Διαφημίσεις

Τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί από την κακοκαιρία Mπόρις καθώς η ανατολική και κεντρική Ευρώπη πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες.

Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η νότια Γερμανία και τμήματα της Αυστρίας έχουν πληγεί από έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι αγνοούνται μετά ενώ, περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες με την άνοδο της στάθμης των ποταμών να θέτει τις αρχές σε κατάσταση συναγερμού, μετέδωσε το SkyNews.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Πολωνία και ένας άλλος στην Αυστρία, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή, καθώς η καταιγίδα Μπόρις τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών. Η καταιγίδα έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων στη Ρουμανία, τέσσερις έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι στην Τσεχική Δημοκρατία και χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε ολόκληρη την ήπειρο.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής στη Ρουμανία, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι το Σάββατο, και στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σύνορα.

Την Κυριακή, ένα άτομο βρέθηκε να έχει πνιγεί στη νοτιοδυτική Πολωνία και ένας πυροσβέστης που αντιμετώπιζε πλημμύρες στην Αυστρία έχασε επίσης τη ζωή του. Στην κομητεία Galati της ανατολικής Ρουμανίας, όπου περίπου 5.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 25.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα, ανασύρθηκαν το Σάββατο οι σοροί τριών ηλικιωμένων γυναικών και ενός άνδρα.

5 οι νεκροί στη Ρουμανία

Το Σάββατο, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ρουμανία, με τις σορούς να βρίσκονται στη χειρότερα πληγείσα περιοχή, το Γαλάτσι στα νοτιοανατολικά, όπου 5.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Ένα πέμπτο άτομο έχασε τη ζωή του την Κυριακή.

«Είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι όλο και πιο έντονες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με δραματικές συνέπειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν σε 19 περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ικανότητά μας να προβλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Σφοδρό καιρικό «χτύπημα» στην Τσεχία

Το βόρειο τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας έφερε το μεγαλύτερο βάρος των πλημμυρών στη χώρα, με περισσότερα από 250.000 να μένουν χωρίς ρεύμα, αφού έπεσαν έως και 450 χιλιοστά βροχής από το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το τσεχικό μετεωρολογικό ινστιτούτο. Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι ορισμένα τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να δουν πάνω από το ένα τρίτο της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου. Η τσεχική αστυνομία ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι φέρονται να παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στα βορειοανατολικά και η τύχη τους είναι άγνωστη.

Στην Οπάβα, περίπου 10.000 από τους 56.000 κατοίκους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Tomas Navratil δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες του 1997, γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

«Zώνες καταστροφής» στην Αυστρία

Στην Αυστρία, 24 χωριά στη βορειοανατολική επαρχία της Κάτω Αυστρίας χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως «ζώνες καταστροφής» και οι εντολές εκκένωσης ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου. «Οι επόμενες ώρες θα είναι οι ώρες της αλήθειας για την αντιπλημμυρική προστασία, για τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης και για πολλούς συμπατριώτες μας», δήλωσε η κυβερνήτης του κρατιδίου της επαρχίας, Johanna Mikl-Leitner, προσθέτοντας ότι σε μια περιοχή «αναμένουμε προκλήσεις ιστορικών διαστάσεων».

«Δυστυχώς ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά την αντιμετώπιση των πλημμυρών», δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους η Leitner. «Για πολλούς κατοίκους, οι επόμενες ώρες θα είναι οι χειρότερες της ζωής τους», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος Karl Nehammer δήλωσε: «Οι επόμενες ημέρες θα εξακολουθήσουν να είναι εξαιρετικά δύσκολες για τον πληγέντα πληθυσμό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης». Στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναμένεται να δοκιμαστούν ειδικά κανάλια ανακούφισης από τις πλημμύρες, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του ’80 για την αποστράγγιση του Δούναβη. Σύμφωνα με το Meteoradar, ένα σημαντικό κομμάτι γης δυτικά και νοτιοδυτικά της Βιέννης επρόκειτο να έχει περίπου 20 εκατοστά βροχής μέχρι το τέλος της Τρίτης, ενώ 10-20 εκατοστά γύρω από τα σύνορα Πολωνίας-Τσεχίας.

«Κρίσιμη νύχτα» νύχτα στην Πολωνία

Στην Πολωνία, ενόψει του Σαββατοκύριακου, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα και να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος. Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση ήταν «δραματική» γύρω από την πόλη Klodzko, όπου ζουν περίπου 25.000 κάτοικοι σε μια κοιλάδα στα βουνά Sudetes κοντά στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία.

Περίπου 1.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη και οι πολωνικές αρχές κάλεσαν τον στρατό να υποστηρίξει τους πυροσβέστες.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Glucholazy, Paweł Szymkowicz, δήλωσε ότι «πνιγόμαστε», καθώς η άνοδος των υδάτων υπερχείλισε ένα ανάχωμα του ποταμού και πλημμύρισε δρόμους και σπίτια. Η Μολδαβία επλήγη επίσης και αναμένονται περισσότερες βροχές και τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:iefimerida.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek