Η επίθεση αποκάλυψε κενά στην κατά τα άλλα πανίσχυρη ισραηλινή αεράμυνα, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στρατηγικών υποδομών της χώρας
Μια καταδρομική επίθεση με drone kamikaze από την Υεμένη συγκλόνισε το Ισραήλ στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Houthi (Ansar Allah) έπληξε το τερματικό του αεροδρομίου Ramon στο νότιο Ισραήλ.
Η επίθεση αποκάλυψε κενά στην κατά τα άλλα πανίσχυρη ισραηλινή αεράμυνα, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στρατηγικών υποδομών της χώρας.
Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα κατέγραψαν πυκνούς καπνούς, σπασμένα τζάμια και συντρίμμια στον χώρο ελέγχου αποσκευών του αεροδρομίου.
Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών Magen David Adom ανέφερε ότι ένας 63χρονος άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), οι σειρήνες δεν ενεργοποιήθηκαν καθώς το drone δεν ανιχνεύθηκε πριν από την πρόσκρουσή του.
Η ισραηλινή αεροπορική αρχή έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο του Ramon αλλά οι πτήσεις επανήλθαν λίγες ώρες αργότερα.
Ansarallah (Houthi) Drone Hits Passenger Terminal at Ramon Airport
A drone launched from Yemen struck the passenger terminal at Ramon Airport in Eilat, southern Israel. pic.twitter.com/xBAYuPblYe
— Ahmad Algohbary (@AhmadAlgohbary) September 7, 2025
Η σύγκρουση κλιμακώνεται
Το χτύπημα ήρθε μετά την ανακοίνωση των IDF ότι είχαν καταρρίψει τρία άλλα drones των Houthi κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο — δύο εκτός ισραηλινής επικράτειας και ένα εντός. Βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα φαίνεται να δείχνει ελικόπτερο Apache AH-64 να αναχαιτίζει ένα από τα drones.
Από τις 28 Αυγούστου, οπότε το Ισραήλ έπληξε την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά — σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης των Houthi, και οκτώ υπουργούς — οι αντάρτες έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ.
Συνολικά, από τις 18 Μαρτίου, οι Houthi έχουν εξαπολύσει 80 βαλλιστικούς πυραύλους και τουλάχιστον 31 drones αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ.
A drone launched from Yemen by the Houthi militant group hit Ramon airport in southern Israel, the Israeli military has said.
Footage shows the scene of the attack. pic.twitter.com/I3hojG5qMp
— Sky News (@SkyNews) September 7, 2025
Οι συνέπειες και το μήνυμα
Η επίθεση στο Ramon δεν είναι μόνο ένα στρατιωτικό πλήγμα, αλλά και ένα ψυχολογικό σοκ: ένα drone κατάφερε να διαπεράσει την πολυεπίπεδη «ασπίδα» που περιλαμβάνει Iron Dome, David’s Sling και Patriot.
Η επιτυχία αυτή δίνει στους Houthi μια προπαγανδιστική νίκη, ενώ ταυτόχρονα θέτει το Ισραήλ μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε θα κλιμακώσει τη δράση του στην Υεμένη με πρωτοφανή ένταση, είτε θα ρισκάρει την εικόνα αδυναμίας.
Ωστόσο, οι Houthi έχουν ήδη επιβιώσει εκατοντάδων επιθέσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ.
Το αν το Τελ Αβίβ μπορεί πραγματικά να τους κάμψει παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Το drone των Houthi που έπληξε το αεροδρόμιο Ramon έδειξε ότι καμία αεράμυνα δεν είναι αδιαπέραστη.
Για το Ισραήλ, η επίθεση αποτελεί καμπανάκι κινδύνου και πιθανό προοίμιο για ακόμη σφοδρότερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Υποτίμηση των Houthi και προειδοποίηση
Η Jerusalem Post αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ ίσως υποτιμά τον αντίπαλό του.
Η Υεμένη είναι «τεράστια, κατακερματισμένη και απρόσιτη», ενώ οι Houthi είναι μαθημένοι σε πολέμους φθοράς.
Δεν αρκούν λίγα στοχευμένα χτυπήματα για να σπάσει ένα αντάρτικο που βασίζεται σε τοπικά δίκτυα, σπηλιές, ορεινά καταφύγια και βαθιά λαϊκή στήριξη.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η μάχη κατά των Houthi απαιτεί διάλυση των εσωτερικών τους logistics, αποκλεισμό των θαλάσσιων και χερσαίων διαδρομών ανεφοδιασμού, ενίσχυση του οικονομικού και τεχνολογικού πολέμου, καθώς και κυβερνοεπιχειρήσεις.
Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η ικανότητά τους να εκτοξεύουν drones και πυραύλους.
Το μεγάλο παράδοξο
Παρά τις ισραηλινές εκκαθαρίσεις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: οι Houthi ήταν εκείνοι που έθεσαν εκτός λειτουργίας σχεδόν το 90% του ισραηλινού λιμανιού του Eilat με συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις. Αντίθετα, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να συντρίψει τις βάσεις τους στη Hondeida.
Ακόμη και οι ΗΠΑ, που τον Μάιο πανηγύρισαν ότι οι Houthi «νικήθηκαν», αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις, καθώς η πραγματικότητα έδειξε το αντίθετο. Οι Σαουδάραβες δοκίμασαν να βάλουν «μπότα» στην Υεμένη το 2015 και απέτυχαν.
Η επιχείρηση του Ισραήλ εντυπωσιάζει σε επίπεδο τακτικής, αλλά δεν αλλάζει την στρατηγική εικόνα.
Ο εχθρός παραμένει ζωντανός, με βαθιές ρίζες και ανεξάντλητη αντοχή.
Για να λυγίσει τους Houthi –και γενικότερα τον άξονα της Τεχεράνης– δεν αρκούν στοχευμένα χτυπήματα κορυφής.
Χρειάζεται ολοκληρωτικός πόλεμος φθοράς, και αυτός προϋποθέτει κάτι που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε: την παρουσία ξένης στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος της Υεμένης.
Το ερώτημα είναι ποιος θα τολμήσει να βάλει πρώτος «μπότα» στη γη των Houthi – και ποιο θα είναι το κόστος.
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice



