Ο Trump θέλει να απεγκλωβιστεί από τον Ουκρανικό βούρκο και να πάρει το Nobel ειρήνης, ο Putin θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και να την υποχρεώσει σε συνθηκολόγηση, θέλει την Ουκρανία στην Ρωσική σφαίρα επιρροής… και το ΝΑΤΟ μακριά.
Αυτό ζυμώνεται λοιπόν μετά την Σύνοδο της Αλάσκας.
Το μήνυμα Trump στον Zelensky ότι θα χάσει πολλά εάν δεν υπογράψει συνθήκη ειρήνης – στα ρωσικά σημαίνει συνθήκη συνθηκολόγησης – λέει πολλά…
Αυτό φαίνεται να του το κατέστησε απόλυτα κατανοητό στην συνομιλία που είχαν κατά την πτήση επιστροφής του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να σπεύδει ο Ουκρανός πρόεδρος να συναντηθούν στις ΗΠΑ την Δευτέρα 18 Αυγούστου.
Και ενώ η Ρωσία διπλωματικά πέτυχε ένα θρίαμβο… οι Αμερικανοί κάλεσαν σε Αμερικανικό έδαφος τον Ρώσο Πρόεδρο Putin για να τους λέει ότι ειρήνη… στην Ουκρανία μόνο με Ρωσικούς όρους… στο στρατιωτικό σκέλος… συμβαίνει κάτι καταπληκτικό, απόκοσμα καταστροφικό.
Οι Ρώσοι διαλύουν τον Ουκρανικό στρατό με μαεστρία σε Dobropillya, Pokrovsk…
Μάλιστα το Pokrovsk και το Mynohrad έχουν περικυκλωθεί σε κλίμακα 300 μοιρών – σύνολο κύκλου 360 μοίρες –
Επίσης οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στην περιφέρεια Dnipropetrovsk από δύο πλευρές… πραγματικά στο νοτιοδυτικό Donetsk συμβαίνει κάτι απόκοσμα καταστροφικό για τους Ουκρανούς.
Εν τω μεταξύ σε παρέμβασή του στις 16/8 ο Vladimir Putin τόνισε πως η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων είναι η βάση για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων βάση για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης
O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, μετά την επιστροφή του από την Αλάσκα συγκάλεσε σύσκεψη στις 16 Αυγούστου στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Putin ενημέρωσε την ηγεσία της προεδρικής διοίκησης, εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Δούμας, καθώς και επικεφαλής υπουργείων και φορέων για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Anchorage την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «έγκαιρη και πολύ χρήσιμη»..
«Δεν είχαμε τέτοιου είδους άμεσες διαπραγματεύσεις σε αυτό το επίπεδο εδώ και πολύ καιρό. (…) Η συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής, ουσιαστική και κατά τη γνώμη μου, μας φέρνει πιο κοντά στις αναγκαίες αποφάσεις», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Φυσικά, είχαμε την ευκαιρία — και την αξιοποιήσαμε — να μιλήσουμε για τη γένεση, για τα αίτια αυτής της κρίσης.
Είναι ακριβώς η εξάλειψη αυτών των βαθύτερων αιτίων που πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση», δήλωσε ο Putin.
Μια ευκαιρία για ειρήνη – Trump και Putin θα συναντηθούν ξανά στην Μόσχα… – Putin: Η Ευρώπη να μην σταθεί εμπόδιο
Οι συνομιλίες στο Elmendorf-Richardson στο Anchorage της Αλάσκα στις 15 Αυγούστου 2025 μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Putin και του Αμερικανού Προέδρου Trump κράτησαν σχεδόν τρεις ώρες.
Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα σημεία της επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης αλλά δεν υπήρξε τελική συμφωνία για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν ξανά.
Ο Putin αποσπάστηκε για μια στιγμή από τη συζήτησή του με τον Trump στο κόκκινο χαλί: ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2, συνοδευόμενο από F-35, απογειώθηκε πάνω από τη στρατιωτική βάση Elmendorf-Richardson στο Anchorage.
Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια αυτοσχέδια αεροπορική παρέλαση.
Και γενικά, υπήρχαν πολλά απροσδόκητα πράγματα.
Για παράδειγμα, δεν ήταν απολύτως σαφές πώς θα υποδεχόταν τον επισκέπτη – υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι θα τον υποδέχονταν στην ράμπα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Αλλά τον Ρώσο πρόεδρο περίμενε προσωπικά ο Trump.
Χαιρετήθηκαν μεταξύ τους με χαμόγελα και κατευθύνθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους – ένα Aurus και ένα Cadillac.
Αλλά να μια άλλη έκπληξη.
Ο Trump προφανώς προσφέρθηκε την τελευταία στιγμή να πάνε μαζί – και ο Putin συμφώνησε.
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει!» αναφώνησε ένας από τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν στην πασαρέλα αφού και οι δύο ηγέτες μπήκαν στο «Θηρίο», το αυτοκίνητο του Αμερικανού προέδρου.
Η μορφή της συνάντησης άλλαξε ξαφνικά.
Αρχικά, υποτίθεται ότι θα μιλούσαν πρόσωπο με πρόσωπο, με μόνο μεταφραστές σε κοντινή απόσταση αλλά όλα είχαν αλλάξει ξανά.
Μετά από μια σύντομη φωτογράφιση, η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε φάρσα εξαιτίας των Αμερικανών δημοσιογράφων, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν κεκλεισμένων των θυρών.
Όλο αυτό το διάστημα, οι παρατηρητές ανταγωνίζονταν σε εκδοχές: αν συμφωνούσαν, τότε περί τίνος;
Θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στην επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης;
Υπήρχαν πολλές επιλογές.
Η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση σε μορφή «3+3» δεν ήταν επίσης αυτό που περίμεναν όλοι.
Πρώτον, οι πρόεδροι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στο τέλος απλώς έδωσαν τα χέρια και αντάλλαξαν μερικές φράσεις.
Δεύτερον, οι δηλώσεις τους είναι ενδιαφέρουσες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Trump για την προσφορά να έρθει στην Αλάσκα και σημείωσε τον συμβολισμό του τόπου συνάντησής τους.
Αυτή η περιοχή συνέδεε στενά τις δύο χώρες σε διάφορα στάδια.
Η συνεργασία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν μικρής σημασίας – συγκεκριμένα, Σοβιετικοί πιλότοι είναι θαμμένοι στη χερσόνησο.
Ο Putin εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις αμερικανικές αρχές και τους κατοίκους της περιοχής για την αξιοπρεπή στάση τους στη μνήμη των ηρώων.
Ευχαρίστησε επίσης τον Trump για τις προσπάθειές του να επιλύσει τη σύγκρουση.
Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μερών, η οποία, όπως ελπίζει ο Ρώσος ηγέτης, θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Αναμένουμε ότι το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά με εποικοδομητικό τρόπο και δεν θα δημιουργήσουν κανένα εμπόδιο.
Δεν θα επιχειρήσουν να διαταράξουν την πρόοδο μέσω προκλήσεων ή παρασκηνιακής ίντριγκας», δήλωσε ο Putin.
«Δυστυχώς… Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία»
Ο Trump, με τη σειρά του, σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ορισμένα σημεία.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε καλές πιθανότητες να επιτύχουμε ειρήνη στο μέλλον», τόνισε.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία για «το πιο σημαντικό σημείο» των συμφωνιών για την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Δεν εξήγησε για τι ακριβώς μιλούσε.
Αλλά παραδέχτηκε: «Δεν μπορέσαμε να βρούμε πλήρη συνεννόηση.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία».
Δηλαδή, οι επαφές θα συνεχιστούν.
Ο Trump υποσχέθηκε επίσης να συζητήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους και το Κίεβο.
Οι πρόεδροι τελείωσαν εκεί.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, οι δημοσιογράφοι έμαθαν μια άλλη είδηση: το προγραμματισμένο πρωινό εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών ακυρώθηκε.
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Αλλά παρά ταύτα, όπως σημειώνουν σχεδόν ομόφωνα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Putin και ο Trump κατάφεραν να «βρουν κοινό έδαφος» και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη.
Προειδοποίηση Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Zelensky κάνε ειρήνη… θα χάσεις πολλά – Πυρηνική υπερδύναμη η Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump σε συνέντευξή του στο Fox News.
«Θέλω να δω αν μπορούμε να το κάνουμε.
Η συμφωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη.
Και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει…
Ο Zelensky πρέπει να συμφωνήσει», είπε o Trump.
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου έχει πολλά να χάσει στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η πιθανότητα ειρήνης εξαρτάται από τον Zelensky και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Trump πιστεύει ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία με τη Μόσχα για την Ουκρανία.
Βλέπει ενδιαφέρον για αυτό από την πλευρά του Προέδρου Putin.
O Trump τόνισε ότι όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη το πυρηνικό δυναμικό της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky τρέχει στην Ουάσιγκτον, για συνάντηση με τον Donald Trump, Δευτέρα 18/8
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Αυγούστου, ότι θα συναντήσει τον Donald Trump τη Δευτέρα 18/8 στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο X, ο Zelensky ανέφερε: «Είχαμε μια μακρά και ουσιαστική συνομιλία με τον @POTUS (τα αρχικά του, κάθε, Αμερικανού προέδρου στο Χ).
Ξεκινήσαμε με κατ’ ιδίαν συνομιλίες πριν καλέσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενωθούν μαζί μας.
Η κλήση διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, με περίπου μία ώρα από αυτές να αφορά την διμερή συνομιλία μας με τον Πρόεδρο Trump.
Η Ουκρανία επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εργαστεί με μέγιστη προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης.
Ο Πρόεδρος Trump ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη και τα κύρια σημεία της συζήτησής τους.
Είναι σημαντικό ότι η ισχύς της Αμερικής έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη της κατάστασης.
Υποστηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου Trump για τριμερή συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η Ουκρανία τονίζει ότι τα κύρια ζητήματα μπορούν να συζητηθούν σε επίπεδο ηγετών και μια τριμερής μορφή συνεννόησης είναι κατάλληλη για αυτό.
Τη Δευτέρα, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Trump στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το τέλος της βίας και του πολέμου.
Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση.
Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν σε κάθε στάδιο για να διασφαλίσουν αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας μαζί με την Αμερική.
Συζητήσαμε επίσης θετικά σήματα από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τη συμμετοχή τους στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Συνεχίζουμε να συντονίζουμε τις θέσεις μας με όλους τους εταίρους.
Ευχαριστώ όλους όσοι βοηθούν», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επιβεβαιώνει ο Trump συνάντηση με Zelensky 18/8 – Προγραμματίζει τριμερή συνάντηση με Putin
«Όλοι συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο φρικτός πόλεμος είναι να προχωρήσουμε απευθείας σε μια ειρηνευτική συμφωνία», τονίζει στην πρώτη του ανάρτηση στο Truth Social, μετά την συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στην Αλάσκα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, επιβεβαιώνοντας την συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης για την ειρήνη.
Μία υπέροχη και πολύ επιτυχημένη μέρα στην Αλάσκα!
«Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin πήγε πολύ καλά, όπως και η τηλεφωνική συνομιλία αργά το βράδυ με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky και διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σεβαστού Γενικού Γραμματέα του NATO», πρόσθεσε ο Trump.
Πιθανώς, εκατομμύρια ζωές θα σωθούν.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα!», καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Πανίσχυρη η Ρωσία, ανίσχυρη η Ουκρανία, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε
Ο Trump συμβούλευσε τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει συμφωνία με τη Ρωσία, επικαλούμενος ένα πολύ σημαντικό λόγο, σε συνέντευξή του στο Fox News μετά τη σύνοδο: πως η Ρωσία είναι πανίσχυρη, ενώ η Ουκρανία είναι απολύτως ανίσχυρη.
Επιπλέον, θα είναι οι πρώτες που θα δεχτούν επίθεση.
Axios: O Trump πιέζει για τριμερή συνάντηση με Putin – Zelensky στις 22/8
Οι ΗΠΑ πιέζουν για μία τριμερή σύνοδο μεταξύ του Donald Trump, του Vladimir Putin και του Volodymyr Zelensky στις 22 Αυγούστου, αναφέρει το Axios.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Trump είπε στον Ουκρανό πρόεδρο και σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι επιθυμεί η τριμερής σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί «γρήγορα», ορίζοντας την 22η Αυγούστου ως ημερομηνία-στόχο.
Η Ουάσινγκτον θέλει να πραγματοποιήσει μια τριμερή συνάντηση των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την επίλυση της κρίσης στις 22 Αυγούστου, αναφέρει το Axios επικαλούμενο δύο πηγές.
Lindsey Graham (Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ): Τελευταία ευκαιρία για ειρήνη μια συνάντηση Trump, Zelensky, Putin – Μπορούν να τελειώσουν τον πόλεμο ως τα Χριστούγεννα
Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει πριν τα Χριστούγεννα, εάν οι πρόεδροι Donald Trump, Volodymyr Zelensky και Vladimir Putin συναντηθούν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ενδεχόμενης τριμερούς συνάντησης.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν η συνάντηση αποτύχει, ο Trump θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και των αγοραστών ρωσικού πετρελαίου.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να υπερεκτιμά τον εαυτό της στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε αποκαλυπτικά ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz.
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα συνεχιστούν τη Δευτέρα (18/8).
Και, φυσικά, οι Ευρωπαίοι θα παίξουν τον ρόλο τους.
Αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Merz σε συνέντευξή του στο ZDF, προσθέτοντας ότι «η ισονομία της Ευρώπης είναι σημαντική».
Ωστόσο, τον καθοριστικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, «θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ».
Στο τέλος της ρωσοαμερικανικής συνόδου κορυφής στην Αλάσκα, ο Trump είχε επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες του ΝΑΤΟ μετά από μια μακρά συνομιλία με τον Zelensky.
Times: Η Βρετανία απορρίπτει τα σχέδια για ανάπτυξη 30.000 στρατιωτών από την Δύση στην Ουκρανία
Στις 10 Αυγούστου, η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε ότι το Λονδίνο είχε απορρίψει σχέδια για την ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων στην Ουκρανία ως μέρος ενός «συνασπισμού των προθύμων».
«Οι Βρετανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν την ιδέα της δημιουργίας ενός αποσπάσματος 30.000 ανδρών για την προστασία των ουκρανικών λιμένων και πόλεων και φέρεται να προτείνουν μια πιο «ρεαλιστική αποστολή» που θα περιλαμβάνει αεροπορική υποστήριξη».
Σύμφωνα με τους Times, ο συνασπισμός σκοπεύει να αναλάβει την εφοδιαστική αλυσίδα, τον εφοδιασμό με όπλα και την εκπαίδευση για την αποκατάσταση των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων.
Η εκπαίδευση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί στη δυτική Ουκρανία.
Ο λεγόμενος «συνασπισμός των προθύμων» ενώνει περίπου 30 κράτη, κυρίως από την Ευρώπη, που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Αυτός ο σύνδεσμος σχηματίστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο.
Τους πετσοκόβουν – Περίπου 300 – 350 Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν τους Ουκρανούς στην Dobropillya προέλασαν 13 χλμ
Πραγματικό χάος επικρατεί ανατολικά και βορειοανατολικά της Dobropillya (βορειοδυτικά του Pokrovsk), οι Ρώσοι τους έχουν διαλύσει…
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής ομάδας δυνάμεων του Dnipro, συνταγματάρχης Viktor Trehubov , ανέφερε στις 15 Αυγούστου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σταθεροποιήσει τη ρωσική διείσδυση κοντά στο Pokrovsk.
Ουσιαστικά 300 με 350 ρώσοι στρατιώτες προέλασαν 13 χλμ διαλύοντας την Ουκρανική άμυνα.
Ο Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ζήτησε από τους ανώτερους διοικητές στην περιοχή να παράσχουν πρόσθετες δυνάμεις και μέσα, αναδιατάσσοντας έως και δύο τάγματα με τεθωρακισμένα οχήματα από την 8η CAA (SMD), η οποία επιχειρεί σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση του Toretsk.
Οι Ουκρανοί εκκενώνουν οικισμούς δυτικά και βόρεια της Dobropillya
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να διεξάγουν εκκενώσεις οικισμών κοντά στην περιοχή ρωσικής διείσδυσης, ωστόσο, πιθανώς αντανακλώντας την αυξημένη ρωσική απειλή από μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω της ρωσικής προέλασης κοντά στην Dobropillya.
Η Ουκρανία, ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου την υποχρεωτική εκκένωση οικογενειών με παιδιά βορειοανατολικά της Dobropillya.
Οι Ρώσοι πήραν την Novoekonomichne βορειοανατολικά του Pokrovsk
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Αυγούστου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά του Novoekonomichne (βορειοανατολικά του Pokrovsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις μέσα στο ίδιο το Pokrovsk, βορειοανατολικά του Pokrovsk κοντά στο Volodymyrivka, Fedorivka, Novoekonomichne, Zapovidne, Mayak, Shakhove, Krasnyi Lyman, Zaytshok και Vesele, βόρεια του Pokrovsk κοντά στο Rodynske, το Sukhetske, το Zolotyi Kolodyaz και το Rubizhne, ανατολικά του Pokrovsk κοντά στο Promin, Myrolyubivka και Mykolaivka και προς το Balahan, νοτιοανατολικά του Pokrovsk κοντά στο Lysivka και το Sukhyi Yar και νοτιοδυτικά του Pokrovsk κοντά στο Zvirove, Udachne και Kotlyne και προς το Molodetske.
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν προς την Velykomykhailivka, πήραν Oleksandrohrad
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Αυγούστου δείχνουν στοιχεία της Ρωσικής 36ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων να υψώνουν μια σημαία στη δυτική Oleksandrohrad (ανατολικά της Velykomykhailivka), υποδεικνύοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πρόσφατα την την Voskresenka (νοτιοανατολικά της Oleksandrohrad).
Πανικός στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας… υποχωρούν άτακτα – Οι ρωσικές δυνάμεις αφού κατέλαβαν το Alexandrovgrad, τους αιφνιδιάζουν ξανά…
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ουκρανικού «Deep State», οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει σχεδόν σε όλη τη γραμμή των συνόρων της περιοχής Dniproperovsk με την DPR (Donetsk People’s Republic), κινώντας προς νότο από την περιοχή κοντά στην Krasnoarmeysk.Σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη του Alexandrovgrad, νότια του Iskra, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα, υπό έλεγχο των AFU παραμένει μόνο το χωριό Kamyshevakha, ακόμα πιο νότια.
Η στρατηγική σημασία του σημείου είναι καθοριστική, καθώς η περιοχή δημιουργεί έναν “εκκρεμές” στη γραμμή των μετώπων.

Η ουκρανική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση, με το προσωπικό τους να αποχωρεί ακανόνιστα, φοβούμενο τον κλοιό.
«Muchnoy» (Ουκρανός μαχητής): «Αλλάξτε τακτική… ας υποχωρήσουμε οργανωμένα, να σωθούμε»
Ένας μαχητής με το όνομα “Muchnoy” σε ανάρτησή του στο Telegram αναφέρει ότι η κατάληψη του Kamyshevakha είναι πλέον ζήτημα… ολίγου χρόνου, ωστόσο, η πραγματική δυσκολία βρίσκεται μπροστά.



Ο Trump θέλει να απεγκλωβιστεί από τον Ουκρανικό βούρκο και να πάρει το Nobel ειρήνης, ο Putin θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και να την υποχρεώσει σε συνθηκολόγηση, θέλει την Ουκρανία στην Ρωσική σφαίρα επιρροής… και το ΝΑΤΟ μακριά.
Αυτό ζυμώνεται λοιπόν μετά την Σύνοδο της Αλάσκας.
Το μήνυμα Trump στον Zelensky ότι θα χάσει πολλά εάν δεν υπογράψει συνθήκη ειρήνης – στα ρωσικά σημαίνει συνθήκη συνθηκολόγησης – λέει πολλά…
Αυτό φαίνεται να του το κατέστησε απόλυτα κατανοητό στην συνομιλία που είχαν κατά την πτήση επιστροφής του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να σπεύδει ο Ουκρανός πρόεδρος να συναντηθούν στις ΗΠΑ την Δευτέρα 18 Αυγούστου.
Και ενώ η Ρωσία διπλωματικά πέτυχε ένα θρίαμβο… οι Αμερικανοί κάλεσαν σε Αμερικανικό έδαφος τον Ρώσο Πρόεδρο Putin για να τους λέει ότι ειρήνη… στην Ουκρανία μόνο με Ρωσικούς όρους… στο στρατιωτικό σκέλος… συμβαίνει κάτι καταπληκτικό, απόκοσμα καταστροφικό.
Οι Ρώσοι διαλύουν τον Ουκρανικό στρατό με μαεστρία σε Dobropillya, Pokrovsk…
Μάλιστα το Pokrovsk και το Mynohrad έχουν περικυκλωθεί σε κλίμακα 300 μοιρών – σύνολο κύκλου 360 μοίρες –
Επίσης οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στην περιφέρεια Dnipropetrovsk από δύο πλευρές… πραγματικά στο νοτιοδυτικό Donetsk συμβαίνει κάτι απόκοσμα καταστροφικό για τους Ουκρανούς.
Μια ευκαιρία για ειρήνη – Trump και Putin θα συναντηθούν ξανά στην Μόσχα… – Putin: Η Ευρώπη να μην σταθεί εμπόδιο
Οι συνομιλίες στο Elmendorf-Richardson στο Anchorage της Αλάσκα στις 15 Αυγούστου 2025 μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Putin και του Αμερικανού Προέδρου Trump κράτησαν σχεδόν τρεις ώρες.
Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα σημεία της επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης αλλά δεν υπήρξε τελική συμφωνία για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν ξανά.
Ο Putin αποσπάστηκε για μια στιγμή από τη συζήτησή του με τον Trump στο κόκκινο χαλί: ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2, συνοδευόμενο από F-35, απογειώθηκε πάνω από τη στρατιωτική βάση Elmendorf-Richardson στο Anchorage.
Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια αυτοσχέδια αεροπορική παρέλαση.
Και γενικά, υπήρχαν πολλά απροσδόκητα πράγματα.
Για παράδειγμα, δεν ήταν απολύτως σαφές πώς θα υποδεχόταν τον επισκέπτη – υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι θα τον υποδέχονταν στην ράμπα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Αλλά τον Ρώσο πρόεδρο περίμενε προσωπικά ο Trump.
Χαιρετήθηκαν μεταξύ τους με χαμόγελα και κατευθύνθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους – ένα Aurus και ένα Cadillac.
Αλλά να μια άλλη έκπληξη.
Ο Trump προφανώς προσφέρθηκε την τελευταία στιγμή να πάνε μαζί – και ο Putin συμφώνησε.
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει!» αναφώνησε ένας από τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν στην πασαρέλα αφού και οι δύο ηγέτες μπήκαν στο «Θηρίο», το αυτοκίνητο του Αμερικανού προέδρου.
Η μορφή της συνάντησης άλλαξε ξαφνικά.
Αρχικά, υποτίθεται ότι θα μιλούσαν πρόσωπο με πρόσωπο, με μόνο μεταφραστές σε κοντινή απόσταση αλλά όλα είχαν αλλάξει ξανά.
Μετά από μια σύντομη φωτογράφιση, η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε φάρσα εξαιτίας των Αμερικανών δημοσιογράφων, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν κεκλεισμένων των θυρών.
Όλο αυτό το διάστημα, οι παρατηρητές ανταγωνίζονταν σε εκδοχές: αν συμφωνούσαν, τότε περί τίνος;
Θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στην επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης;
Υπήρχαν πολλές επιλογές.
Η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση σε μορφή «3+3» δεν ήταν επίσης αυτό που περίμεναν όλοι.
Πρώτον, οι πρόεδροι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στο τέλος απλώς έδωσαν τα χέρια και αντάλλαξαν μερικές φράσεις.
Δεύτερον, οι δηλώσεις τους είναι ενδιαφέρουσες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Trump για την προσφορά να έρθει στην Αλάσκα και σημείωσε τον συμβολισμό του τόπου συνάντησής τους.
Αυτή η περιοχή συνέδεε στενά τις δύο χώρες σε διάφορα στάδια.
Η συνεργασία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν μικρής σημασίας – συγκεκριμένα, Σοβιετικοί πιλότοι είναι θαμμένοι στη χερσόνησο.
Ο Putin εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις αμερικανικές αρχές και τους κατοίκους της περιοχής για την αξιοπρεπή στάση τους στη μνήμη των ηρώων.
Ευχαρίστησε επίσης τον Trump για τις προσπάθειές του να επιλύσει τη σύγκρουση.
Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μερών, η οποία, όπως ελπίζει ο Ρώσος ηγέτης, θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Αναμένουμε ότι το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά με εποικοδομητικό τρόπο και δεν θα δημιουργήσουν κανένα εμπόδιο.
Δεν θα επιχειρήσουν να διαταράξουν την πρόοδο μέσω προκλήσεων ή παρασκηνιακής ίντριγκας», δήλωσε ο Putin.
Μεγάλη τραγωδία για την Ρωσία
Ο Putin χαρακτήρισε επίσης τα τρέχοντα γεγονότα ως μεγάλη τραγωδία για τη Ρωσία, καθώς ο ουκρανικός λαός είναι αδελφικός. Ως εκ τούτου, η Ρωσία ενδιαφέρεται πολύ να υπάρξει άμεσα ειρήνη.
Η Ρωσία συμφωνεί ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας πρέπει να διασφαλιστεί, δήλωσε ο πρόεδρος.
«Δυστυχώς… Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία»
Ο Trump, με τη σειρά του, σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ορισμένα σημεία.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε καλές πιθανότητες να επιτύχουμε ειρήνη στο μέλλον», τόνισε.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία για «το πιο σημαντικό σημείο» των συμφωνιών για την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Δεν εξήγησε για τι ακριβώς μιλούσε.
Αλλά παραδέχτηκε: «Δεν μπορέσαμε
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice



