Οι Δημοκρατικοί ζητούν ισχυρότερη εξουσία για τον έλεγχο της πληροφορίας στο διαδίκτυο δήθεν για την καταπολέμηση της διάδοσης της λεγόμενης «παραπληροφόρησης». Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από μια αμφιλεγόμενη ομάδα επιβολής του νόμου, γνωστή ως Lexipol, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μονάδων «ελέγχου γεγονότων» που διευθύνονται από την αστυνομία .
Αυτό που θέλουν να περάσουν ως νόμο θα συμπεριλαμβάνει και την ρητορική μίσους. Κάτι που ήδη συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο: Οι νέοι οργουελικοί νόμοι του Ηνωμένου βασίλειου: 20 μήνες φυλακή για ανάρτηση στα social media – 6 μήνες φυλακή για τη δολοφονία εφήβου με χατζάρα!
Οι μονάδες Lexipol θα έχουν την αποστολή να λογοκρίνουν την παραπληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο και να τιμωρούν όσους θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διάδοσή της. Αν νομίζατε ότι τα Hellenic Hoaxes είναι κακά, περιμένετε μέχρι να «ελεγχθείτε» από την αστυνομία.
Η Lexipol , μια εταιρεία που συνεργάζεται με αστυνομικά τμήματα σε 35 πολιτείες στις ΗΠΑ, προτείνει στις αρχές επιβολής του νόμου να δημιουργήσουν «Μονάδες Παραπληροφόρησης». Αυτές οι μονάδες θα είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση πληροφοριών που κρίνονται ψευδείς από τις αρχές και θα έχουν την εξουσία να παρακολουθούν και να συλλαμβάνουν όσους μοιράζονται τις πληροφορίες.
Ένα πρόσφατο άρθρο στο police1.com, έναν ιστότοπο για επαγγελματίες επιβολής του νόμου, έθεσε το ερώτημα: «Είστε έτοιμοι για τη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση;» Δεδομένου ότι η Lexipol συνεργάζεται με περισσότερες από 8.000 αστυνομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, αυτή η ερώτηση έχει μεγάλο βάρος.
Το άρθρο αναφέρει την 6η Ιανουαρίου ως παράδειγμα «παραπληροφόρησης» που θα μπορούσε να είχε κατασταλεί εκ των προτέρων από την αστυνομία με περισσότερη εξουσία στους «Fact chekers» .
«Για παράδειγμα, η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε από εκτεταμένη παραπληροφόρηση σχετικά με εκλογική νοθεία, που οδήγησε σε πρωτοφανή βία και συντριπτικές αστυνομικές επιχειρήσεις στο Καπιτώλιο. Ορισμένοι αξιωματικοί θεωρήθηκαν ακόμη και ως συμπαθείς προς τους ταραχοποιούς, διαβρώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού στην αμεροληψία των αρχών επιβολής του νόμου».
Η πρόταση των δημοκρατικών υπερβαίνει τον απλό προσδιορισμό της «παραπληροφόρησης».
Η Lexipol θέλει η αστυνομία να συνεργάζεται με εταιρείες τεχνολογίας και κοινοτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Anti-Defamation League (ADL) για τη δημιουργία συστημάτων που μπορούν να εντοπίζουν “επιβλαβές περιεχόμενο” σε πραγματικό χρόνο.
Το περιεχόμενο που θεωρείται «επιβλαβές» θα λογοκρίνεται αμέσως και ο χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίζεται από την αστυνομία.
Αυτό προφανώς εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας της κυβέρνησης και των τεχνολογικών εταιρειών με τρόπους που θα μπορούσαν να παραβιάσουν την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία μας γενικότερα.
Αυτή η προσέγγιση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά θα προχωρήσει η επιβολή του νόμου στην παρακολούθηση της ομιλίας και εάν πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία έστω κατ επίφαση.
Συνολικά, η ιδέα των μονάδων παραπληροφόρησης που διοικούνται από την αστυνομία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο όχι μόνο που συζητάμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες αλλά και του τρόπου που σκεφτόμαστε. Λάθη μπορεί να κάνουμε όλοι, αλλα αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, τι είδους κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε και πόσο έλεγχο είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στις αρχές επιβολής του νόμου στις απόψεις μας.
Δείτε ένα παράδειγμα στη χώρα μας για το πως λειτουργεί αυτή η προπαγάνδα απο την ίδια την μάζα, απο κάτω προς τα πάνω:
Μετά την ανάρτηση ενός βίντεο, το οποίο αμφισβητείται αν είναι αληθινό ή όχι, κυρίως γιατί στο πρώτο απόσπασμα θα δείτε δύο σημαίες τις Χιλής. Αυτό που όμως έχει σημασία είναι οι αντιδράσεις των χρηστών, που σχεδόν όλοι κάνουν λόγο για επικίνδυνες “ψευδείς ειδήσεις”.
Αλήθεια ένα βίντεο που βρέθηκε στο διαδίκτυο και όντως μπορεί να είναι παραπλανητικό, είναι επικίνδυνο; κι αν ναι γιατί…
Πόσο μάλλον όταν οι ισχυρισμοί του παραπάνω βίντεο προέρχονται απο Ισπανούς, οι οποίοι ανεβάζουν συνεχώς παρόμοιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο και εξηγούν οι ίδιοι τις μαρτυρίες τους. Δείτε περισσότερα: Τι είναι το φαινόμενο «gota fria» που ευθύνεται για τις θανατηφόρες καταιγίδες στην Ισπανία – επιστήμονες προειδοποιούσαν πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί απο τους αεροψεκασμούς!
Βαλένθια πριν τις πλημμύρες… 6 μέρες ψέκαζαν τα αεροπλάνα! pic.twitter.com/cT3nJ4GVrI
— X Χ Χ (@FKbXDaCt2HDL3sp) November 3, 2024
Μαρτυρίες απο Ισπανία λένε πως έβρεξε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία της πόλης και πλημμύρισαν ενώ σε διπλανές συνοικίες ούτε που κατάλαβαν τη βροχή. Πολύ παράξενο.
— X Χ Χ (@FKbXDaCt2HDL3sp) November 4, 2024
Τα αυτοαποκαλούμενα δημοκρατικά κόμματα όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν την λογοκρισία στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας σε όλα τα δυτικά κράτη και έχει να κάνει με την αδυναμία των ΜΜΕ, να ελέγξουν την πληροφορία όπως έκαναν για δεκαετίες. Η ελευθερία του λόγου είναι ίσως η πιο σημαντική κατάκτηση της δημοκρατίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποκαλεί επικίνδυνους εξτρεμιστές επειδή μιλάμε ελεύθερα!
κεντρική εικόνα-Στιγμιότυπο του άρθρου στο police1.com που ζητά την αστυνομία “μονάδες ελέγχου γεγονότων”
anazitiseis.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice