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 10 – 11 Ιανουαρίου 2026, δήλωσε μάλιστα ότι φαίνεται ότι οι ηγέτες του Ιράν «αρχίζουν ήδη να το κάνουν» και ότι ο αμερικανικός στρατός «παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζουμε αρκετές πολύ σοβαρές επιλογές».
Μπαράζ απειλών
Έτσι, ο Trump θα χτυπήσει τώρα το Ιράν , θα αλλάξει την κυβέρνηση εκεί, στη συνέχεια θα αποκλείσει την Κούβα , θα ανατρέψει τον 94χρονο Raúl Castro και ταυτόχρονα θα κυβερνήσει τη Βενεζουέλα… φανταστική!
Η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα και οι αυξανόμενες τιμές στο Ιράν επιδεινώνονται από τη δυσαρέσκεια ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας με το υπάρχον καθεστώς.
Το μέγιστο που θα απαιτηθεί θα είναι ένα ή περισσότερα στοχευμένα πλήγματα, όπως η απαγωγή του Maduro, ένα πλήγμα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πετρελαίου, κλπ.
Στην πράξη…
Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι στη θεωρία. Και είναι και ένα μέρος ενός πολέμου—ενός πολέμου πληροφοριών δηλαδή που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να νικήσουν.
Αλλά στην πράξη, για παράδειγμα στη Βενεζουέλα, δεν έχουν ακόμη πετύχει καμία νίκη, δηλαδή αλλαγή καθεστώτος.
Κι όμως ο Trump δημοσιεύει συνεχώς φωτογραφίες του ως «υπηρεσιακού προέδρου» της χώρας και ο υπουργός Εξωτερικών του, Rubio, τον προτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κούβας.
Όλοι αυτοί οι πόλεμοι πληροφοριών είναι, φυσικά, σημαντικοί ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που ξεκινά με οικονομική και στρατιωτική πίεση, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση εκ των έσω.
Αλλά η επιτυχία είναι δυνατή μόνο εάν η κυβέρνηση είναι αδύναμη και διχασμένη και η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο.
Τι συμβαίνει στο Ιράν
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν ισχύουν στο Ιράν. Οι μαζικές διαμαρτυρίες που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επανάσταση εναντίον των Ayatollah είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.
Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο γιος του τελευταίου Σάχη, Reza Pahlavi, ως «ηγέτης διαμαρτυρίας» και μελλοντικός «ηγέτης ενός ελεύθερου Ιράν» το επιβεβαιώνει περαιτέρω.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, καν για τη νομπελίστα Macado (η οποία απολαμβάνει κάποια δημοτικότητα στη Βενεζουέλα ως σύμβολο της αντίθεσης στους Τσαβιστές, παρά την έλλειψη οργανωμένης δομής υποστήριξης).
Και προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως σύμβολο των προσδοκιών του ιρανικού λαού…
Τα προβλήματα
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν δεν έχει μερίδιο σε εσωτερικά προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και με το σύστημα διακυβέρνησής του, αλλά είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκος, πραγματικά κυρίαρχος και αρχαίος πολιτισμός.
Είναι ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο – όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά και στον κόσμο γενικότερα.
Ο Ali Khamenei προεδρεύει ενός μοναδικού, ξεχωριστού συστήματος διακυβέρνησης – με τον διαχωρισμό των εξουσιών, την κυριαρχία του ισλαμικού νόμου και την εξέταση των συμφερόντων όλων των εθνοτικών ομάδων εντός του πραγματικά πολυεθνικού ιρανικού κράτους.
Ειδικά όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ – δύο χώρες που προσπάθησαν να καταστρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία για όλα τα 47 χρόνια ύπαρξής της.
Γιατί ο Trump ρίχνει λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής
Ο Trump θέλει να χρησιμοποιήσει το κύμα οργής για να αναγκάσει την Τεχεράνη να κάνει παραχωρήσεις (εγκαταλείποντας το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο δεν καταστράφηκε από τις αμερικανικές επιθέσεις του περασμένου έτους).
Αλλά πολύ περισσότερο επειδή πιστεύει αυτό που λένε ο Netanyahu και το ισραηλινό λόμπι: πρέπει να ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά του Ιράν, αλλιώς κάποια στιγμή όλο αυτό θα εκραγεί και η εξουσία των Ayatollah θα καταρρεύσει.
Επιπλέον, δεν θα ωφελούσε ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες (δεν χρειάζονται ανάφλεξη και χάος στη Μέση Ανατολή), ούτε το Ισραήλ – ένα διαλυμένο και αποσυντεθειμένο Ιράν θα αποσταθεροποιούσε τη Μέση Ανατολή ακόμη περισσότερο από το Ιράκ, ηττημένο από τους Αμερικανούς.
Οι συνέπειες θα ήταν ανεξέλεγκτες και αιματηρές.
Το κουτί της Πανδώρας
Γιατί λοιπόν ο Trump και ο Netanyahu προσπαθούν να σπάσουν το κουτί της Πανδώρας;
Ενώ ο Trump ως επί το πλείστον απλώς «συνεχίζει» και δεν κατανοεί πραγματικά τις συνέπειες, ο Netanyahu θέλει να απομακρύνει (ή, όπως το βλέπει, απλώς να αποτελειώσει) τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο του Ισραήλ, προκειμένου να συνεχίσει τόσο την εδαφική επέκταση στη Συρία και τον Λίβανο όσο και την υφέρπουσα εκκαθάριση της Παλαιστινιακής Γάζας.
Το σχέδιο είναι σίγουρα βάρβαρο, αλλά ευτυχώς για όλους, είναι ανέφικτο.
Και να συμμετάσχει πλήρως στη συνεχιζόμενη οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης—μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και ολόκληρη την παγκόσμια πλειοψηφία, την οποία ο Trump έχει ήδη κάνει τόσα πολλά για να εδραιώσει τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
Το κινεζικό σχέδιο
Άλλωστε, η ιρανική αναταραχή αναγκάζει την Κίνα να αντιμετωπίσει μια δύσκολη επιλογή: Eίτε να στηρίξει την Τεχεράνη είτε να εγκαταλείψει τις ευρασιατικές της φιλοδοξίες.
Το γεγονός είναι ότι μια ενδεχόμενη πτώση της σημερινής ιρανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του κινεζικού έργου «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Αν η Ισλαμική Δημοκρατία αποκοπεί από αυτή την αλυσίδα, το εγχείρημα δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιηθεί.
«Η κυριαρχία του μεγάλου ιρανικού έθνους παραβιάζεται από εξωτερικά υποστηριζόμενους ληστές και εγκληματίες».
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Κίνα και αν θα παρείχε ακόμη και στρατιωτική υποστήριξη στον σύμμαχό της, το Ιράν.
Το Πεκίνο έχει εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο στην Ανατολική, αλλά και στη Δυτική Ασία — μια περιοχή όπου διασταυρώνονται κρίσιμες ενεργειακές και εμπορικές οδοί και όπου μαίνονται μερικές από τις πιο μακροχρόνιες συγκρούσεις του πλανήτη.
Shoigu: Συντονιζόμαστε με το Ιράν για να υψώσουμε τείχος απέναντι στις ξένες παρεμβάσεις
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, σε επικοινωνία του με τον Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Ali Larijani, καταδίκασε την τελευταία προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις πολυάριθμες απώλειες.
Ο Sergei Shoigu εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις πολυάριθμες απώλειες», δήλωσε το γραφείο τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Tass.
Το γραφείο τύπου σημείωσε ότι «ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας καταδίκασε σθεναρά άλλη μια προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».
«Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και να συντονίσουν τις θέσεις τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας», ανέφερε το γραφείο τύπου.
Στις 30 Δεκεμβρίου, φοιτητές προσχώρησαν στις ταραχές.
Οι αναταραχές εξαπλώθηκαν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.
Οι αρχές ανέφεραν τους θανάτους 38 στελεχών των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Από τις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, ένοπλοι τρομοκράτες εμφανίστηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε προηγουμένως ότι εξετάζει σοβαρά τη χρήση βίας κατά της Τεχεράνης.
Στις 13 Ιανουαρίου, αναμένεται να του παρουσιαστούν επιλογές για την απάντηση στα γεγονότα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πληγμάτων σε στόχους εντός της χώρας.
Ρωσία – Ιράν: Στρατηγική αντοχή και πολεμικές προειδοποιήσεις
Για τη Ρωσία, η ανθεκτικότητα του Ιράν θεωρείται θετικό σημάδι. Εκτός απροόπτου – όπως άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ή κάποιο δραματικό γεγονός – ο νέος γύρος σύγκρουσης με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εκτιμάται ότι θα λήξει όπως και οι προηγούμενοι: με την Ισλαμική Δημοκρατία να παραμένει στην εξουσία.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Μόσχα, η οποία μοιράζεται με την Τεχεράνη τεράστια επενδυτικά έργα, με κορυφαίο τον Διάδρομο Μεταφορών Βορρά–Νότου.
Σε περίπτωση πολέμου, ο Πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα προκαλέσει μαζική και ανελέητη απάντηση, κατονομάζοντας το Ισραήλ, καθώς και όλες τις αμερικανικές βάσεις και τα πολεμικά πλοία στην περιοχή, ως νόμιμους στόχους.
Το Ιράν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υλοποίηση αυτής της απειλής.
Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία –κατά την ιρανική πλευρά– και για τη ρωσική βοήθεια στον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών του δυνάμεων.
Η Μέση Ανατολή μοιάζει και πάλι να στέκεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη, με το Ιράν να δηλώνει έτοιμο για όλα.
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice



