Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση.
Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
Κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των μυκοτοξινών, εντοπίζονται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές στις πρώτες ύλες ζωοτροφών. Η άμεση έκθεση των ζώων και η έμμεση έκθεση των καταναλωτών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία.
Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και ο ποσοτικός προσδιορισμός των AF σε τρόφιμα/ζωοτροφές είναι υψίστης σημασίας από πλευράς ασφάλειας τροφίμων. Να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των ειδοποιήσεων μυκοτοξινών που αναφέρονται στο RASFF αφορούν την παρουσία αφλατοξινών (AF) σε πρώτες ύλες για ζωοτροφές.
Για όλα τα παραπάνω και εξαιτίας αυτών, η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ζωοτροφές ελληνικής προέλευσης.
Πρόκειται για βιολογικό καλαμπόκι, με υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες. Συγκεκριμένα στο καλαμπόκι ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 σε ποσότητα 41 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 20 μg/kg. Το φορτίο δεσμεύτηκε από τις αρχές της Κύπρου.
cibum.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice